Koronan aiheuttama kansallinen tai globaali terveys-pakolaisuus

Kun korona-virus 19 eli corvid-19 lähti jylläämään Kiinassa, uutisissa kerrottiin että jotkut Suomessa lomailevat kiinalaiset jättivät hakemuksia viisumin pidentämiseksi, jotta he voisivat jäädä Suomeen siksi aikaa kun virus riehuu omassa kotimaassa. Tätä kutsuttaisiin kai terveys-pakolaisuudeksi, vaikka he eivät pakolaisen statusta anoneetkaan.

Corvid tappaa valikoivasti, vain sellaisia ihmisiä joiden vastustuskyky on heikentynyt. Lapsille virus on lähes vaaraton, ja alle 50-vuotiailla kuolleisuus on noin 0.5 %. Tämä(kin) globaali epidemia niittää kuolemaa lähinnä iäkkäimmissä ihmisissä.

Tässä on yksi syy lisää siihen, miksi eläkeläisten ei ehkä kannattaisi asua suurissa kaupungeissa. Aiemmin olen blogannut asuntopolitiikkaan liittyvistä syistä: työelämän ulkopuolella olevien henkilöiden (joita löytyy paljon muitakin kuin eläkeläiset) asuminen suurissa kaupungeissa työpaikkojen lähellä aiheuttaa asuntopulaa ja asuntojen hintojen nousua sille osalle väestöstä, joka tarvitsee asunnon työpaikan lähellä, koska he käyvät töissä siellä.

Corvid ja muut iäkkäille ihmisille vaaralliset globaalit epidemiat tarjoavat myös toisen syyn sille, miksi eläkeläisten kannattaisi eristäytyä ruuhka-Suomesta maaseudun rauhaan, jossa eivät turistit pörrää pöpöineen toreilla ja turuilla. Oman turvallisuutensa vuoksi, tällaisten epidemioiden aikana. Eikä pelkästään corvidin tai SARSin aikana, vaan jokainen vuosittainen kausi-influenssa on riski iäkkäimmille ihmisille.

Jos corvid rantautuu Suomeen laajamittaisesti, hallitus on lupaillut etsiä ratkaisuita ongelmaan. Suojelua tarvitsee ensisijaisesti iäkkäin väestö. Suojelua kontaktilta turisteihin ja nuoreen maailmaa pitkin reissaavaan ikäluokkaan. Sitä löytyisi maaseudun rauhasta, jota kuolevien kuntien Suomessa kyllä riittää paljonkin. Ehkä jopa vientituotteeksi asti.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu