Kaikkien rikosten vanhenemis-aika pitäisi kaksinkertaistaa

Eduskunnassa on tulossa käsittelyyn lakialoite, joka poistaisi rikosnimikkeeltä tappo vanhenemis-ajan kokonaan, kuten tilanne on murhan kohdalla:

https://yle.fi/uutiset/3-11893092

Rikoksen vanhenemis-aika tarkoittaa sitä määräaikaa, johon mennessä rikoksesta täytyy nostaa syyte. Jos tuo aikaraja umpeutuu, sen jälkeen rikoksen tekijää ei voida syyttää enää mistään, vaikka tapaus onnistuttaisiin selvittämään myöhemmin.

Lievimpien rikosten syyteoikeus raukeaa kahdessa vuodessa rikoksen tapahtuma-ajasta. Vakavammissa rikoksissa syyteoikeus raukeaa 5, 10 tai 20 vuodessa. Syyteoikeus ei vanhene koskaan murhan kohdalla, eikä muiden sellaisten rikosten kohdalla, joista ankarin mahdollinen tuomio on ”elinkautinen”, eli orwellilaiselta uuskieleltä suomeksi käännettynä 15 vuotta vankeutta.

https://www.minilex.fi/a/rikoslaki-ja-rikoksen-vanheneminen

Kaikki nuo aikarajat voitaisiin hyvin kaksinkertaistaa nykyisestä. Syyteoikeuden vanhenemisesta on harvoin enemmän hyötyä kuin haittaa. Kaksi vuotta kuluu nopeasti, varsinkin kansainvälisessä rikollisuudessa, jossa saalis ja tekijät pysyvät helposti poissa Suomesta sen pari vuotta ennen seuraavaa keikkaa.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu