Kansallistunnetta ja hurmosta tv:n äärellä, kun urheilijat taistelevat omilla rahoillaan

Kun suuret urheilukisat alkavat, kansa kerääntyy television ääreen rinta rottingilla kansallistunteesta, ylpeydestä olla suomalainen, kun Suomi pärjää urheilussa. Mikä olisi hienompaa kuin menestyä kansakuntana urheilussa, suomalaisella sisulla?

Lattea totuus kuitenkin on, että yllättävän isoissakin lajeissa maajoukkueen urheilijat maksavat omista rahoistaan, jotta pääsevät mukaan kekkereihin. Kansakunnan menestys perustuukin usein yksilön mahdollisuuteen rahoittaa oma kilpailemisensa. Jos joku ei siihen pysty, sitten otetaan jonosta seuraava urheilija tilalle, jolla on paksumpi lompakko tai enemmän sponsoreita.

Kaikki tietävät, että naisten jääkiekko-maajoukkue maksaa itse omia kulujaan, mutta harva tulee ajatelleeksi hurratessaan suomalaisten menestystä maastohiihdon MM-kisoissa, että myös nuo tunnetut urheilijat maksavat omasta taskustaan oikeudesta päästä mukaan kisoihin. Paitsi muutamat suurimmat tähdet, jotka on vapautettu maksuista. Vaikka heidän tulonsa ovat korkeimmat. Mitä köyhempi urheilija, sitä korkeammat maksut Suomen maajoukkue perii häneltä. Usein käytännössä hänen vanhemmiltaan.

Tähän tilanteeseen minä tekisin kyllä muutoksia. Koko kansan tuntemissa suurissa tv-lajeissa, kuten maastohiihto, laittaisin sellaisen säännön että maajoukkueen toiminta ja kilpailuihin osallistuminen on ilmaista urheilijoille. Sponsoroinnin pelisäännöt uusiksi, siten että sponsorien rahaa on ensin valuttava jokaiselle maajoukkueen jäsenelle vähintään toiminnan kustannusten verran, ennen kuin yksikään urheilija saa luvan lähteä kisoihin, sinne tv-kameroiden eteen paistattelemaan päivää. Jos tämä ei onnistu, sitten kilpailukieltoon koko maajoukkue, niin eiköhän sponsorit tajua varsin nopeasti, miten heidän täytyy sponsoroida jotta saavat haluamaansa näkyvyyttä, eli sen joukkueen sinne kisoihin.

https://yle.fi/urheilu/3-10688163

https://yle.fi/urheilu/3-10532322

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu