Kun talous romahtaa, kaveri jätetään yksin

Viikko sitten 6.3. kirjoitin kaikkien aikojen vähiten suositun blogini, mittarin mukaan vain 50 lukijaa vaivautui klikkaamaan auki kirjoituksen, jonka otsikko oli ”Puuttuuko työehtosopimuksista globaalin korona-laman indeksi?” Se on vähän verrattuna muutama päivä myöhemmin kirjoittamaani korona-blogiin, jota on luettu noin 13,000 kertaa.

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/ionmittler/puuttuuko-tyoehtosopimuksista-globaalin-korona-laman-indeksi/

Pieni lohdutuspalkinto voidaan nähdä siinä, että Kauppalehti julkaisi pääkirjoituksen samasta aiheesta viisi päivää myöhemmin 11.3. otsikolla ”Talouskäänne on pakko tunnustaa TES-pöydissä”. Ja vastasi samalla otsikon kysymykseen: Suomessa palkat eivät jousta laman mukana, mutta esim. Saksassa ne joustavat.

Kauppalehti ei lähtenyt lobbaamaan muutosta Saksan tyyliseksi kovin suurin sanoin, mutta sai kuitenkin sanottua, että Suomen käytäntö lomauttaa henkilöstöä on ”kovempi keino” työntekijöitä kohtaan kuin Saksan käytäntö joustaa palkassa alaspäin.

Jos kansantalous romahtaa 5%, ja kaikilta kansalaisilta leikattaisiin elintasosta pois 5%, työntekijän arki ei siitä juuri muuttuisi miksikään. Asuntolainan ja autolainan maksu ei vaarantuisi. Tästä näkökulmasta katsoen Saksan malli on ”pehmeämpi” kuin Suomen malli, vaikka tämä pyhä yksinkertaistus ei ihan täyttä totuutta kerrokaan kokonaisuudesta.

Suomen tyyliin kuuluu, että jos kansantalous romahtaa 5%, silloin jätetään 5% kavereista yksin uppoavaan laivaan, lomauttamalla ja lopulta irtisanomalla heidät, sillä välin kun loput 95% pitävät kiinni saavutetuista eduistaan ja TES-palkastaan kynsin ja hampain, tarvittaessa vaikka lakon uhalla. Tätä ajattelutapaa Kauppalehti luonnehtii ”kovemmiksi keinoiksi” kuin saksalainen juustohöylä, jossa palkat joustavat tasaisemmin suuremmalla osalla työntekijöitä.

Miten olisi kompromissi, jossa yritetään löytää molempien järjestelmien parhaat puolet, ja välttää niiden suurimmat epäkohdat? Voisiko Suomessa yrityksillä olla oikeus soveltaa saksalaista sosialistista juustohöylää määräaikaisena, ja vasta sen jälkeen siirryttäisiin jättämään muutama kaveri yksin tien poskeen lomautuksilla ja irtisanomisilla, jotta juna voi jatkaa kulkuaan täynnä onnellista ja hyvinvoivaa AY-väkeä täysimääräisine TES-palkkoineen?

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu