Kaupunkisodan kauhuja muinaisista ajoista nykyaikaan asti
Venäjän ja Ukrainan välinen sota on etenemässä suurten kaupunkien saartamisen ja valtaamisen yrittämiseen. Mariupol on jo tässä tilanteessa, ja siviilien tilanne alkaa olla katastrofaalinen.
Vahvoilla muureilla ympäröityyn kaupunkiin kerääntyminen hyökkäävää armeijaa vastaan on yksi maailman vanhimpia keinoja suojata siviilejä sodalta. Siinä ei aina käynyt hyvin muinaisena aikana: jos vihollinen saartoi kaupungin ja piiritti sitä kuukausia, ruoka ja vesi loppui aikanaan, ja sitten kaupungin väestölle kävi huonosti. Tai jos hyökkäävä armeija onnistui murtamaan muurin jostain kohtaa ja etenemään kaupungin sisälle, myös silloin siviileille kävi yhtä huonosti, mutta nopeammin.
Tässä on jotain ikiaikaista, että vielä nykyäänkin ihmiset jäävät sodassa kaupunkiin oleskelemaan. Mikä taktinen idea siinä on, sitä en tiedä, mutta viisaammat saavat mieluusti kertoa sen meille. PR-mielessä siitä on hyötyä ainakin nyt Ukrainan sodassa, kun maailman sympatiat ovat puolustautuvan kansakunnan puolella. (Tämä ei aina ole tilanne, eikä tunnu olevan edes useimmissa sodissa.) Hyökkääjä joutuu olemaan varovainen, kun puolustavan armeijan johtajat piileksivät miljoonan siviilin keskellä. Jos armeijan komentajat olisivat bunkkerissa keskellä tyhjää metsää, sinne ammuttaisiin todella isoilla ohjuksilla. Mutta miljoonaa siviiliä kohti ei kehtaa ampua kovin isolla tykillä.
Millaisen harkinnan ja päätöksenteon kautta ne ihmiset ovat jääneet kaupunkiin sodan keskelle, jotka ovat vielä niissä kaupungeissa, jotka ovat nyt välittömästi joutumassa piirityksen ja valtausyrityksen kohteeksi? Sitä en tiedä. Jokainen heistä tietää kai oman tarinansa ja henkilökohtaisen päätöksensä taustat.
Jännä juttu, että juuri tänään kirjoitat tästä aiheesta. Ehkä yhteisöstä tuleva turvallisuuden tunne, joka saattaa olla myös pettävä.
Mutta arvaappa kuinka paksu ja korkea oli Babylonian kaupungin muuri tuossa 500 – 400 eKr, kun persialaiset Kyyroksen johdolla olivat tulossa sen porttien läpi?
Ilmoita asiaton viesti
Googlaten, Herodotoksen mukaan muurit olivat 24 m paksut ja 97 m korkeat. Persialaiset eivät tulleet muurin läpi, vaan ohjasivat kaupunkiin johtavan joen veden muualle, ja menivät kaupunkiin kuivatettua joen uomaa pitkin, joka meni muurin alta ja jokeen asennettujen kaltereiden alta, kun ne kalterit eivät ulottuneet joen pohjaan asti.
Ilmoita asiaton viesti
Ai siinä kävi sillai, no ilmankos. Se paksuus jo on käsittämätön, saati korkeus.
Ilmoita asiaton viesti
Muurin korkuinen arvoitus: kuka perussuomalaisille tuttu henkilö kirjoittaa eiliseessä plokissaan kuin järkiinsä tulleena?
”Veikko Vennamo oli poliittinen profeetta, joka puolusti suomalaista elämäntapaa, pienomistusta ja hajautettua yhteiskuntaa.
Vallan, asumisen, omistamisen ja väestön keskittäminen on pyramidi- politiikkaa, jolla joko suuri raha tai yhteiskunnan mahti tai ne yhteistoimin ja myötäjuoksijoineen pitävät valtaa itsellään.
Tämä virhelinja tulee tiensä päähän.
Suomessa ja maailmassa jokainen hehtaari tulee vielä tarpeeseen. Ilman ruokaa ja juomaa ei ole elämää. Vennamon taisteluaseet tulevat arvoonsa.
Ihminen ei elä pelkästä leivästä vaan Elämän leivästä.
Totuus ei vanhene koskaan.”
Ilmoita asiaton viesti
Samalla syytä viitata siihen valtarakanteeseen, joka tarkoittaa sopivaa korruption pitämistä naapurissa, kun valtatason portaissa mennään kohti taivasta.
Lännessäkin rakenne on vastaava, mutta toisella tapaa toteutettu / saatu piippuun. Venäjä on selkeämpi verrattava, kuten perinteisest primitiivitoimet yleensä, nykysivistyksen tilaa kuvatessa.
Ilmoita asiaton viesti
Lukijat lienevät kiovalaisittain hoksanneet Timo Soinin kirjoittaneen pyytettynä.
Ilmoita asiaton viesti
Kaupunki on puolustusrakenteena parempi kuin muuri. Toimii myös nykyaikana. Muuria vastaavia rakenteita on tosiaan kauttaaltaan, tosin voihan tähän lisääkin ehkä ajatella jotain.
Miten tällaiset hajabunkkerit ohitetaan,… sitähän näissä haetaan, ja ollaan entistä suurempien haasteiden äärellä.
Ei riitä rokotteet, joita Pfizer ja sen lisäpalvelut kykenevät tuottamaan, vaikka palkkioiden suuruudesta ei jäisi kiinni.
Aikatilaa näissä aina on sen suhteen, mitä pukkaa, tai voi missäkin vaiheessa ilmetä.
Ilmoita asiaton viesti