Keksintö: UV-säteilyllä valaistu kädensija tai nappi sterilisoi itseään koko ajan

Korona-kriisin aikana on monessa paikassa suoritettu kosketuspintojen aikataulutettua puhdistamista esim. hissin napeille, ehkä myös joidenkin kauppojen maksupäätteiden näppäimille.

Minun taloyhtiössäni desinfioidaan hissin napit ja valopainikkeet kerran vuorokaudessa. Hyöty koronan torjuntaan lienee lähes tasan nolla.

Tankkasin vuokra-auton Teboililla. Maksupääte tarjosi maksun vaihtoehdoksi vain lähimaksun, ei luottokorttia lainkaan. Olisiko koronan vastainen toimenpide, että estetään käyttämästä maksutapaa joka vaatii näppäilemään tunnusluvun, eli koskettamaan nappeja sormilla? Mutta saadakseni valittua tankkauspisteen numeron ja maksutavaksi lähimaksun, piti joka tapauksessa painaa nappeja monta kertaa. Samoja nappeja, joita kaikki muutkin painavat. Jälleen hyöty koronan torjuntaan lienee tarkalleen nolla.

Hyödyllisempiäkin keksintöjä on tehty kosketuspintojen sterilisoimiseksi — sikäli kuin kosketuspinnat edes ovat merkittävä influenssojen leviämisen reitti. Ihmiskunta on ymmärtänyt jo yli sata vuotta sen, että bakteerit ja virukset levittävät tauteja, mutta vieläkään ei tunnuta olevan varmoja edes siitä, leviävätkö influenssat tai korona pääasiassa kosketuspintojen kautta vai ilmateitse.

Hong Kongissa keksittiin viime syksynä (siis jo ennen korona-epidemian alkamista) aiemman SARS-epidemian innoittamana menetelmä, jolla kosketuspinnat sterilisoivat itse itsensä, jatkuvasti ja tauotta. Kosketettavan esineen pinta käsitellään tietynlaisella aineella, ja sitten pintaa valaistaan jatkuvasti UV-valolla. Nämä kaksi tekijää yhdessä tuhoavat kaiken elollisen kosketuspinnalta. Ehkä luottokortin lukijoiden ja hissien napit toteutetaan tulevaisuudessa tällaisella menetelmällä.

https://www.dezeen.com/2019/10/09/self-sanitising-door-handle-james-dyson-award/

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu