Kuntien TES-kädenvääntö: lomautukset vs. naisten palkankorotukset

Moni kunta suunnittelee tänäkin vuonna säästävänsä rahaa helposta paikasta, eli työntekijöiden selkänahasta. Kun sitä ei ole lailla kiellettykään, että valtio tai kunta lomauttaa työntekijöitä. Eikä vasemmistovetoinen hallitus kiireiltään ehdi sitä kieltämäänkään, kun on parempaakin tekemistä.

https://yle.fi/uutiset/3-11154866

Samaan aikaan naisvaltaisten alojen työntekijät kuntien palkkalistoilla kokoavat rivejään kevään taisteluun palkkakuopasta nousemiseksi, reiluilla palkankorotuksilla.

https://yle.fi/uutiset/3-11155127

Yhtälö näyttää heikolta.

Ensimmäisenä jonossa kakun äärelle ehtineet vientialojen miehet ovat turvanneet selustansa, heille on jo jaettu kohtuulliset siivut kakusta. Saa nähdä mitä kuntien naisille jää käteen, ja kuka sen maksaa.

Työmarkkinoilta ei voi odottaa ihmisten tasapuolista kohtelua. Niin ylevä ja solidaarinen ajattelu ei ole kuulunut työväen liikkeen tapoihin juuri koskaan. Sitä nyt kuitenkin vaaditaan, tahtoa tasa-arvoisempaan palkkaukseen. Minkä kiven alta sellaista tahtoa mahtaa ryömiä kevään aikana? Hallituksesta? Työnantajien puolelta? Työväen liikkeestä laajana kokonaisuutena?

En laita rahojani likoon viimeksi mainitun vaihtoehdon puolesta. Jos hallitus ei käske, saattaa olla että miltään muulta suunnalta ei solidaarista ajattelua tule löytymään.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu