Kulmuni haluaa eurooppalaisen käyttöjärjestelmän ja www-selaimen

Katri Kulmuni visioi, että ”Euroopan” pitäisi luoda oma käyttöjärjestelmä ja internet-selain, koska nämä ovat keskeisen tärkeitä elementtejä tietoturvan kannalta. Uutisen perusteella ei käy selväksi, kuka on tämä ”Eurooppa”: Euroopan Unioni, vai muutama yksittäinen valtio joka lähtisi mukaan hankkeeseen, vai joku eurooppalainen yksityinen yritys?

https://yle.fi/uutiset/3-11227888

Snowdenin paljastaman globaalin vakoilukoneiston kohun ollessa ylimmillään, ja USA:n hallituksen kanssa salaa yhteistyötä tekeviä IT-yrityksiä paljastui koko ajan vähän joka suunnalta, Linux-maailman puolijumalalta Linus Torvaldsilta kysyttiin jossain julkisessa tilaisuudessa suorastaan pyhäinhäväistyksen tasoinen kysymys: Onko NSA pyytänyt Linuxiin asennettavaksi takaportteja, joista NSA pääsee sisään? Torvalds vastasi hitaasti ja oudosti venyttäen ”ei”, samaan tyyliin kuin jos joku kertoisi vitsiä ja sanoisi ei kun hän tarkoittaa kyllä, ja samalla Torvalds nyökkäsi syvään, joka on kansainvälinen ele joka tarkoittaa ”kyllä”.

http://techrights.org/2013/09/20/linux-backdoor-question/

Jokin aika sitten uutisissa oli vähän vanhemman sukupolven sveitsiläinen tekninen salaus-laite, johon kymmenet valtiot olivat luottaneet vuosikymmenien ajan erittäin salaisessa viestinnässään. Siinäkin oli USA:n salaisen palvelun tilauksesta asennettu takaportti.

Vain sokea tai tahallaan valehteleva tekisi modernissa maailmassa enää sen olettamuksen, että joku USA:ssa valmistettu tärkeä ja paljon käytetty IT-laite tai ohjelma ei sisältäisi NSA:n tai CIA:n tilauksesta asennettuja tietoturva-aukkoja.

Eri asia on, ratkaisisiko eurooppalaisuus tätä ongelmaa. Sveitsissä valmistetun teknisen salauslaitteen kohdalla se ei ratkaissut ongelmaa. Se toi luottamusta tietoturvaan, mutta ei todellista tietoturvaa. Jos nämä ovat vaihtoehdot, siinä tapauksessa taitaa olla parempi että meillä ei ole edes luottamusta tietoturvaan, jos sitä ei kuitenkaan ole olemassa.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu