Kojamo takoo tulosta koronasta kärsivän kansan selkänahasta

Eläkeyhtiöiden ja ammattiliittojen omistama asuntojen ja liiketilojen vuokraukseen erikoistunut yhtiö Kojamo Oyj on esiintynyt korona-kriisissä kapitalistin elkein. Vuokriin ei ole myönnetty alennusta, ainoastaan maksuaikaa. Kojamo jakoi keväällä omistajilleen osinkoa 84 MEUR, sillä välin kun korona-kriisin takia tulonsa menettäviltä yrityksiltä ja yksityishenkilöitä on nyhdetty täyttä vuokraa ilman armoa.

https://yle.fi/uutiset/3-11339941

https://www.is.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-2000006460531.html

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000006406636.html

Korona-kriisin edetessä olen jo alkumetreiltä lähtien toistuvasti blogannut, että talouskriisin vaikutuksia pitäisi tasata myös pääomatulojen saajille (kuten lainan antajat tai vuokraisännät — esimerkiksi Kojamo Oyj), määräämällä poikkeuslailla, että korona-kriisin takia tulonsa menettävä yksityishenkilö tai yritys saa väliaikaisesti vastaavassa suhteessa alennusta vuokraan. Ei maksuaikaa, vaan alennusta, siten että myös pääomatulojen saaja menettää tulojaan, ja korona-kriisin talousvaikutukset jakautuvat jossain määrin myös heidän kannettavakseen.

Tällaista päätöstä hallitus ei ole muilta kiireiltään ehtinyt tehdä missään vaiheessa. Sen sijaan alettiin polttaa valtion rahoja velaksi. Se velka erääntyy maksettavaksi jonain päivänä tulevaisuudessa.

Kojamon suuria omistajia ovat ammattiliitot, eli samat tahot jotka rahoittavat Vasemmistoliiton ja SDP:n vaalikampanjoita. Eipä ole ihme, että hallitus ei ole halunnut koskea vuokranantajien ja muiden pääomatulon saajien sietämättömän kevyeen tilanteeseen korona-kriisissä. Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat.

Kyllä tässä vähän 1990-luvun tyyliin jaetaan varallisuuksia uusiksi Suomen maassa. Vasemmistolaisen ajattelun perinteessä on tapana sanoa, että kapitalistit ovat sydämettömiä, ja nyhtävät rahat köyhiltä vaikka millaisen kurjuuden keskellä. Minulla on tapana sanoa vasemmistolle, että itsekkyyttä ja oman edun tavoittelua ei tarvitse etsiä oikeistosta tai porvaristosta asti. Sitä löytyy yhtä paljon vasemmalta kuin oikealta. Ihminen on vain ihminen, ei enempää eikä vähempää.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu