Kaveri-kapitalismia: Vantaa tukee 110,000 eurolla yhtä valittua terassi-yrittäjää

Yleensä välttelen kunnallisia aiheita blogeissani, koska Puheenvuoro on valtakunnallinen palvelu. Paikalliset aiheet hautautuvat yleensä mappi Ö:hön, ”palataan tähän aiheeseen joskus myöhemmin”. Ja sitten ei koskaan palata. Oletukseni on, että lukijoita kiinnostavat enemmän valtakunnalliset kuin paikalliset aiheet.

Kuntavaalien kunniaksi kirjoitan nyt kuitenkin kaksi viikkoa putkeen pelkästään kunnallisista aiheista. Ensimmäinen kerta oli eilen, aiheesta progressiivinen ”verotus” kunnallisten palveluiden hinnoissa.

Vantaan kohutuin puheenaihe heti ratikan jälkeen on hämmentävä sekoilu terassi-projektissa, joka on tulossa Tikkurilaan täksi kesäksi. Aikainen lintu nappasi madon, ja jättiprojektin yksinoikeudet menivät sille yhdelle yrittäjälle, joka ”sai idean” ensimmäisenä. Siis kopioi idean suoraan Helsingin Senaatintorilta. Mutta oli ensimmäisenä ja ainoana liikkeellä kyselemässä samanlaista mahdollisuutta Vantaan kaupungilta. Edelläkävijöitä nuo kai ovat, jonkun liikeidean kopioijatkin, kun levittäytyvät uusille alueille menestyvän idean kanssa.

Vapaan markkinatalouden kannalta projekti kusee pahemman kerran. Jättimäinen kesäterassi kaksinkertaistaa ravintoloiden asiakaspaikat Tikkurilassa kertaheitolla. Mistä asiakkaat jo olemassa oleville Tikkurilan ravintoloille, jotka ovat juuri tehneet tappiota vuoden putkeen korona-rajoitusten takia? Jos tämä on suunnitelmallista taloutta, niin suunnitelmassa on laskuvirhe.

Reilua markkinataloutta tämä ei ainakaan ole, koska Vantaa käyttää 110,000 euroa alueen sisustamiseen viherkasveilla. Muut Tikkurilan ravintola-yrittäjät ovat maksaneet ihan itse ravintoloidensa sisustuksen, velkarahalla, jolle yrittäjä on saattanut pantata henkilökohtaista omaisuuttaan vakuudeksi.

Vantaa perii 3,000-neliöiseltä jättiterassin tontilta vuokraa vain 1,000 EUR kuussa. Muut Tikkurilan yrittäjät taitavat maksaa aika paljon kovempaa vuokraa paljon pienemmistä ravintoloistaan. Helsinki perii Senaatintorin ravintoloitsijoilta vuokria yhteensä 30,000 EUR kuukaudessa. Vantaalle ei raha kelvannut. Onko tämä enää edes laillista markkinataloudessa, Euroopan Unionissa ja niin edelleen? Eikö tämä ole jo laitonta yhteiskunnan tukea yksittäiselle yritykselle? Mene ja tiedä.

Jättiterassiin yksinoikeudet ilman kilpailutusta saanut yrittäjä päästää sinne kyllä muitakin ravintoloitsijoita, joilta hän ottaa vuokraa. Sopii arvailla, kerääkö hän vuokria yhteensä enemmän kuin se 1,000 EUR kuukaudessa, jonka hän itse maksaa Vantaan kaupungille. Alkoholin anniskeluun hän pitää kuitenkin yksinoikeudet itsellään: muut ravintoloitsijat saavat vääntää pizzaa niska limassa minimaalisella katteella, kun terassin isäntä tekee helppoa alkoholin myyntiä jättimäisellä katteella. Alkoholistahan se ravintolan tulos tehdään. Tuolla terassilla taitaa tulla sellainen kesä, että kymmenen ravintoloitsijaa tekee työt, ja yksi tekee rahat.

Nyt täytyy kyllä sanoa, että tämä projekti on mennyt vantaalaisilta poliitikoilta aivan totaalisesti persuksilleen, ja erityisen vaikeana aikana ravintoloitsijoiden taloudellisen tilanteen kannalta. Näin surkeaa tarinaa yrittäjien ja yhteiskunnan yhteispelistä (ja sen puutteesta) ei olisi tarvittu tälle vuodelle. Eikä millekään muullekaan vuodelle.

Taidanpa boikotoida tuota terassia. Ei tällaista menettelyä voi kannattaa. Tämä ei ole sosialismia, eikä kommunismia, ei kapitalismia eikä markkinataloutta. Ehkä en edes halua tietää, mitä tämä on. Äänestän tälle ”ei jatkoon”.

https://www.vantaansanomat.fi/paikalliset/4162244

https://www.vantaansanomat.fi/paikalliset/4165578

https://www.vantaansanomat.fi/paikalliset/4137641

https://www.vantaansanomat.fi/paikalliset/4165729

 

0
IonMittler
Vantaa
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Vapauden Liitto, Uudenmaan vaalipiiri. Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja. Kansan tahto on moniulotteinen, ja pääsee kunnolla oikeuksiinsa vain jos myös päätöksenteko on riittävän moniulotteista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu