Kristallipuolue, uusi kummajainen puolueiden kartalla

Itämainen uskonnollisuus on nousemassa Suomessa puolueiden kartalle, Kristallipuolueen muodossa. Kyseessä on vapaamuotoinen sekoitus joogan tai buddhalaisuuden tyylistä ”henkisyyttä” ja rakkauden täyteistä poliittista sanomaa, joka saattaa kyllä vedota osaan kansasta. Onhan niitä joogaajia ja itämaisten uskontojen perässä hiihtäjiä länsimaissa jonkun verran.

Minulla on sellainen tuntuma, että suurin osa puolueen vaaliehdokkaista taitaa olla ihan tavallisia matti-meikäläisiä, jotka eivät joogaa ja meditoi kannabis-pilven voimalla. Puolueen edustajia ja kannattajia yhdistänee ennen kaikkea usko moraaliseen hyvyyteen, jota he haluavat edistää yhteiskunnassa. Että ei oltaisi kovasydämisiä, vaan rakkaudellisia ja hyviä ihmisiä.

Puolueen ylimmässä johdossa on kuitenkin myös itämaisella uskonnollisuudella sen verran iso rooli ajattelussa, että he eivät ole malttaneet jättää puolueen säännöistä pois viittauksia omaan uskonnollisuuteensa, vaan ovat tuoneet asian esille heti puolueen sääntöjen kohdassa numero 1. Lainaan siitä muutamia katkelmia:

https://www.kristallipuolue.fi/teesit/teesi-1/

  • kaikella tapahtuneella on ollut korkeampi tarkoitus
  • Kaikki elämä on kytköksissä toisiinsa, eli olemme niin sanotusti yhtä.
  • todellinen Jumala edustaa täydellistä rakkautta
  • Jumala, suuri henki, tai miksi sitä ikinä tahdommekaan kutsua, ei ole irrallinen meistä, vaan Hän on joka puolella, asuen myös jokaisessa meissä.
  • Elämme parhaillaan aikaa, josta monien eri kulttuurien ikivanhat profetiat puhuvat. Nyt on aika, jolloin tietoisuudessamme tapahtuu suuri muutos (…) kuunnellaan kutsua ja seurataan johdatustamme.

Kristallipuolue julistautuu sääntöjensä kohdassa 1 panteistisen maailmankatsomuksen edustajaksi. Kaikki on Jumalaa, ja Jumala on kaikessa. Niin ihmisissä kuin luontokappaleissakin.

Puolueen sääntöjen laatijoiden täytynee olla vegaaneja, tai vähintäänkin kasvissyöjiä. Uskonnollisista syistä johtuen, yllä mainittujen uskomusten nojalla. Sanokaa minun sanoneen. Vaikka he eivät puolueen säännöissä tätä asiaa tarkennakaan, millaista ruokavaliota he suosittelevat ihmisille, jos valtaa saavat yhteiskunnassa.

Puheenvuoroon blogeja kirjoittava Kristallipuolueen edustaja Janne Laakso avaa puolueen sääntöjen kohdan 1 maailmankuvaa vielä vähän tarkemmin, tässä blogissaan:

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/janne-laakso/rakkaus-totuus-ja-ilo-mika-ihmeen-kristallipuolue/

Puolueen sääntöjen kohta 1 mainitsee ohimennen, ja Janne Laakson blogi tarkentaa vähän selkeämmin, että puolueen johtajistossa esiintyy sellaista uskomusta, että ihmiskunta on siirtymässä joskus muinoin ennustettuun uuteen aikakauteen, jossa ajattelumme nousee henkisesti ja moraalisesti korkeammalle tasolle. Siitä johtuen vanhat itsekkäät menettelytavat ja korruptoituneet puolueet menettävät valtaansa, ja esiin nousee uusia rakkaudellisia ajattelutapoja.

Tämän kaiken olisi voinut saarnata jossain buddhalaisessa temppelissä tai jooga-istunnossa. Olisi voitu perustaa Helsinkiin uusi itämainen uskonnollinen keskus, jonnekin kirkkojen ja moskeijoiden ja synagogien sekaan. Se olisi ollut yksi uskonnollinen keskus lisää muiden joukossa. Epätavallista on, että uskonnollista ajattelutapaa on lähdetty tuomaan politiikkaan mukaan tällaisella tarmolla. Vaikka onhan tuossa tuo Kristillinen Puolue jo menossa mukana. Nyt sitten myös Kristallinen Puolue.

Erikoinen sillisalaatti tästä muodostuu myös sen takia, että minun arvioni mukaan suurin osa Kristallipuolueen vaaliehdokkaista ei edusta puolueen sääntöjen mainitsemia uskonnollisia vakaumuksia, vaan ainoastaan jonkinlaista löyhästi määriteltyä rakkaudellisuuden ja hyvyyden ajatusta. Jos puolueen ei-itämais-uskonnolliset ehdokkaat pääsisivät läpi kuntien valtuustoihin, missä määrin puolueen johto yrittäisi saada edustajansa edistämään yhteiskunnassa panteististä uskonnollista ajatteluaan? Kas siinäpä on mielenkiintoinen kysymys. Kukko ei käskien laula, ja puolueen ehdokkaaksi ilmoittautuneiden tavallisten maalaisjärkisten lihansyöjien mentaliteetista voi olla paljon pidempi matka itämaiseen veganistiseen mystiikkaan kuin puolueen perustajat ehkä kuvittelevatkaan.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu