Kuntien kesäsiirtolat, palanen hyvää maailmaa jota ei enää ole
Köyhien perheiden lapset eivät kesämökkiä juuri näe kesällä. Köyhällä perheellä kun ei ole sellaista. Kesäloma vietetään samassa betoni- ja asfalttiviidakossa kuin muukin osa vuodesta. Samoilla kotikulmilla huumediilerien kanssa.
Ennen vanhaan kunnat lähettivät köyhien perheiden lapset kesäsiirtolaan pariksi viikoksi kesälomalla. Ennen oli ennen, nyt on nyt. Prioriteetit ovat muuttuneet. Se mikä oli ennen tärkeää, ei ole enää tärkeää. Lasten kesäsiirtolat ovat palanen hyvää maailmaa, jota ei enää ole.
https://www.vantaansanomat.fi/paikalliset/4176486
Nykyään lapsille tarjotaan virkistystä psykiatrian vastaanotolla, mielialaa tasapainottavan lääkityksen muodossa.
Samaa kadonnutta maailmaa ovat puutarhasiirtolamökit, joita mm. Helsingin kaupunki tarjosi kaupunkien duunareille korvikkeeksi siitä, että heillä ei ollut mahdollisuutta viettää kesää maaseudulla.
Näistä puutarhasiirtolatonteista on tullut hyvätuloisten ansainta-automaatteja, joiden arvo nousee samaa tahtia pörssikurssien kanssa. Koirankopista Kivinokassa saa maksaa 35-40 000 euroa ja isommasta siirtolamökistä jopa 100 000 euroa.
Ilmoita asiaton viesti
En ole yhtään seurannut siirtola-puutarhoja, miten niitä saa. Nykyaikana se on kyllä selvää, että mitään ei jaeta reilusti. Siitä olettamuksesta voi lähteä aina. Ne olisivatkin hyvä vaihtoehto aikuiselle tai eläkeläiselle köyhälistölle, joilla ei ole omaa mökkiä. Mutta kuulostaa siltä että niihin on varaa vain niillä, joilla on myös oma mökki.
Ilmoita asiaton viesti
Olettaisin, että kotikunnassani edelleenkin on kesäsiirtola. Ei sinne pääsylle kylläkään ainakaan ennen ollut mitään vanhempien tulorajoja.
Ilmoita asiaton viesti
Vantaa on lakkauttanut kesäsiirtolat, nykyään tarjolla on jonkunlaista päivätoimintaa, eikä kovin syvällä maaseudun rauhassa.
Ilmoita asiaton viesti
Vieläkö partioleirit pyörivät?
Ilmoita asiaton viesti
Partio on uskonnollinen järjestö, ainakin alunperin, mutta järjestäjien henkilökohtaisesta asenteesta riippuen voi olla hyvinkin maallista toimintaa nykyään. Rahalla saa ja hevosella pääsee. Metsään menevä partio on iso askel urbaanille sohvaperunalle, kesäsiirtola olisi vähän lievempi kulttuurishokki, kun ei tarvitse yöpyä teltassa ja viettää hyttysten syötävänä 24/7.
Ilmoita asiaton viesti
Olen ollut partioleirillä, ja olihan siellä joissain juhlatilaisuuksissa jotain uskonnollistakin, mutta se oli tuohon aikaan normaalia myös kouluissa ja muualla. Pääasia mielikuvieni mukaan oli kuitenkin luonto, käden taidot, leireily ja retkeily. Jos metsä ja hyttyset ovat liikaa, niin pääkaupunkiseudulla on varmasti myös meripartiolaisia.
Joskus ennen vanhaan oli myös tavallista, että kaupungin hyväosaiset lähtivät kesäksi jonnekin maalle maatilamajoitukseen. Ehkä kunnat voisivat tukea tällaistakin toimintaa. Tosin nykyään voisi olla kunnan kannalta halvinta, jos vain ostaa ihmisille lentolipun Kanarialle, ja viikon tai kahden majoituksen siellä. 🙂
Ja jos haluaa jotain extremeä, mansikanpoimintaa on ehkä tarjoilla. Siinä voi ansaitakin ihan hyvin, kevyellä työllä – ainakin ukrainalaisen mittapuun mukaan. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Aikuisille työleiri tarpeeksi kevyttä työtä olisi muuten kiva, mutta kun ne sossun rahojen menetykset ja työttömyysturvan karenssi. Ja kun se työttömyysturva on jo valmiiksi paremmin palkattua kuin mansikan poiminta. Kovin nuorille lapsille on huono ehdottaa työtä, kun sitä sanotaan lapsityövoiman käytöksi.
Ilmoita asiaton viesti
Kesäsiirtolassa oli lapsia pidempäänkin kuin kaksi viikkoa. Olin koulupoikana kesäleirivalvojana Hesan kansakoulujen leirillä. Monilla vanhemmilla oli itsellään kiire lomamatkoille ulkomaille. Lapsi sai jäädä leirille. Ei se nyt niin kauheaa kuitenkaan ollut, jos lapsi ei ollut hyvin arka luonteeltaan.
Ilmoita asiaton viesti
Keskiluokkaisena perheenä, jossa molemmilla vanhemmilla oli yhtä pitkä kesäloma kuin lapsilla, meillä oli oma mökki, jossa vietimme puolet kesästä, ja toinen puolet reissattiin asuntovaunulla pitkin Eurooppaa. Tuulahdus modernista ajattelusta tuo, että vanhemmat karkaisivat kaksin lomalle ilman lapsia. Eikä se ihan taida sopia siihen konseptiin, jossa kesäsiirtola on ensisijaisesti köyhien perheiden lapsille, eli niille joiden vanhemmilla ei ole varaa karata kaksin Välimeren rantalomalle sillä aikaa. Nykyään sellaisia vanhempia ei tosin ole olemassa enää, koska työttömyysturvasta saa säästettyä rahat etelän lomaan talven mittaan.
Ilmoita asiaton viesti
Mökin ilman mukavuuksia saisi varmaankin vuokrattua aika pienellä rahalla.
Ilmoita asiaton viesti
En tiedä. Olen muutamana vuotena katsellut mökkejä. Niitä ei edes vuokrata alle viikoksi. Viikon hinta on käytännössä aina tonnista ylöspäin, vaikka minun vaatimustasoni on erittäin maltillinen. Siinä tulee heti vastaan kysymys, mitä jos lähtisimme tällä samalla rahalla etelään (tai ainakin vähän etelämmäs)? Siksi sitä mökkiä ei juuri tule vuokrattua, vaan mieluummin lähdetään vähintään jonkun rajan yli ulkomaille.
Ilmoita asiaton viesti
Tuettuja lomia on yhä tarjolla pienituloisille. Täytyy vain osata etsiä paikat mistä niitä saa.
Ilmoita asiaton viesti
Siinäpä yksi sosiaaliturvan himmelin hienouksia, että sosiaaliturva ei ole sama kaikille. Se on parempi niille jotka tietävät salaisuudet, ja keksivät kaikki kikat.
Ilmoita asiaton viesti
Järjestelmän selkeys on tosiaan edellytys järjestelmän tasapuolisuudelle.
Ilmoita asiaton viesti
Selkeyden lisäksi automaattisuus, siten että sosiaaliturvaa ei voi menettää vahingossa tai tietämättömyyttään. Tarpeeksi syrjäytyneiden kohdalla voidaan sanoa myös, että kyvyttömyyttään.
Ilmoita asiaton viesti
Menestyksen nälkä ajaa kielikylpyyn kesät talvet?
Ilmoita asiaton viesti
I.M:”Kuntien kesäsiirtolat, palanen hyvää maailmaa jota ei enää ole”
Ei selvinnyt blogista muisteleeko kirjoittaja omaa nuoruuttaan, vai onko vaan lukenut. Itse muistelen aika kauhulla noita aikoja, kun siirtolaan jouduttiin.
Toki olihan siellä hyviäkin hetkiä, mutta ruumiillinen kuritus oli käytössä, eikä kyse ollut mistään tukistuksesta, tahi luunapista, vaan kunnon selkäsaunasta. Jotkut lähtivät karkuunkin sieltä ja kun kiinni saatiin, niin koko lapsilauma pistettiin pihalle katsomaan kun karkulaisia kuritettiin.
Ilmoita asiaton viesti
Minulla ei ole omaa kokemusta, olen keskiluokkaisesta taustasta, kesät vietettin omalla mökillä ja karavaanaten pitkin Eurooppaa. Ruumiillinen kuritus oli käytössä kuvailemanasi aikakautena myös perheissä, olisiko myös kouluissa? Siinä mielessä relevantein vertailukohta on ehkä, oliko kesäsiirtola se paikka, jossa ruumiillinen kuritus oli todennäköisempää kuin kotona tai koulussa? Jos oli, niin miksi, ja mahtoiko asia olla niin yleisesti kaikissa siirtoloissa?
Ilmoita asiaton viesti