Kukaan ei uskaltanut kertoa väkivallasta koulussa, en minäkään

Sysmässä kävi hyvä tuuri. 15-vuotias poika käytti systemaattisesti väkivaltaa alempien luokkien koululaisiin pitkällä aikavälillä, ja yritti jopa tappaa yhden koululaisista. Hyvä tuuri kävi siinä, että tapaus tuli aikuisten tietoon ennen kuin mitään kohtalokasta ehti tapahtua.

https://yle.fi/uutiset/3-11881296

Tällainen ilmapiiri peruskoulun yläasteella on minulle tuttua ihan henkilökohtaisesti, vaikka tuossa onkin edetty paljon rajumpiin tekoihin asti kuin mitä minä koskaan näin ympärilläni.

Minulla on outoja kavereita Facebookissa. Kuten vaikka yksi Suomen tunnetuimmista pedofiilisen materiaalin levittäjistä, joka istuu vankilassa pitkää kakkua. Hän nyt vain sattuu olemaan minun luokkatoverini ala-asteelta, ja paras kaverini silloin kun olimme 10-vuotiaita.

Mutta on yksi kaveri, jota en ota Facebook-ystäväkseni. Se tyyppi, jota yläasteella pelkäsimme, mutta opettajille tai aikuisille ei kukaan kertonut koskaan mitään. Hän harrasti kuulemma karatea, ja joku väitti hänen käyttäneen huumeitakin. Mikä on totta ja mikä legendaa, sitä en tiedä. Tämä tyyppi hakkasi kerran parhaan kaverini, kuultuaan väitteen että tämä olisi puhunut hänestä pahaa selän takana. Ei tuo silloinen paras kaverini (eri henkilö kuin edellä mainittu vankilassa istuva) ollut mikään eilisen teeren poika itsekään. Hänen väitetään työskennelleen velkojen perijänä myöhemmin elämässä, ja hakanneen yli 100 velallista pahaan kuntoon siinä työn ohessa. Lopetti kuitenkin lopulta ne työt, ei pystynyt enää elämään tekojensa kanssa.

Mutta tämä yksi tyyppi, jota kaikki pelkäsivät silloin. Ei hän väkivaltaisesti käyttäytynyt minua kohtaan. Eikä ollut samalla luokallakaan, muutoin kuin liikunnan ja kuvaamataidon tunneilla. Siellä hän keksi kepposen, otti vesivärien vesikupin ja kaatoi sen minun paitani kauluksesta sisään, niskan puolelta. Koko luokka jähmettyi ja pidätti henkeään. Opettaja oli omissa maailmoissaan, selitti jotain taiteista liitutaulun luona. Kukaan ei uskaltanut sanoa sanaakaan. Ei silloin, eikä koskaan muulloinkaan.

Kantelussa on riskinsä: se että kantelun kohde ehtii kostaa, ennen kuin häneen kohdistuu minkäänlaisia sanktioita koulun tai yhteiskunnan taholta. Ne sanktiot kun tiedetään, mitä ne olisivat. Niitä ei ole. Peruskoulun oppilaat eivät koe että heillä olisi oikeusturvaa. Paras henkilökohtainen turva omalle selustalle on vaieta salaisuuksista, joiden kertominen saattaisi olla niinsanotusti epäterveellistä.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu