Kaikkonen, Häkkänen, Yrttiaho ja NATOn ”ydinase-sateenvarjo”

Kaksi Vasemmistoliiton kansanedustajaa vievät Suomen NATO-jäsenyyden edistämisen äänestykseen eduskunnassa. Siis vastustamalla sitä. Äänestys päättynee NATO-myönteisen kannan voittoon suurin lukemin. Eduskunnassa kuultavassa retoriikassa Vasemmiston edustajilla on silti erittäin realistinen käsitys ainakin ydinaseiden roolista Suomen puolustuksessa, siinä hypoteettisessa tulevaisuudessa, että Suomi onnistuisi pääsemään NATOn jäseneksi asti. Tämä on edelleen kaikkea muuta kuin varma asia, koska jäsenyyden esteenä on vielä kolme valtiota: Unkari, Turkki, ja teoriassa edelleen myös Venäjä, joka halutessaan pystyisi aloittamaan pienimuotoisen sotilaallisen konfliktin (lähinnä ohjusiskuilla jostain Jäämereltä), joka jäädyttäisi hakemuksen etenemisen viime hetkellä. Haluaisiko ja uskaltaisiko Venäjä menetellä näin, sitä en tiedä.

Vasemmistoliiton Johannes Yrttiaho moittii mm. Antti Häkkästä ja Antti Kaikkosta luottamisesta ”ydinase-sateenvarjoon”, jolla Suomea puolustettaisiin tulevaisuudessa. Yrttiaho siteeraa takavuosien ministeriä Jaakko Iloniemeä: ”Olen kauan uskonut ja uskon edelleen siihen, että mikään valtio ei vaaranna omaa kansallista olemassaoloaan suojatakseen jotakin toista valtiota. Se tarkoittaa, että ydinase-sateenvarjoa ei ole olemassa.”

https://johannesyrttiaho.fi/2023/02/28/ydinasesateenvarjoa-ei-ole-olemassa/

Tässä asiassa Yrttiaho ja Iloniemi ovat oikeassa. Häkkänen ja Kaikkonen ovat väärässä. Yhdysvallat ei riskeeraisi omaa olemassaoloaan ampumalla yhtäkään ydinasetta Venäjää kohti missään muussa tapauksessa kuin jos Venäjä on hyökkäämässä USA:n valtion alueelle. Venäjän hyökkäys Suomeen ei motivoisi Yhdysvaltoja laukaisemaan yhtäkään ydinohjusta. Näin maailma toimii, että mikään valtio ei edes puolustusliiton osapuolena tee kansallista itsemurhaa solidaarisuudesta toista valtiota kohtaan. (Eikä NATOn kuuluisa 5. artikla sitä edellytäkään.) Jos Suomessa olisi USA:n ydinaseita, niiden ainoa rooli olisi uhata Venäjää siinä tapauksessa, että Venäjä on hyökkäämässä Yhdysvaltojen alueelle. Ei Suomeen.

Hämmästyttävän paljon löytyy niitä, jotka eivät ymmärrä ihmisyyteen kuuluvaa itsekkyyttä ja itsesuojelu-vaistoa, joka ohjaa lopulta jokaisen valtion toimintaa. Varsinkin Yhdysvaltojen toimintaa. Suomen puolustusta ei voi rakentaa satujen varaan, jotka eivät ole totta. Suomen puolustaminen Yhdysvaltojen ydinaseilla on sellainen satu.

IonMittler
Vapauden liitto Vantaa
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Vapauden Liitto, Uudenmaan vaalipiiri, ehdokasnumero 461. Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja. Kansan tahto on moniulotteinen, ja pääsee kunnolla oikeuksiinsa vain jos myös päätöksenteko on riittävän moniulotteista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu