Kilpailu- ja rekrytointikielto kaupungin ja terveysjättien välillä

TEHY väittää, että Helsingillä (ja monilla muillakin kunnilla) on voimassa ”kartellisopimus” suurimpien terveysalan yritysten kanssa, joka estää kaupungilla töissä olevia terveydenhoidon ammattilaisia saamasta (mahdollisesti paremmin palkattua tai mukavampaa) työpaikkaa yksityiseltä yritykseltä.

https://yle.fi/uutiset/3-12084013

Tämä muistuttaa aika paljon perinteisiä kilpailukielto-sopimuksia, jotka voivat rajoittaa jostain yrityksestä irtisanoutuvan henkilön oikeuksia hakea työtä muilta saman toimialan työnantajilta. Erotuksena on se, että:

  • kilpailukielto ei kohdistu universaalisti kaikkiin kilpailijoihin koko toimialalla, vaan vain tiettyyn osaan yksittäisen yrityksen toimintaa
  • kilpailukielto ei ole julkista tietoa, eivätkä työntekijät tiedä, että heihin kohdistuu tämä kilpailukielto
  • kilpailukiellosta ei makseta työntekijöille sitä rahallista korvausta, joka lakisääteisesti täytyy nykyään maksaa tavallisen universaalin kilpailukiellon tapauksessa

Erikoisen sopan ovat keittäneet. Asian yhteiskunnallista merkitystä ja käytännön haittaa työntekijöille lisää se, että näiden sopimusten osapuolet ovat erittäin suuria toimijoita markkinassa. Siinä herää oikeutetusti kysymys, pitääkö tämän olla laillista, ja vieläpä ilmaiseksi ja korvauksetta haittaa kärsiville työntekijöille, kun huomioidaan viime aikoina kehittynyt lainsäädännön suoja tavallisten kilpailukieltojen kohdalla. Ja kun huomioidaan se, että työntekijä ei ole allekirjoituksellaan suostunut mihinkään kilpailukieltoon. Hänelle ei ole kerrottu lainkaan, että hänen työsuhteeseensa sisältyy sellainen ominaisuus.

0
IonMittler
Perussuomalaiset Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja. Kansan tahto on moniulotteinen, ja pääsee kunnolla oikeuksiinsa vain jos myös päätöksenteko on riittävän moniulotteista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu