KHL ei uskaltanut lähettää Jokereita pelaamaan Minskiä vastaan

Jokerien ja KHL:n johtajien suut ovat olleet tiukasti supussa viime aikoina, liittyen Jokerien ja Minskin väliseen kohuttuun jääkiekko-otteluun, joka piti pelata tänään Valko-Venäjällä. Mutta yllättäen KHL perui ottelun aivan viime hetkellä, torstaina aamulla.

https://yle.fi/urheilu/3-11525923

Miksi näin kävi? Koko totuutta tuskin kerrotaan koskaan julkisuuteen. Virallinen totuus on tällä hetkellä se, että Jokerit anoi KHL:ltä ottelun perumista, mutta valmistautui silti lähtemään Minskiin, ja julkisuudessa ilmoitti lähtevänsä sinne. Viime hetkellä ottelupäivän aamuna KHL hyväksyi Jokerien anomuksen ottelun perumisesta. Siinä kaikki, puhdas byrokraattinen toimepide. Anomus ja sen hyväksyminen. Ei tässä sen kummempaa, täällä ei ole mitään nähtävää.

Eri asia on, onko se kovin odotettu ja uskottava selitys, että KHL noin vain hyväksyi ottelun perumisen, kun Jokerien joukkue pyysi sitä. KHL:llä oli valta olla hyväksymättä ottelun perumista. Ottelu olisi toteutunut, jos KHL olisi halunnut sen toteutuvan. Miksi KHL siis hyväksyi Jokerien anomuksen, ja perui ottelun Minskissä?

Monet kriitikot valittavat, että KHL on Putinin propaganda-väline, jonka tehtävänä on korostaa Venäjän suuruutta. Suomessa moni taho eduskunnan poliitikkoja myöten protestoi, että Minskiin ei saisi lähteä pelaamaan, koska se olisi poliittinen voitto Valko-Venäjän diktaattorille. Tästä näkökulmasta katsoen on epäloogista, että KHL perui ottelun, ja luopui tarjolla olevasta imagon kohennuksesta hyville kavereilleen Valko-Venäjän presidentin linnassa. Miksi KHL tekisi niin? KHL:n johtajat ovat todennäköisemmin Lukashenkan puolella kuin häntä vastaan.

Minun arvaukseni on, että KHL:n johto pelkäsi että ottelun suoraan tv-lähetykseen vuotaisi yleisön tai jomman kumman joukkueen pelaajien taholta joku poliittinen tuen osoitus Valko-Venäjän oppositiolle. Ehkä KHL pelkäsi, tai sai suorastaan tiedustelu-tietoa joukkueita lähellä olevilta tahoilta, jotka ovat valmiita kertomaan tietonsa korvausta vastaan, että Jokereissa tai Dinamo Minskissä on pelaajia, jotka aikovat tehdä jonkunlaisen Lukashenkaa kritisoivan eleen ottelun suorassa tv-lähetyksessä. Valko-Venäjällä on jo nähty poliittisia protesteja joukkue-urheilussa. Opposition kannatus on niin suurta, että sitä saattaa esiintyä KHL-joukkueen pelaajien keskuudessakin.

Olipa selitys tämän ottelu perumiselle mikä tahansa, kovin pitkälle tämä toimenpide ei kanna elämässä eteenpäin. Dinamo Minskillä tulee otteluita pian lisää, sekä kotona että vieraissa. Jokerit ei ole ainoa länsimainen joukkue sarjassa, jos oppositiota tukevien mielenilmausten riski oltaisiin nähty nimenomaan Jokerien pelaajien taholla. Latvialainen Dinamo Riga edustaa kansallisuutta, jossa entisen Neuvostoliiton perinnön purkamiseen suhtaudutaan vieläkin intohimoisemmin kuin Suomessa.

Jos KHL näki Jokerien ja Minskin välisessä ottelussa jonkun ongelman, nyt KHL sai lyhyen hengähdystauon hoitaa sitä ongelmaa. Mutta vain lyhyen, ennen kuin tuo ongelma tulee ajankohtaiseksi uudestaan.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu