Kun viranomaisella ei ole tulosvastuuta, lopputulos on mol.fi

Kansakunnan virallinen työnvälityksen portaali mol.fi on käsittääkseni yksi tärkeimmistä nettisivuista koko valtiomme alueella. Työnvälityksen onnistumiseen ainakin kohdistuu suuria odotuksia kansan keskuudessa.

Mutta voi hittondeerus, suureksi kansalliseksi epäonneksi ne kasvottomat virkailijat, jotka ovat vastuussa tuosta nettisivusta, tekevät työtä arkisin virastoaikaan ilman suurta vastuuta palvelun käytettävyydestä ja tehokkuudesta. Sellainen mielikuva ainakin muodostuu kovin helposti.

Oletetaan että olen työtön maahanmuuttaja. Puhun vahan huono suomi. Or maybe I don’t speak any Finnish at all. Voisinko suodattaa työpaikkoja kielitaidon vaatimusten perusteella? No en voi. Sellaista vaihtoehtoa ei ole. On kyllä ilmoituksen kielen vaihtoehto (joko ”kaikki kielet” tai ”vain englanti”), mutta sekään ei liity suoranaisesti siihen, mitä kielitaitoa tehtävässä vaaditaan. Jås haluaisin työtä ruåtsiksi, sjutton että joutuisin selaamaan pientä neulaa heinäsuåvasta.

No etsitään sitten työtä vaikka oman kodin lähistöltä. Sanotaan 70 km mihin tahansa suuntaan. Mistä voin valita sellaisen vaihtoehdon? Airbnb:stä voin kyllä. Kapitalistit tekevät kaiken aina isommin. Se on Amerikkaa. Sosialistisen nettisivun ei tarvitse olla hieno. Riittää kun se toimii. Joten valitaan sitten niitä kuntia sieltä valikosta, yksitellen.

Valitsen Helsinki, jota se ehdottaakin heti ensimmäisenä. Sitten klikkaan uudestaan tekstikenttään, ja se ehdottaa heti perään Espoo. Tämähän toimii, klikkaan mukaan myös Espoon. Sitten Vantaa… mutta hetkinen, se ehdottaa minulle seuraavaksi Oulua, Tamperetta ja Eurajokea. Aika hätiköiden koodattu, mutta johan sanoin edellä, että ne ovat vain töissä siellä. Ei heillä ole vastuuta palvelun järkevästä ja tehokkaasta käytettävyydestä. Avaan toiseen selaimen ikkunaan kapitalistien tekemän Google Maps -sovelluksen, ja tihrustan sieltä kuntien nimiä kotini lähiseudulla. Sitten kirjoitan ne yksitellen hakukenttään käsin: Vantaa, Kauniainen, Järvenpää, Tuusula, Kerava, Mäntsälä.

Ja taas mennään. Haluaisin lukea vain uudet ilmoitukset, ettei tarvitse selata turhaan niitä samoja, jotka olen nähnyt ennenkin. Kävin sivustolla viimeksi toissapäivänä klo 20:43. Saisinko nähdä sitä uudemmat ilmoitukset, kiitos? No en saa. Vaihtoehtona on ”24 tuntia” (joka ei oikeasti ole 24 tuntia, vaan nykyinen ja edeltävä täysi vuorokausi), ”3 päivää”, ”viikko”, ja niin edelleen. Virkamies on nähnyt hyväksi, että se on tällä hyvä. Ei ole hyvä. Joten kahlaan läpi 300 ylimääräistä ilmoitusta, jotka olen nähnyt jo aiemminkin. Tämä seremonia toistuu joka päivä. Joka ikinen päivä.

Etätyö kiinnostaisi. Saisinko nähdä työpaikat, jotka ovat aidosti 100% etätyötä? En saa. Tämä vaihtoehto ei kuulu palveluihimme.

Minulla ei ole yliopisto-tutkintoa. Saisinko nähdä työpaikat, joissa ei vaadita korkeakoulun tasoista koulutusta? En saa. Mene pois. Vaikea asiakas.

Tyypillisen palvelun käyttäjän tarpeita voimme vain arvailla. On täysin selvää, että arkisin virastoaikaan töissä käyvät mol.fi-palvelun ylläpitäjät eivät ole tehneet asiakastutkimusta, millä kriteereillä palvelun käyttäjät haluaisivat suodattaa ilmoituksia. Ei ole heidän vastuullaan. Ei ole heidän duuninsa. Kysykää seuraavalta luukulta, tietäisivätkö he ehkä.

IonMittler
Vapauden liitto Vantaa
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Vapauden Liitto, Uudenmaan vaalipiiri. Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja. Kansan tahto on moniulotteinen, ja pääsee kunnolla oikeuksiinsa vain jos myös päätöksenteko on riittävän moniulotteista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu