Kapina suomen kielen kirjaimia Š ja Ž vastaan

Me kaikki kirjoitamme suomea täällä Puheenvuorossa, mutta kuka päättää mitä on suomen kieli? Sen asian määrää demokraattisen päätöksenteon ulottumattomissa oleva ”deep state”, Kotimaisten kielten keskus (Kielitoimisto).

Noin 20 vuotta sitten lähetin Kielitoimistoon kirjeen, jossa ehdotin että moniosaiseen erisnimeen perustuvat adjektiivit kannattaisi varustaa yhdysviivalla sananvälien kohdalla. Esimerkiksi newyorkilainen ja mardelplatalainen kannattaisi mieluummin kirjoittaa new-yorkilainen ja mar-del-platalainen. Ehdotukseni ei mennyt läpi.

Minä elän kuplassa, jonka sisällä noudatan hieman erilaisia kieliopin sääntöjä kuin deep state eli Kielitoimisto määrää. Esimerkiksi kirjoitan sanan NATO kokonaan isoilla, koska niin se vain menee, joskin paljon suositumpi muoto on Nato.

Jos kieliopilla ja demokratialla olisi jotain tekemistä keskenään, äänestäisin Kielitoimistoa vastaan myös kirjainten Š ja Ž käyttöä koskevassa asiassa. Kielitoimisto tiukensi vuonna 2005 kantaansa, joka aiemmin oli ollut sallivampi, ja päätti että:

shekki on väärin —– oikein on šekki, tai hieman outo sekki

shokki on väärin —– oikein on šokki, tai aivan karmea sokki

shakki on väärin —– oikein on šakki, ei kuitenkaan sakki, arvaatte kai miksi ei

sheikki on väärin —– oikein on šeikki

shortsit kelpaa Kielitoimistolle (rasti seinään), kuten myös todella outo sortsit

shamppanja on väärin —– oikein on samppanja

shampoo on väärin —– oikein on jotenkin kökkö sampoo

shamaani on väärin —– oikein on šamaani tai samaani

Fidzi on väärin —– oikein on Fidži

Azerbaidzan on väärin —– oikein on Azerbaidžan

Tadzikistan on väärin —– oikein on Tadžikistan

Breznev on väärin —– oikein on Brežnev

http://www.mlang.name/arkisto/hatut.html

Minä käyttäisin kaikista yllä mainituista vasemmanpuoleista vaihtoehtoa, eli sitä joka on Kielitoimiston mielestä väärin.

Kotimaisten kielten keskus ei ole tavallisen kansan elämästä täysin vieraantunut eliitti, joka eläisi omaa elämäänsä kaukana meidän yläpuolellamme. Eliitti on kyllä osoittanut kiinnostusta tavallista rahvasta kohtaan ainakin sen verran, että kirjainten Š ja Ž käytöstä on tehty jonkunlainen pieni gallup-kysely.

142 satunnaista hiipparia eksyi Kielitoimiston nettisivuille eräänä tiistaina 21.11.2017, jolloin sivustolla kysyttiin kansan suosikkia kirjoitusasuista shokki, šokki ja sokki. Kuka yleensäkään eksyy Kielitoimiston nettisivuille? Tämä yleisö ei välttämättä ole tilastollisesti harmoninen otanta koko väestöstä. Joka tapauksessa nämä uskolliset Kielitoimiston nettisivuille pyhiinvaeltajat äänestivät murskavoittoon sen kirjoitusasun, joka on Kielitoimiston mukaan kielletty, eli shokki.

https://www.kotus.fi/nyt/uutistekstit/kotuksen_uutiset/tiistaigallup-arkisto/s_s_vai_sh.26375.news

Kielitoimisto kommentoi äänestyksen tulosta toteamalla, tämä vaihtoehto ei ole suosituksen mukainen, suositeltavia ovat šokki ja sokki. Luultavasti Kielitoimisto myös antoi potkut sille torvelolle, joka tämän gallupin oli julkaissut kysyäkseen tavalliselta kansalta yhtään mitään.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu