Kelpaisiko sinulle 100,000 EUR kuukausipalkka, mielenosoittajien kuulustelijana?

Tieteessä on keksitty tehdä monenlaisia ihmiskokeita aiheesta, ovatko ihmiset valmiita kiduttamaan toista ihmistä julmasti, jos auktoriteetti käskee niin. Ja ovathan he olleet. Kuuluisimpien testien joukossa on 1960-luvulla tehty Milgramin tottelevaisuus-koe.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Milgramin_tottelevaisuuskoe

Samantyyppinen koe on toistettu uudestaan vuonna 2008, ja tulokset olivat edelleen samansuuntaisia:

https://www.newscientist.com/article/dn16312-shocking-study-reveals-people-still-willing-to-torture/

Diktatuurit eivät kuitenkaan luota pelkästään Milgramin kokeeseen, jonka heikkous saattaa olla se, että homma toimii vain niin kauan kuin ihminen kunnioittaa auktoriteettia. Diktaattori saattaa menettää yksilön kunnioituksen, niin sanotusti voi pudota laput silmiltä. Diktaattorit vetoavat myös toiseen ihmisen luontaiseen ominaisuuteen, saadakseen turvallisuuspalvelun työntekijät tarvittaessa vaikka kiduttamaan ihmisiä. Rahan houkutus. Ylellinen elämä, etuoikeutettu taloudellinen asema, jota ei haluaisi menettää.

YLE mainitsee Valko-Venäjän uutisoinnissaan, että turvallisuuspalvelun työntekijät ovat kerskailleet kiduttamilleen ihmisille tienaavansa 2000 Valko-Venäjän ruplaa (BYN) työvuorolta, joka on noin 700 EUR. Jos työvuoroja olisi kuukaudessa 20, siitä tulisi kuukauden tienesteiksi 40,000 BYN (14,000 EUR). Kaupan kassa tienaa Valko-Venäjällä ehkä 700 ruplaa kuussa. Tienatakseen 1000 ruplaa kuussa kansalaisen täytyy nousta jo vähän ylöspäin työelämän sosiaalisessa hierarkiassa.

https://yle.fi/uutiset/3-11501796

Presidentti Lukashenka voitelee kiduttamiseen osallistuvia turvallisuuspalvelun työntekijöitä noin 50-kertaisella palkalla verrattuna tavallisen kadun tallaajan tienesteihin. Ainakin tällaisen poikkeuksellisen kriisin aikana. Suomen palkkatasoon suhteutettuna, yhteiskunnan oravanpyörässä juoksijan peruspalkka 2000 EUR kerrottuna 50:llä tekisi 100,000 EUR kuukaudessa.

Mitä Suomesta saisi tuollaisella rahalla? Ei varmastikaan jokainen vastaantulija kaupungin köyhässä lähiössä myöntäisi suostuvansa kiduttamaan ketään, vaikka siitä saisi 100,000 EUR kuukausipalkkaa. Mutta jos lähdetään rouhimaan yhteiskunnan pohjasakkaa vähän pintaa syvemmältä, ja kysellään rikollisilta ja vankilakundeilta, kelpaisiko 100,000 EUR palkka ja kaikki tuomiot anteeksi, niin kyllä kiduttajia olisi mahdollista värvätä Suomessakin. Sellaista yhteiskuntaa ei liene olemassa, jossa kidutuksesta on luovuttu sen takia, että ei löytynyt ketään joka suostuisi tekemään likaisen työn. Tekijöitä aina löytyy, sen verran sekalaista ja sakeaa sakkia mahtuu miljoonien yksilöiden väestöön.

Diktatuurit perustuvat monella tavalla pienen eliitin muodostamiseen, jolle annetaan niin ylellisiä taloudellisia etuoikeuksia, että yksilö ei halua luopua niistä omantunnon takia. Ja ehkä ne diktatuurin eliitin palvelukseen valikoituvat yksilöt eivät ole ihan rehellisintä keskiverto-kansaa alunperinkään.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu