Kunta-ala sopi itselleen palkankorotuksia ”5 % enemmän kuin muille”: entä jos muut sopivat ”3 % enemmän kuin kunta-alalla”?

Kunta-ala on pääsemässä sopimukseen, että palkansaajat saavat lähivuosina yhteensä 5 % korkeamman palkankorotuksen kuin muut (pääasiassa yksityiset) alat Suomessa keskimäärin. Hoitajat eivät tosin tyydy tähän, vaan he haluavat vielä suuremman palkankorotuksen.

https://yle.fi/uutiset/3-12440187

Ilmeisesti tällainen on normaali käytäntö, että sovitaan itselle tällä tavalla ”enemmän kuin tuo kaveri saa”. Mutta ainakin ajatusleikkinä tällaiselta sopimukselta putoaisi pohja, jos yksityiset alat kehtaisivat allekirjoittaa TES-asiakirjan, jossa käytetään sanamuotoa ”3 % korkeampi palkankorotus kuin kunta-alalla keskimäärin”.

Muodostuisi mahdoton kehäpäätelmä, joka luultavasti kumoaisi juridisesti molemmat sopimukset. Ei yksityisten alojen palkankorotus voi olla 3 % korkeampi kuin kunta-alojen palkankorotus, jos kunta-alojen palkankorotus on 5 % korkeampi kuin yksityisten alojen palkankorotus. (Paitsi jos molemmat korotukset ovat 0, silloin mikä tahansa kerroin pätee matematiikan sääntöjen mukaan.) Ei liene mitään juridista syytä, miksi toinen näistä kahdesta loogisesti ristiriitaisesta lausekkeesta nauttisi etuajo-oikeutta verrattuna toiseen.

Pääasia kuitenkin on, että minulle enemmän kuin muille. Tästä kannattaa lähteä aina kaikessa sopimisessa.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja: Suomesta Sveitsi 2.0.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu