Kunnallinen tulovero on kansalaisten epätasa-arvoisuuden alku ja juuri

Ihmiset ovat Suomessa varsin tasavertaisia. Kunhan ei huomioida kuntaveron osuutta asiaan. Kuntakohtainen tuloverotus taitaa olla varsin merkittävä kansalaisten epätasa-arvoa lisäävä tekijä. Se johtaa siihen, että joidenkin kuntien asukkaat joutuvat maksamaan muita korkeampaa tuloveroa, ja silti he saavat muita heikompia julkisia palveluita. Maksat enemmän, ja saat vähemmän. Eihän se ole reilua, kun on kyse lakisääteisistä julkisista palveluista, joiden sanotaan olevan jokaisen Suomen kansalaisen ”oikeus”. Oikeus toki, mutta hinta ei ole sama kaikille.

Sote-keskustelussa tämä asia on tullut harvinaisen selväksi. Kuten myös se, että saavutetuista eduista pidetään kiinni kynsin hampain. Tuorein versio sote-uudistuksesta lähti liikkeelle siitä ajatuksesta, että kansalaisten tasavertaisuutta lisättäisiin jonkin verran. Samoilla veroilla saisi suurinpiirtein samat lakisääteiset julkiset palvelut, asuipa missä (maa)kunnassa tahansa. Ei siinä täydellisyyteen pyritty, mutta vähän nykyistä tasa-arvoisempaan tilanteeseen kuitenkin.

Tasavertaisuuden lisääminen on aina niiltä pois, joiden asema on lähtötilanteessa parempi kuin muiden keskimäärin. Niinpä pk-seudun kuntien poliitikot nousivat verbaaliseen kapinaan, ja sote-esityksestä leikattiin puolet pois kansalaisten tasavertaisuutta lisäävistä toimenpiteistä. Tässä ei ole sinänsä mitään yllättävää. Tätä samaa on ay-politiikka, ja kaikki muukin politiikka. Saavutetuista eduista ei koskaan tingitä.

Jos haluttaisiin edistää kansalaisten tasavertaisuutta ihan tosissaan, kaikki lakisääteiset palvelut pitäisi kustantaa valtion veroista. Yhteinen potti rahaa, ja saman tasoiset julkiset palvelut siitä kaikille. Sitten katsotaan, mihin se riittää.

Kuntaveroa voitaisiin periä pieni määrä muuhun vapaamuotoiseen puuhasteluun, joka ei ole lakisääteistä. Tai jättää perimättä kuntaveroa lainkaan, jos halutaan jättää vapaamuotoinen puuhastelu ihmisten oman harkinnan ja yksityisen sektorin varaan. Kuntien välinen kilpailu hyvistä palveluista ja matalista veroista käytäisiin muiden kuin lakisääteisten palveluiden kohdalla.

Yksi ongelma tässä kyllä olisi: Miten voisimme varmistaa, että Keskustan poliitikot eivät suhmuroi liiveihinsä niitä valtion rahoja jossain itärajan pienissä kunnissa? Miten voitaisiin taata, että keskitasoa kalliimmaksi per asukas muodostuvat kustannukset jossain kunnassa ovat perusteltuja olosuhteiden takia, eikä epäpätevien ja korruptoituneiden kuntapoliitikkojen takia? Hyvä että asia tulee puheeksi, koska tämän ongelman ratkaisemiselle olisi tilausta laajemminkin.

Suomen kansalaisten tasavertaisuutta hieman lisäämään pyrkinyt versio sote-esityksestä sai sen verran paljon kuravettä niskaan, että en odota ruusukimppuja ja seisten suosiotaan osoittavaa yleisöä tällekään blogille.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja: Suomesta Sveitsi 2.0.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu