Kumpi valvoo lepsummin, VTV:n ”lentopisteet” Yli-Viikari, vai sisäministeri ”Elokapinan kaveri” Ohisalo?

Valtiontalouden ”tarkastuksia” ja ”valvontaa” johtanut VTV:n Tytti Yli-Viikari saa kovan vastustajan kisassa Suomen lepsuimman laillisuutta valvovan viranomaisen tittelistä. Sisäministeri Maria Ohisalo päästi pullosta hengen valloilleen Kaisaniemen kadunvaltauksen jälkeen, kohtelemalla mielenosoittajia silkkihansikkain ja asettamalla poliisin esitutkinnan kohteeksi, kun poliisi oli täyttänyt laillisen velvollisuutensa laittoman mielenosoituksen siirtämiseksi pois keskeltä katua.

Jos joku ei jo silloin arvannut mitä siitä seuraa, niin viimeistään nyt se tiedetään: anarkiaa. Laki ja järjestys jää valvomatta sisäministeri Ohisalon valtakunnassa suurinpiirtein yhtä railakkaasti kuin VTV:n pääjohtaja Yli-Viikarin valtakunnassa. Elokapina on taas asialla, tällä kertaa vallattiin isompi ja tärkeämpi katu. Mitähän seuraavaksi? Onko olemassa mitään rajaa, niin kauan kuin asia on Maria Ohisalon johtamasta valvonnasta kiinni?

https://yle.fi/uutiset/3-11987288

Minun tietääkseni Elokapinan porukka rikkoo lakia tukkiessaan tietä. Ei se ole laillista. Ja poliisin virkavelvollisuus olisi poistaa heidät sieltä keskeltä katua viipymättä. Niin he tekivätkin Kaisaniemessä, mutta nyt eivät enää uskalla tehdä sitä, kun on uusi komento sisäministeriltä. Uudet pelisäännöt. Ei sääntöjä lainkaan.

Nyt täytyy ihan googlata, miten se vallan kolmijako-oppi menikään. Wikipedian sivu Vallanjako-oppi sanoo, että ”vallan kolmijako-oppi on perustava osa länsimaisten demokratioiden hallintomuotoa”. Siis jonkinlainen oikeusvaltio-periaatteen keskeinen palanen. No sitä halutaan varmaankin noudattaa vihervasemmistossa, jonka muistelen vaatineen oikeusvaltion periaatetta noudatettavaksi pitkin viime vuotta.

Mitä ne kolme asiaa ovat, jotka pitäisi erottaa toisistaan vallan kolmijako-opin mukaan?

  • valta säätää lakeja (kansanedustajat, ministerit)
  • valta tuomita lakien perusteella (oikeuslaitos)
  • valta ylläpitää järjestystä ja toimeenpanna tuomioistuimen päätöksiä (poliisilaitos)

Wikipedia sanoo, että ”täydellistä vallan kolmijakoa harjoittavassa maassa kaikki kolme vallankäytön elementtiä ovat riippumattomia toisistaan”.

Jaha, no tämähän kusee nyt juuri Maria Ohisalon kohdalla, joka istuu kahdella tuolilla noista kolmesta. Hän on lakeja säätävä kansanedustaja ja ministeri, mutta myös poliisilaitoksen noudattamaa linjaa määrittelevä esimies. Siinä vallan kolmijako-opin vastaisessa kaksoisroolissa hän on saanut aikaan melkoisen sotkun, joka tuskin selkiytyy ennen kuin Ohisalon sisäministerin pesti päättyy. Mitä pikemmin, sen parempi.

 

+12
IonMittler
Vantaa
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Vapauden Liitto, Uudenmaan vaalipiiri. Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja. Kansan tahto on moniulotteinen, ja pääsee kunnolla oikeuksiinsa vain jos myös päätöksenteko on riittävän moniulotteista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu