Korkein Oikeus suorittaa taas: oli ”syrjintää” lakkoilijoita kohtaan houkutella työntekijöitä korkealla tuntipalkalla lakon ajaksi

Korkein Oikeus on lahja joka jatkaa antamistaan. Terveellä maalaisjärjellä varustetuilla kansalaisilla on tällä kertaa vaikeuksia ymmärtää KO:n tuoretta päätöstä, jonka mukaan oli ”syrjintää” poliittisessa lakossa (!) olleita työntekijöitä kohtaan, että työnantaja tarjosi tavallista korkeampaa palkkaa houkutellakseen tarpeeksi työntekijöitä tekemään työvuoroja lakon aikana. Työnantaja joutuu maksamaan kymmenille poliittisille lakkoilijoille tonnin per nuppi, siitä hyvästä että heille ei tarjottu yhtä hyväpalkkaista työvuoroa joskus toiste.

https://x.com/AarneLeinonen/status/1809465505553502350

https://www.hs.fi/suomi/art-2000010544432.html

Työvuorojen markkinahinta vapaaseen sopimiseen perustuvassa yhteiskunnassa oli erityisen korkea vain juuri lakon aikana. Työnantaja pyrki saamaan tarpeeksi työntekijöitä hoitamaan työvuorot poliittisen lakon aikana. Siihen tarvittiin tavanomaista korkeampi palkkatarjous. Kysynnän ja tarjonnan laki, vapaaseen sopimiseen perustuva yhteiskunta. Mutta ei Korkeimman Oikeuden mielestä.

Korkeimman Oikeuden kritisoiminen on toki täysin turhaa, koska ongelma ei periaatteessa edes voi olla Korkeimmassa Oikeudessa. Harvoin KO täysin omiaan keksii, vastoin sitä mitä lukee lainsäädännössä. Jos KO tekee yllättävän päätöksen, syy on lähes aina liian epäselväksi kirjoitetussa lainsäädännössä. Niinpä tämäkin hulluus on korjattavissa vain muuttamalla lainsäädäntöä järkevämmäksi. Näköjään sinne pitää lisätä maininta, että työnantajalla on oikeus tarjota normaalia korkeampaa palkkaa saadakseen työntekijöitä sellaiseen työvuoroon, johon ei olisi muutoin tulossa riittävästi työntekijöitä. Eikä se ole syrjintää, eikä siitä aiheudu tarvetta maksaa mitään muille työntekijöille.

Mutta nyt kun lakien tulkinta on tämän KO:n ennakkopäätöksen mukainen, rohkealle kansalaiselle saattaa avautua mielenkiintoisia mahdollisuuksia, miten tätä KO:n ennakkopäätöstä voisi hyödyntää edukseen muissakin skenaarioissa. Voisiko työntekijä ilmoittaa olevansa harras kristitty, joka ei tee työtä sunnuntaisin, joten kaikki työvuorot muille viikonpäiville kiitos? Uskonnolliseen vakaumukseen perustuen. Sitten vain vaatimaan kaksinkertaista palkkaa jollekin muulle työpäivälle — joka viikko — koska tuoreen KO:n linjauksen esittämän ajattelutavan mukaan se olisi ilmeisesti ”syrjintää” uskonnollisen vakaumuksen perusteella, jos henkilölle ei tarjota mahdollisuutta tienata yhtä korkeita tuntipalkkoja kuin niille, joiden vakaumus sallii heidän työskennellä kaksinkertaisesti palkattuina sunnuntaina.

Entä jos käy tekemässä Mensan testin, ja saa siitä matalat pisteet? Voiko sen todistuksen kanssa vaatia samaa palkkaa kuin analyytikot saavat? Eikö se ole syrjintää synnynnäisten ominaisuuksien perusteella (älykkyys), jos henkilölle ei tarjota mahdollisuutta tienata yhtä hyvin kuin älykkäämmät tienaavat?

Tämän KO:n ennakkopäätöksen jälkeen Suomella menee taas vähän huonommin. Hyvä uutinen on, että asia voidaan korjata muuttamalla lainsäädäntöä. Huono uutinen on, että lain muuttaminen järkevämmäksi saattaa kestää kauan. Ehkä jopa ikuisesti.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu