Koronan voi sairastaa moneen kertaan — joten mikä on rokotteen hyöty ja vaikutuksen kesto?

Korona-rokote on vihdoin valmis, tai ainakin melkein. Sen tehon luvataan olevan noin 90%. Entä ne loput 10%? He sairastuvat koronaan, jos kohtaavat taudin aiheuttajan jossain. Mutta voivatko he saada korona-tartunnan myös itse rokotteesta?

Venäläisessä ruletissa nostetaan ohimolle revolveri, jonka lippaassa on yksi ammus ja viisi tyhjää paikkaa. Onko vanhainkodin asukkaalle annettava korona-rokote verrattavissa venäläiseen rulettiin revolverilla, jonka lippaassa on 9 tyhjää paikkaa ja yksi ammus? Tätä kannattaisi selvittää vähän tarkemmin, ennen kuin jalkaudutaan vanhainkoteihin korona-rokotteiden kanssa.

Niin sanottuun lauma-immuniteettiin 90 % tehokas rokote kyllä riittäisi, taudin eteneminen laumassa pysähtyisi hyvin rajalliseksi ja hitaaksi. Joten rokote luultavasti voi ratkaista epidemian ongelman.

Toinen kysymys on sitten, kauanko sitä riemua kestää. Korona voi tarttua samaan ihmiseen uudestaan, esimerkiksi puolen vuoden kuluttua edellisestä tartunnasta. Rokotteen teho on yleensä varsin tarkalleen sama kuin taudin sairastamisen antama immuniteetti. Jos taudin sairastaminen kerran ei suojaa ihmisiä ikuisesti uudelta tartunnalta, siinä tapauksessa myöskään rokote ei välttämättä suojaa ihmisiä ikuisesti. Ei ainakaan kaikkia ihmisiä.

Niinpä saatamme olla vielä laajan rokotus-kampanjankin jälkeen siinä tilanteessa, että yhteiskunnan toimintaa täytyy vähän mietiskellä, voisiko uusi normaali elämäntapa olla joiltakin osin vähemmän riskialtis epidemioiden nopealle leviämiselle kuin vanha normaali elämäntapa oli.

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000007659770.html

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu