Kuinka monta elvytys-kriittistä kokoomukselaista loikkaa Liike Nytiin tai persuihin?

Harry Harkimo lähti aikoinaan Kokoomuksesta ovet paukkuen, koska hänen mukaansa Kokoomus on puolue, jossa puheenjohtajisto päättää kaiken keskenään, ja muut kansanedustajat velvoitetaan toimimaan vain kumileimasimina heidän päätöksilleen. Tältä se on ehkä näyttänytkin melko usein, mutta tilanne on samanlainen periaatteessa kaikissa puolueissa, jotka ovat mukana jossain hallituksessa — koska hallitusohjelma on sopimus, jonka voimassaolo perustuu täysin siihen, että hallitukseen osallistuvien puolueiden kaikki kansanedustajat voidaan laskea puoltaviksi ääniksi sen puolesta, mitä on sovittu hallituspuolueiden johtajien kesken.

Nyt Kokoomus on oppositiossa, joten hallitusohjelmaan perustuvaa sopimuspohjaista tarvetta ryhmäkurille ei ole. Ehkä tämä selittää osittain sen yllättävän tilanteen, että EU:n elvytyspakettia koskevassa keskustelussa Kokoomus näyttää olevan ainoa puolue, jonka kansanedustajat ajattelevat itsenäisesti omilla aivoillaan. Vain Kokoomuksessa on merkittävää hajontaa (”omilla aivoilla ajattelemista”) puolueen yksittäisten edustajien suhtautumisessa elvytyspakettiin.

Harkimon teoria ylhäältä johdetusta jäykästä organisaatiosta ei päde tällä hetkellä Kokoomuksessa. Varmasti pätisi kyllä, jos Kokoomus olisi hallituksessa, ja hallitus-ohjelmassa olisi luvassa kaikenlaisia kivoja Kokoomukselle mieluisia lakimuutoksia, jos hallitus saadaan vain pysymään jotenkin kasassa siihen asti, että ne luvatut lakimuutokset saadaan tehtyä. Sen takia hallituspuolueissa ei nähdä tällä hetkellä juuri minkäänlaista omilla aivoilla ajattelua (mitä nyt vähän Keskustan Hannu Hoskonen). Puolueilla on liian iso oma lehmä ojassa. Hallituksen koossa pysyminen on heille tärkeää muista syistä kuin elvytyspaketin toteutuminen. Toisaalta Kokoomukselle hallituksen kaatuminen ei ole tarpeeksi tärkeää, jotta se äänestäisi ryhmäkurilla elvytyspakettia vastaan.

Itse asiassa Kokoomuksen johto ei pystyisi käyttämään ryhmäkuria tällä hetkellä mihinkään suuntaan. Ei elvytyspaketin hyväksymiseen, ei tyhjän äänestämiseen, eikä elvytyspaketin vastustamiseen. Päättipä puolueen johto mitä tahansa, osa kansanedustajista kapinoisi sitä vastaan, ja äänestäisi toisella tavalla kuin heidän käsketään äänestää.

Aika näyttää, palaako sopuisa yhteiselo Kokoomukseen tämän tapauksen jälkeen, ja onko kaikki sitten taas kuin ennenkin. Yhteinen puolue, yhteinen poliittinen päämäärä. Vai onko Kokoomuksessa kansanedustajia, jotka pakkaavat jo parhaillaan matkalaukkua (ainakin mielikuvan tasolla), ja seuraavissa eduskunta-vaaleissa heidän edustamansa puolue tulee olemaan heidän elvytyspakettia koskevan kantansa mukainen? Todennäköisimmin ehkä Liike Nyt, tai mahdollisesti Perussuomalaiset.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu