Kova temppu: Irlanti kriminalisoi Israelin siirtokunnat, vain apartheid kaatui äänestyksessä

Irlannin parlamentin alahuone teki eilen harvinaisen kovan tempun, ja hyväksyi lauselman, joka määrittelee Israelin rakentamat ääriuskonnollisten juutalaisten siirtokunnat Länsirannan palestiinalais-alueilla laittomaksi ”de facto aluevaltaukseksi”.

https://www.irishtimes.com/news/politics/oireachtas/ireland-becomes-first-eu-country-to-declare-israel-is-involved-in-de-facto-annexation-1.4576250

https://www.theguardian.com/world/2021/may/26/ireland-israel-de-facto-annexation-palestinian-land

Tällaista moraalista selkärankaa ei ole nähty Euroopan mantereella vielä koskaan aiemmin, valtioiden hallinnon tasolla. Irlanti on ensimmäinen Euroopan valtio, joka määrittelee Israelin rakentamat Länsirannan siirtokunnat laittomaksi ”de facto aluevaltaukseksi”. Sillä välin kun EU-maiden ulkoministerit teeskentelevät kunnioittavansa ihmisoikeuksia ja kansojen oikeuksia, asettamalla pakotteita Valko-Venäjän hallinnolle, Irlannin parlamentissa äänestettiin vielä paljon järeämmistä toimenpiteistä Israelia kohtaan: koko Israelin valtion asettamisesta taloussaartoon.

Tämä järeämpi ”apartheid-aloite” kaatui äänin 46 puolesta ja 87 vastaan, vaikka siirtokuntia koskeva aloite saikin hyväksynnän. Toteutuessaan aloite olisi karkottanut Israelin suurlähettilään ja kaikki diplomaatit Irlannista, ja asettanut Israelin valtion Irlannin taholta samanlaisen kauppasaarron kohteeksi kuin Etelä-Afrikan apartheid-valtio aikoinaan. Aloitteen teksti käytti näkyvästi sanaa apartheid, ja viittasi Etelä-Afrikan rotusorron historiaan vertailukohtana Israelin ja palestiinalaisten väliseen tilanteeseen nykyajassa.

Israelin ulkoministeriön edustaja luonnehti Irlannin parlamentin alahuoneen päätöstä ”röyhkeäksi ja perusteettomaksi”, ja valitteli että päätös edustaa ”räikeän yksipuolista politiikkaa”. (Jotkut ovat sitä mieltä, että ”räikeän yksipuolista politiikkaa” ovat ne juutalaiset siirtokunnat Länsirannalla.) Parhaillaan käynnissä oleva Israelin hyökkäys Gazaan nostatti Israelin vastaisia tunteita Irlannissa, ja tarjosi otollisen tilaisuuden saada parlamentissa läpi näin voimakas Israelin vastainen päätöslauselma.

Irlannin parlamentin päätös on joko inspiroiva tai varoittava esimerkki muille valtioille, riippuen siitä, kumpaa Lähi-Idän konfliktin osapuolta kukin kannattaa henkilökohtaisesti. Suomessa useimmat mediat ovat lähestyneet tätä Irlannin parlamentin päätöstä melko varovasti, vaikenemalla asiasta.

+4
IonMittler
Vantaa
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Vapauden Liitto, Uudenmaan vaalipiiri. Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja. Kansan tahto on moniulotteinen, ja pääsee kunnolla oikeuksiinsa vain jos myös päätöksenteko on riittävän moniulotteista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu