KKO vaatii laadukkaampia tuomioita: oikeusvaltiolla on toivoa

Täällä Puheenvuorossa olen parin vuoden varrella todennut moneen kertaan blogeissa ja kommenteissa, että on pöyristyttävää että Suomen kaltaisessa ”oikeusvaltiossa” oikeus voi usein tehdä päätöksiä lonkalta ja kuulopuheiden perusteella, ilman konkreettista varmuutta siitä että tuomittu on syyllinen. Syytön kunnes toisin epäillään. Puheenvuorossa mukana olevat tuomarit ja valamiehet ovat vakuutelleet, että mitään ongelmia ei ole, ja oikeuden tuomio on lähes aina vilpitön totuus asiasta.

Oikeusvaltion kehityksen kannalta on toiveita herättävää, että Korkein Oikeus on viime vuosina alkanut vaatia alemmilta oikeusasteilta parempaa ryhtiä tuomioiden perusteisiin. Vaikka onkin huolestuttavaa, jos lähtötilanne on niin huono että alemmat oikeusasteet ovat kuin kivireki, jota Korkeimman Oikeuden täytyy väkisin raahata kohti asiallisempaa oikeuskäytäntöä.

https://yle.fi/uutiset/3-12012306

YLE uutinen mainitsee esimerkkinä tapauksen, jossa hovioikeuden tuomareiden menettely oli aivan erityisen ala-arvoista. Henkilö tuomittiin syylliseksi huumausaine-rikokseen sillä perusteella, että joku oli tilannut huumeita kirjeitse hänen osoitteeseensa. Hovioikeus perustelee, että on ”epäuskottavaa” että kukaan tilaisi huumeita kenenkään muun kotiosoitteeseen. Luultavasti monikin huumediileri suunnitteli sen jälkeen sellaista jekkua, että tilataan huumeita kirjeitse kyseisten tuomareiden kotiosoitteisiin. Ihan päätä särkee hovioikeuden perustelu tässä tapauksessa. Jos olisin heidän esimiehensä, en antaisi kirjallista varoitusta, vaan vapautuksen tehtävistä, joihin he eivät osoita minkäänlaista henkilökohtaista soveltuvuutta.

Ehkä on vielä toivoa, että joskus tulevaisuudessa kuuluisa periaate ”syytön kunnes toisin todistetaan” on  todellisuutta, eikä pelkkä tyhjä korulause.

+8
IonMittler
Vantaa
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Vapauden Liitto, Uudenmaan vaalipiiri. Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja. Kansan tahto on moniulotteinen, ja pääsee kunnolla oikeuksiinsa vain jos myös päätöksenteko on riittävän moniulotteista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu