Kiihtyvä kilpavarustelu lääkäreiden palkoilla, SOTE:n sokea piste?

Helsinki laittoi terveyskeskusten lääkäreiden palkkoihin 1250 EUR kuussa lisää, 12 kuukauden ajaksi.

https://yle.fi/uutiset/3-11135313

Tässä on jotain samaa kuin Neuvostoliiton ja USA:n välisessä sotilaallisessa kilpavarustelussa: kun kaveri korottaa panoksia, siihen on pakko vastata, tai muuten häviää sodan.

Tähän mennessä kuntien välinen kilpavarustelu lääkäreiden palkkojen muodossa on ehtinyt sellaiseen tilanteeseen, että Keski-Pohjanmaalla lääkäreille tarjotaan eniten, mediaani 8100 EUR kuukaudessa, ja Uudellamaalla vähiten, mediaani 6300 EUR ennen Helsingin kaupungin tuoretta tempausta.

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/terveyskeskuslaakari-tienaa-eniten-keski-pohjanmaalla-vahiten-uudellamaalla-johtajalaakari-laakarivaje-ei-ratkea-ilman-palkankorotuksia/7585216

Useimmissa ammateissa ja työehtosopimuksissa palkat ovat korkeimmat Uudellamaalla, ja matalimmat jossain Pohjanmaan ja Lapin suunnalla. Lääkäreiden palkkojen käänteinen korrelaatio selittyy sillä, että Uudellamaalla on mukavinta asua ja työskennellä, lääkärit viihtyvät siellä ilman palkankorotuksen muodostamaa porkkanaa.

Mikä on maakuntien seuraava siirto tässä kilpavarustelussa, kun Helsinki on vastannut heidän huutoonsa roimalla palkankorotuksella lääkäreille? Nokitetaanko maakunnissa taas tonni lisää lääkäreille? On selvää että tässä(kään) kilpavarustelussa ei ole mitään järkeä, ja häviäjiä ovat kaikki osapuolet. Paitsi lääkärit.

Kuuluisa sote-ratkaisu on jo syntyessään torso, jos siihen ei sisälly START-sopimusta, joka puhaltaa poikki lääkärien palkkojen kilpavarustelun kierteen maakuntien ja suurten kaupunkien välillä. Tähän ongelmaan on löydettävä joku ihan oikea ratkaisu, liian vähien lääkäreiden pallottelu kunnasta toiseen ei ole ratkaisu ongelmaan, se on vain ongelman kierrättämistä. Niin sanotusti ”laitetaan vahinko kiertämään”.

Lääkäriliitto syököön vanhat stetoskooppinsa, jos ja kun se yrittää puolustaa herkullista monopoliasemaa johon he ovat päässeet, ja vastustaa tätä ainoaa kunnollista ratkaisua ongelmaan:

Lääkärien koulutuspaikkoja pitää lisätä reilusti, ja välittömästi.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu