Kun ”markkinatalouden” oligopolissa pelataan sikaa: 48% markkinaosuuden S-ryhmä vaihtoi suomalaiset sianfileet tanskalaisiin

Vähittäistavaroiden kauppa on Suomessa kahden suuren kauppa, ja se asettaa joskus koetukselle käsityksen siitä, mitä on ”vapaa markkinatalous”, ja onko Suomessa sellaista. 48 % markkinaosuutta hallitseva S-ryhmä päätti juuri vaihtaa suomalaiset sianlihan fileet tanskalaisiin. Se tarkoittaa, että monelta suomalaiselta maatilalta loppuu työt lähiaikoina. S-ryhmä puolustautuu selittämällä, että isossa kuvassa lähes kaikki heidän myymänsä sianliha on kuitenkin suomalaista.

https://yle.fi/a/74-20084634

Suomessa on vapaa markkinatalous, ja se tarkoittaa että kenellä tahansa on vapaasti oikeus myydä vähittäistavaraa, jos S-ryhmän tai K-ryhmän sisäänostaja hyväksyy sinun tuotteesi, sekä sinut ihmisenä (et ole persona non grata, jota nämä haluaisivat boikotoida ideologisista syistä). Jos nuo eivät hyväksy sinua, sitten olet ulkona suuresta markkinasta, ja voit yrittää pelata nappikauppaa jossain pienessä marginaalissa.

S-ryhmä on viime aikoina mainostanut tätä uutta Coop-tuotemerkkiä näkyvästi. Nyt sekin asia selvisi, millainen koira (tai sika) asiaan on haudattuna. Minulle S-ryhmän sisäänostajien ohjailema ”markkinatalous” sai pohjois-korealaisen tai tanskalaisen sivumaun pari kuukautta sitten, kun minun suosimani kreikkalainen mieto Royal-pepperoni oli kadonnut Prisman hyllystä, ja sen tilalle oli vaihtunut vastaava tuote Rainbow-tuotemerkillä. Vapaan markkinatalouden portinvartija päätti, että kansa syököön heidän omaa tuotemerkkiään. Ei siinä mitään, ostin sitten sellaisen ja menin kotiin. Ei sillä kuluttajalle kovin paljon ole väliä, minkä firman nimi lukee tuotteen etiketissä.

Ainoa huono puoli on, että tämä Rainbow-tuotemerkin ”vastaava tuote” ei ollutkaan laadultaan vastaavaa, vaan täyttä kuraa, jota ei syö luultavasti hevonenkaan. Kovia ja mauttomia, joita en osta toista kertaa enää koskaan. Näin se kehitys kehittyy, ja suomalainen markkinatalous saa pohjois-korealaisia sävyjä, yksi kaupan oma merkkituote kerrallaan.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu