Kilpailutetaan oppilaitokset, ja suljetaan kalleimmat koulut

Kilpailutus on ollut pyhä ohjenuora julkisen talouden hankinnoissa jo parikymmentä vuotta. Julkinen sektori ei saa tuhlata, eikä sopia kulissien takana rahakkaita projekteja poliitikkojen hyville vanhoille tutuille, joiden tarjoama hintataso ei ole kilpailukykyinen vapaiden markkinoiden parhaan hinta/laatu-suhteen kanssa.

Tässä on jotain outoa. Se nimittäin, että toisen ja korkeamman asteen oppilaitosten hintatasossa on jopa moninkertaisia eroja, mutta silti niitä ei kilpailuteta.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001631842.html

Miksi oppilaitoksia ei kilpailuteta? Miksi valtio tai kunta lapioi rahaa kankkulan kaivoihin, joiden hintataso on kaksin- tai kolminkertainen verrattuna markkinoiden tehokkaimman toimijan hintatasoon?

Esimerkiksi lääkärin peruskouluttaminen maksaa Turussa 62,000 EUR, ja Helsingissä lähes kolme kertaa enemmän 173,000 EUR. Jos näin on, mitä järkeä valtion on kouluttaa yhtään ketään lääkäriksi Helsingissä? Miksi Helsingin lääkärikoulutusta ei kilpailuteta, kun markkinoilla näyttää olevan toimijoita jotka pystyvät hoitamaan homman lähes kolme kertaa alemmilla kustannuksilla?

Valtion ja kunnan budjetti ovat pyhiä. Niistä tapellaan verissä päin kerran vuodessa. Joten mitä tällainen lepsuilu sitten on? Miksi on olemassa tällainen räikeä poikkeus yleiseen suorastaan fanaattiseen kustannuustehokkuuden tavoitteluun?

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu