Kielletään lailla gallup-propagandan levittäminen

Yksi sivistävimpiä artikkeleita vähään aikaan valtakunnan uutisissa on eilinen YLEn uutinen, jossa selitetään käytännön esimerkein, kuinka suuria eroja gallup-kyselyiden tuloksissa voidaan saada aikaan pienillä muutoksilla kysymyksen asetteluun.

https://yle.fi/uutiset/3-11150504

Käytännössähän tämä tarkoittaa sitä, että gallup-tulokset ovat oivallinen populistisen propagandan väline. Kansalle voidaan väittää tutkittuna totuutena, että he ovat enemmän jotain mieltä kuin he todellisuudessa ovatkaan. Ja sitten sopulit lähtevät seuraamaan kuvitteellista muuta laumaa, lähtevät juoksemaan samaan suuntaan mihin väitetty suuri osa muuta laumaa juoksee.

Miten kysymyksen asettelu voi vaikuttaa kyselyn tulokseen? Sehän on sama kansa, joka kertoo saman mielipiteensä? Tässä on muutamia keinoja:

Kysymys: Mikä on sopiva eduskunnan valtakauden pituus?

Vaihtoehto 1: A) 1 vuosi, B) 2 vuotta, C) 3 vuotta, D) 4 vuotta, E) 5 vuotta, F) 6 vuotta, G) 7 vuotta, H) 8 vuotta, I) 9 vuotta, J) 10 vuotta.

Vaihtoehto 2: A) 3 vuotta, B) 4 vuotta, C) 5 vuotta.

Vaihtoehdon 1 mukainen kysely antaa tulokseksi, että ”suurempi osa kansasta kannattaa eduskuntakauden pituuden muuttamista nykyisestä”, koska vaihtoehtoja on enemmän, joten mielipiteet jakautuvat laajemmalle, ja suosituin mielipide jää tilastollisesti vähemmän suosituksi.

Jos kysymyksen asetteluun lisättäisiin tieto siitä, mikä on eduskunnan valtakauden pituus nykyään, se lisäisi merkittävästi kyseisen vaihtoehdon kannatusta, koska kaikki vastaajat eivät muista sitä ulkoa, ja ovat taipuvaisia kannattamaan nykyistä hyväksi havaittua järjestelyä, olipa se mikä tahansa annetuista vaihtoehdoista.

Pian tuon yleissivistävän uutisensa jälkeen, YLE uutisoi tänään seuraavasti: ”Puolet suomalaisista hyväksyy kiistellyt huumeiden käyttöhuoneet”:

https://yle.fi/uutiset/3-11152755

En usko sanaakaan tästä uutisesta, koska siinä ei kerrota, mikä oli kysymyksen sanamuoto ja annetut vaihtoehdot. (Uutisessa on kyllä linkki johonkin Googlen sivustolle, joka vaatii perustamaan itselle Gmail-tilin ennen kuin pääsee eteenpäin. Siellä jossain minne aurinko ei paista saattaa ehkä olla tarkka kysymyksen asettelu kerrottuna.)

[Oikaisu yllä olevaan klo 11:04: YLE uutisen alussa oleva linkki kyselyn tausta-aineistoon on vihdoin alkanut toimia, ilman Google-tilin perustamista itselle. Sieltä löytyy nyt tarkat tiedot tuosta kyselystä.]

Totuuden jälkeisellä populistisen gallup-propagandan aikakaudella kannattaisi säätää laki, että median on laitonta julkaista minkään kyselyn tuloksia, julkaisematta samalla kysymyksen sanamuotoa ja annettuja vaihtoehtoja.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu