Kiina suojelee lapsia nettipelaamisen addiktiolta, Suomi kasvattaa nyhverö-sukupolven

Kiina kiristää jo entuudestaan tiukkoja rajoituksiaan alaikäisten pelaamiselle netissä. Uusien rajoitusten mukaan alaikäiset saavat pelata nettipelejä vain tunnin perjantaisin, lauantaisin ja sunnuntaisin. Siis yhteensä 3 tuntia viikossa.

https://yle.fi/uutiset/3-12078681

https://yle.fi/uutiset/3-12080824

Nuo rajoitukset ovat niin tiukkoja, että niissä ei ole ehkä mitään keskusteltavaa. Tarkastellaan mieluummin aiempia nettipelaamisen rajoituksia, jotka ovat olleet voimassa Kiinassa viimeiset kaksi vuotta. Niistä kirjoitin marraskuussa 2019:

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/ionmittler/kiina-rajoittaa-pelaamista-ja-rahan-kayttoa-suomenkin-pitaisi/

Ennen näitä uusia rajoituksia Kiinan linja oli se, että alaikäiset saavat pelata nettipelejä 90 minuuttia arkisin, ja 3 tuntia viikonloppuisin. Ilmeisesti siis 13,5 tuntia viikossa, jos viikonloppu tarkoitti lauantaita ja sunnuntaita. Aika realistinen enimmäisraja, jota voisi luultavasti suositella melkein kuka tahansa suomalainenkin lasten kehityksen ja kasvatuksen asiantuntija.

Nyt tämäkään ei riittänyt Kiinalle, vaan rajotuksia kiristetään tuntuvasti. Kommunistit rajoittamassa ihmisten vapaata elämää? Ehkä niinkin, mutta kommunistit eivät ole ainoita jotka suojelevat lapsiaan liiallisen puhelimella räpläämisen zombie-vaikutuksilta. USA:n rikkaimman eliitin keskuudessa on suosittu periaate, että lapset eivät saa käyttää älypuhelinta lainkaan kotona. Eletään ja opitaan oikeaa elämää, ja tehdään jotain ihan oikeasti elämässä.

Liberaalit länsimaat kuten Suomi kasvattavat älypuhelin-zombien sukupolvea, jonka sosiaaliset ja muut elämäntaidot voivat jäädä hieman älypuhelimella pelaamisen varjoon. Jos korttelissa on ruohokenttä, ei siellä lapsia näy pelaamassa palloa. He istuvat kentän laidalla räpläämässä kännykkää.

En tunne Kiinan rajoituksia tarkemmin, miten ne toimivat teknisesti. On paljon pelejä, jotka eivät vaadi nettiyhteyttä. Pystyykö niitä pelaamaan, vai asentuuko kaikkien lasten puhelimiin esto-ohjelma, joka laskee pelaamiseen käytettyä aikaa myös ilman nettiyhteyttä?

Suosittelen lämpimästi tämän aiheen nostamista keskustelun ja toimenpiteiden kohteeksi myös Suomessa. Ne PISA-tulokset eivät nouse takaisin entiseen loistoonsa tasohyppelyiden ja pasianssin voimalla. Google-haku ”digidementia” kertoo aiheesta lisää.

+3
IonMittler
Perussuomalaiset Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja. Kansan tahto on moniulotteinen, ja pääsee kunnolla oikeuksiinsa vain jos myös päätöksenteko on riittävän moniulotteista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu