Kohdunkaulan seulonnoista 100,000 turhaa työtuntia vuodessa: itsepalvelu toisi kustannustehokkuutta sote-alaan
Valtion rahoilla tehdään vuosittain lähes 200,000 ilmaista kohdunkaulan syövän seulontaa naisille. Noin kolmasosa naisista jättää saapumatta seulontoihin, ja heille tarjotaan nyt mahdollisuutta tehdä testi itse kotona.
Uutisen mukaan vastaanotolla tehtävässä seulonnassa otetaan samalla myös papa-koe eli irtosolunäyte, joka on monien naisten mielestä kivulias, ja mahdollisesti syy siihen että moni ei osallistu seulontoihin. Tämä mahdollisesti kivulias testi tehdään turhaan lähes kaikille, koska tuota näytettä ei edes tutkita vaan se heitetään roskiin, jos toinen näyte vanupuikolla limakalvolta ei sisällä HPV:ta eli papilloomavirusta.
Lähes 200,000 naista joutuu siis kärsimään tarpeetonta kipua seulonnoissa, ja terveydenhuollon työntekijät tekevät lähes 100,000 tuntia turhaa työtä. Paljonkohan nuo työtunnit maksavat yhteiskunnalle? 5 – 10 miljoonaa vuodessa?
Onneksi asioita voi tehdä järkevämmin. Kaikki ”kutsunnat” seulontoihin pitäisi lakkauttaa, ja sen sijaan naisille pitäisi lähettää ilmainen kotitesti. Sen jälkeen kutsu papa-kokeeseen vain niille naisille, joiden HPV-testi oli positiivinen.
Kaikki osapuolet voittavat, mutta sote-sektori ei näytä olevan kovin innoissaan tästä. Tähän mahdollisuuteen ollaan tarttumassa vain vastahakoisesti ja pitkin hampain, ”kun jotkut mokomat naiset eivät suostu siihen, että asia hoidetaan kustannustehottomasti ja aiheuttaen tarpeetonta kipua”.
Kuinka paljon lienee muita seulontoja tai sairauden diagnosointeja, joissa olisi mahdollista itsepalvelun ja kotitestien avulla säästää kaikkien osapuolten aikaa satoja tuhansia tunteja vuodessa, jopa siten että palvelun tavoitteet saavutetaan itsepalveluna paremmin kuin henkilökohtaisena vastaanottona klinikalla? Itsepalveluun sisältyy sellainen etu, jolle sote-ala teeskentelee olevansa sokea, että kansalaisten ujous ei muodosta estettä osallistumiselle tutkimukseen.
”Kuinka paljon lienee muita seulontoja tai sairauden diagnosointeja, joissa olisi mahdollista itsepalvelun ja kotitestien avulla…. ”
Kohtahan voimme istahtaa kopiokonen päälle ilman housuja ja lähettää sen gynegologille. Leikki leikkinä ,mutta totta toinenpuoli. Eikö voisi tehdä niin, että naiset itse tilaisivat aikansa kokeeseen jos siltä tuntuu?
Noilla yleisillä seulonnoilla voidaan kyllä säästää yhyeiskunnan rahoja jos syövät saadaan jo alkuvaiheessa kiinni.Sitä paitsi siinä näkyy jo syövän esiaste joka on helpompi hoitaa kun syöpä joka on jo levinnyt ties minne.
Ilmoita asiaton viesti
Ei niin kannata tehdä, jos on yhteiskunnalle halvempaa lähettää kotitesti. Sote-alalla on huutava pula rahasta, jonot ovat kuukausien pituisia, ja on palveluita joita ei saa vaikka ihmiset tarvitsisivat. Tässä vertailussa on suorastaan väärin tarjota kansalaiselle mahdollisuus yhteiskunnalle kalliimpaan vaihtoehtoon, jos edullisempi vaihtoehto tuottaa yhtä hyvän hoitotuloksen.
Tämä tuli ehkä vähän kärkevästi sanottua, huomioiden myös että olen ”setämies joka tässä nyt selittää”. Mutta taloudelliset tosiasiat ja prioriteetit eivät tuosta muutu, kaikki raha yhteen asiaan on pois toisesta myös tarpeellisesta asiasta. Vaihtoehtona on joko toiminnan taloudellinen tehostaminen tai sitten tarpeellisten palveluiden lakkauttaminen. Näistä ensimmäinen on se vaihtoehto, jossa kannattaa kääntää kaikki mahdolliset kivet.
Ilmoita asiaton viesti
Myös useimmat sukupuolitaudit sekä korona- ja influenssa voidaan todeta kotitestein, eikä niihin tarvita lääkärinlausuntoa muulloin kuin positiivisen näytteen kohdalla.
Turhat TA-käynnit saataisiin karsittua reippaammalla omavastuuosuudella. Yksityiset lääkärit laskuttavat pelkästä päivää-sanan sanomisesta 80 euroa.
Monet vanhuuden vaivat saataisiin karsittua varsinkin miehiltä sallimalla testosteronin myynti lähikaupassa.
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoisia aloitteita. Toki en suoraan some-keskustelun perusteella tekisi politiikkaa, mutta sote-alan asiantuntijoiden paneelikeskustelussa tulisi toivottavasti samantyyppisiä ideoita esille.
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän suurin este tuonkataisille kotitesteille ole lääkärien pätemisen tarve ja pelko arvovallan menettämisestä? Minusta on iän karttuessa tullut HUSin vakioasiakas ja törmään jatkuvasti lääkärien pätemisen tarpeeseen. Pätemisen tarve HUSissa on mennyt jopa niin pitkälle, että tutkimustulokset salataan (viivästyteään) asiakkailta, joka todella loukkaa asikakkaan perusoikeuksia. Lääkärien etiikka tänäpäivänä on, oma pätemisen tarve ohittaa aina asiakastarpeet. Eli tuskin nykyisen lääkärisukupolven aikana päästään mainitsemiisi kotitesteihin. Loukkaahan se lääkärien omanarvontunnetta.
Ilmoita asiaton viesti
Jos tällainen ongelma on, niin ongelma on lopulta johtamisessa. Ihminen ottaa kaiken siiman jonka työyhteisö antaa hänelle.
Ilmoita asiaton viesti
On päivänselvää, että automaatitestit ja kotitestit yleistyvät. Suomella ei ole vaihtoehtoja kustannusten karsimiseksi. Poliitikkojen pitää herätä. Oikea tapa on edetä kokeilun kautta yhdellä Sote-alueella. Jos poliitikoilla ja virkamiehillä olisi ollut järkeä niin esimerkiksi tämä Sote-uudistus ja Apotti olisi kokeiltu jollakin sote-alueela. Paljon rahaa olisi säästynyt. Suomalaiset poliitikot ovat typeriä ja virkamiesten talutusnuorassa.
Ilmoita asiaton viesti