Kivijalka-kaupat konkurssiin ja monopolit tilalle: Applen ja Googlen 30% provikka myynnistä

Olen niin vanha, että muistan ajan jolloin tietokone, käyttöjärjestelmä ja ohjelmat ostettiin kaikki erikseen, ja usein eri kaupoistakin. Nimittäin kivijalka-kaupoista ihan oikean kadun varrella, omassa kotikaupungissani.

Se taisi olla Apple joka keksi monopolisoida IT-ohjelmistojen markkinat pois paikallisilta kivijalka-kaupoilta globaaleille suuryrityksille. Jumaloitu nero kuluttajien kusettamisen ja korkeiden hintojen kartellisoimisen jalossa taidossa. Eivätkä lain säätäjät pysyneet kehityksessä mukana.

Applen älypuhelimien mukana tuli App Store, joka oli teknisesti ainoa mahdollinen paikka josta voi ostaa ohjelmia Apple-puhelimeensa. Kukaan muu ei voinut perustaa edes nettikauppaa jossa myisi ohjelmistoja Applen puhelimeen ohi Apple-yhtiön kassavirran. Globaali monopoli oli hetkessä valmis, eivätkä lain säätäjät reagoineet asiaan mitenkään. Niinpä IT-ohjelmistojen kivijalka-kaupat lähtivät katoamaan katukuvasta kiihtyvällä tahdilla.

Nykyään myös Google ja Microsoft hallinnoivat omia sovelluskauppoja, jotka ovat ainoa teknisesti mahdollinen väylä ostaa sovelluksia Androidiin tai Windows phoneen. Monopoliasemassa on hyvä verottaa globaalia kauppaa provisiolla, jonka rinnalla jopa ALV kalpenee. Kaikki mainitut kolme ovat perinteisesti ottaneet 30% siivun sovellusten hinnasta, ja lisäksi vielä sovellusten kuten pelien sisällä tapahtuvasta lisämyynnistä.

Markkinaosuudessa pahasti alakynteen jäänyt Microsoft on tosin viime vuonna lähtenyt vastaiskuun laskemalla provikkansa 5% tasolle, siinä toivossa että sovellusten kehittäjät alkaisivat suosia Windows phonea aiempaa enemmän. Taitaa olla turha toivo. Miksi kehittäjät suosisivat alustaa jolla ei ole käyttäjiä, eikä siten markkinoita?

https://9to5mac.com/2019/01/07/apple-app-store-70-30-split-poll/

https://en.wikipedia.org/wiki/Microsoft_Store_(digital)#Details

Älypuhelinten ohjelmistojen ja pelien globaalin kaupan 30% verotuksen lisäksi näillä suuryhtiöillä on mahdollisuus myös sensuroida kaikkea sisältöä mitä myydään näille laitteille. Sovelluskaupoissa on käytössä ennakkosensuuri: ensin tarkastetaan, ja sitten hyväksytään jos hyväksytään, ja vasta sitten tuote pääsee markkinoille. Tätä on perusteltu mm. haittaohjelmien torjumisen tärkeydellä. Kivijalka-kaupat eivät tainneet myöskään juuri myydä viruksia, joten siinä mielessä tässä perustelussa on omat heikkoutensa. Mutta ne saivat itse päättää mitä myivät. Ja olla myös eri mieltä soveliaisuuden rajoista kuin kolmen globaalin suuryrityksen johto.

Tyhmä kysymys: Miksi tämän sallittiin tapahtua?

Toinen tyhmä kysymys: Miksi asiaa ei korjata nyt jälkikäteen, lainsäädännöllä?

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu