Kuuba tarvitsee moniulotteista demokratiaa, mutta USA ajaa pakotteita ja vallankumousta
Albert Einstein sanoi kerran, että on hulluutta toistaa samaa asiaa uudestaan ja uudestaan, ja odottaa saavansa erilaisia tuloksia. Yhdysvallat ei suostu ymmärtämään tätä viisautta, ainakaan Kuuban politiikassaan. Kauppasaarto on osoittautunut toimimattomaksi jo 60 vuoden ajan, sen USA:n tavoitteen edistämiseksi, että Kuuban kommunistinen hallinto kaatuisi. Siitä huolimatta samaa keinoa kokeillaan yhä uudestaan ja uudestaan.
Ei toiminut viime vuonna. Eikä viime vuosikymmenellä. Eikä sitä edellisillä viidellä vuosikymmenellä. Mutta entäs nyt? Toimisiko se nyt? Tai nyt? Entä nyt?
https://yle.fi/uutiset/3-12018663
https://yle.fi/uutiset/3-12018743
https://yle.fi/uutiset/3-12019888
Latinalaisessa Amerikassa on useita valtioita, joissa kansa on jakautunut jyrkästi kahteen leiriin, vasemmistolaiset (ehkä suorastaan kommunistit) ja oikeistolaiset. USA kärkkyy niiden ympärillä siinä toivossa, että epämieluisa vasemmistolainen hallitus kaatuisi jollain keinolla, vaikkapa talouspakotteiden horjuttamana. Latinalaisen Amerikan vasemmiston sieluun on polttomerkitty vuosikymmenten takaiset muistot niistä oikeistolaisista hirmuhallinnoista, joita USA on nostanut valtaan vain siksi, että liian vasemmistolainen kansan valitsema hallinto saataisiin pois tieltä.
Maltillista konsensusta on vaikea saada muodostettua Latinalaisessa Amerikassa. Luottamus oikeiston ja vasemmiston välillä on liian heikkoa, ja siihen on historiallisia syitä. Se osapuoli joka on vallassa, olipa oikeisto tai vasemmisto, unohtaa kaikki demokratian pelisäännöt, ja keskittyy puolustamaan omaa valtaansa keinolla millä hyvänsä. Jos valta luovutettaisiin toiselle osapuolelle, se toimisi todennäköisesti samoin heti kun saa vallan haltuunsa.
Latinalainen Amerikka olisi mitä otollisinta maaperää moniulotteiselle demokratialle, vähemmistöjen autonomialle, jossa vaalien voittaja ei vie kaikkea poliittista valtaa, vaan jokainen osapuoli saa niin suuren osuuden yhteisestä kakusta, kuin se sai ääniä vaaleissa. Kuuba, Venezuela ja niin edelleen kannattaisi jakaa kahteen tai useampaan itsehallintoon, yksi oikeistolle ja yksi vasemmistolle. Mutta niin fiksua porkkanaa USA ei ole keksinyt tarjota 60 vuoteen, että kommunistit voisivat luopua diktatuurista menettämättä kaikkea valtaansa. USA kokeilee edelleen toimisiko sellainen, että vaaditaan talouspakotteiden uhalla vasemmistolaista hallintoa luopumaan vallasta kerralla ja kokonaan.
Ei toiminut viime vuonna. No toimisiko se nyt? Entä nyt? Tai nyt? Eikö vieläkään? Entäs nyt? Tai nyt? Entäs nytten? Tai nyt?
Onnistuit sisällyttämään samaan tekstiin toisensa kumoavat väittämät:
”Se osapuoli joka on vallassa, olipa oikeisto tai vasemmisto, unohtaa kaikki demokratian pelisäännöt…”
”Latinalainen Amerikka olisi mitä otollisinta maaperää moniulotteiselle demokratialle…”
Lainaan komiteatyön käsitteistöä, ja ”pyydän täsmennyksiä ja lisäselvityksiä”: onko demokratia käypäinen systeemi Rio Granden eteläpuolella vai eikö ole?
Ilmoita asiaton viesti
Pointti tässä on se, että kun hallitusvallan ja opposition kiertokulku toimii erityisen huonosti, eli oppositiota estetään kieroin keinoin pääsemästä valtaan seuraavissa vaaleissa, olisi otollisempaa sopia kansainvälisen yhteisön tukemana uudet pelisäännöt, että oikeisto ja vasemmisto hallitsevat molemmat koko ajan. Omia kannattajiaan.
Ilmoita asiaton viesti
Minulla on sellainen muistikuva, että Castro meni varastamaan eli sosialisoimaan myös yhdysvaltalaista omaisuutta vallankumouksensa tuoksinassa. Koska yksityisomaisuus on pyhimpiä arvoja USA:ssa, saarrolle saattaa olla historiallisia syitä. Jos vaikkei Kuuba olekaan luopunut kommunistisista paheistaan, niin onpahan varkaalle tehty kuitenkin paljon kiusaa.
Ilmoita asiaton viesti
Varoittava esimerkki muille on varmasti yksi USA:n motiiveista. Jotta muutkin vasemmistolaiset hallitukset näkevät, että USA:n taloudellisten etujen sosialisointia ei kannata edes harkita, kosto on tarvittaessa vaikka ikuinen.
Oikeiston näkökulmasta sosialisoiva hallitus on tietysti aina varas, mutta ei luonnonvarojen tai joidenkin bisnesten alkuperäinen omistajuuskaan aina kestä päivänvaloa, kuinka rehellisesti ja vapaan kilpailun vallitessa ja ilman lahjuksia se aikoinaan päätyi ns. lailliselle omistajalleen. Maailma oli aika villi paikka kauan sitten, eikä meno täysin reilua ole aina vieläkään.
Ilmoita asiaton viesti
Lomailimme Kuubassa vaimoni kanssa juuri ennen koronaa. Turistit on periaatteessa suljettu omiin paratiiseihinsa, mutta onnistuimme tutustumaan paikalliseen elämänmenoon vuokraamalla auton. Bensajonoissa meni aikaa ja kerran jouduin ostamaan bensaa ” tiskin alta” kunnon neuvostotyyliin, mutta muuten ei ollut mitään ongelmia. Pörräsimme Havannassa ja Sikojen lahdella.
Pulaa on jopa peruselintarvikkeista ja jonoja oli Havannassa kaikkialla. Rakennuskanta ränsistyy kaikkialla pystyyn. Järjestelmä ja hallitus kaatuu joka tapauksessa ennen pitkää, ei siihen Yhdysvaltoja edes tarvita.
Voin vain kuvitella miten pahaksi köyhyys on äitynyt nyt kun turismi ei ole tuonut valuuttatuloja yli vuoteen. Kansan mitta on täynnä ja kommunisteilla ei ole muuta keinoa kuin sulkea internet. Pohjoiskorealainen nälkäskenaario ja verinen sisällissota on mahdollinen.
Ilmoita asiaton viesti
Hallituksella on aina se valttikortti, että voidaan osoittaa sormella USA:n pakotteiden suuntaan ongelmien aiheuttajana. Sitä on nyt nähty jo 60 vuotta, ja pahin vaihe taisi olla Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen, mutta sitkeästi se paatti vain pysyi pinnalla.
Ilmoita asiaton viesti
”Pinnalla pysymiseksi” tuota ei voi sanoa. Kuuba on ainoa diktatuuri, jossa olen vieraillut, jossa ei ole saatavilla edes hallituksen propagandaa toistavaa päivälehteä. Etsin ja kyselin sitä kyllä. Lienee lopetettu paperipulan takia, eihän tavallisella kansalla ole vessapaperiakaan.
Ilmoita asiaton viesti
granma.cu nettisivu palvelee ainakin niitä, joilla sattuu olemaan nettiyhteys.
Näitä valtioita on kourallinen eri puolilla maailmaa, joissa meno on todella köyhää ja pakotteet niskassa jopa vuosikymmeniä, mutta mikään ei ole muuttunut. Sitten on vielä sellaisiakin kuin Bhutan, jotka eristäytyvät köyhyyteen ihan omasta tahdostaan, vaikka kukaan ei vaadi heiltä mitään eikä aseta pakotteita.
Ajattelin, että pinnalla pysymisen määritelmä olisi tässä se että hallitus onnistuu pysymään vallassa ja välttämään vallankumouksen.
Ilmoita asiaton viesti
Bhutanista en tiedä, mutta yhdysvaltalaisilla yrityksillä tulee joka tapauksessa olemaan suuri rooli Kuuban jälleenrakentamisessa. EU: kin voi siinä auttaa.
Ilmoita asiaton viesti
Jälleenrakentaminen on toissijainen ongelma. Ensisijainen ongelma on sellainen demokratian muoto, joka palvelee laajasti koko kansan etua ja poliittista tahtoa. Sellaista visioi tämä blogi.
Ilmoita asiaton viesti
Eivätkös jenkit ole yrittäneet viedä sitä demokratiaa ihan tarpeeksi moneen maahan. Montako kertaa on onnistunut?
Ilmoita asiaton viesti
Ovat onnistuneet toteuttamaan vallanvaihdon kymmeniä kertoja. Eri asia on, kuinka hyvin demokratialla on sujunut sen jälkeen. Jos kansa on jakautunut kahtia, ei kansa ole olennaisesti onnellisempi jos valta vaihtuu puolen kansan suosimalta toisen puolen suosimalle taholle. Siinä ajattelutavassa on kehittämistä, mutta USA ei ole vielä ottamassa ensimmäisiäkään askelia ajattelunsa kehittämisessä tältä osin.
https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_involvement_in_regime_change
Ilmoita asiaton viesti
Kumma juttu, vaikka kultapoju on nyt vallankahvassa ja valehtelija saatiin pois.
Ilmoita asiaton viesti
Retoriikassa on suuret erot eri presidenteillä viime aikoina, Barack Obama oli varsinainen rauhan kyyhkynen retoriikan tasolla, mutta melkoinen drooneilla pommittaja käytännössä.
Ilmoita asiaton viesti
Kun pari viikkoa käppäilee Havannan katuja ja poikkeaa välillä maaseudulla, avautuvat 60-luvun tapahtumat konkreettisesti. Satoja ränsistyneitä rakennuksia, joiden ylläpito sosialisoinnin jälkeen on jäänyt rakennuksien itsensä harteille. Yrittäjyys, osaaminen ja kansainvälinen kauppataito ajettiin maasta ulos. Kaikki keskeiset verkostot lopettivat toimintansa. Tuhansia yrittäjiä johtoryhmineen ja avainhenkilöineen joutui poistumaan pikaisesti USA:n lisäksi mm. Espanjaan, Ranskaan ja Iso-Britanniaan. Mitä tilalle? Ylevät aatteet ja Neuvostoliiton ryöstöpolitiikka. Omaisuutensa, asuinpaikkansa ja elinvoimansa menettäneet ihmiset ja heidän jälkeläisensä ovat ”hieman” katkeria. Jälleenrakentamiseen ja kaupan kehittämiseen Kuuba ei kykene. Kaiken lisäksi Gastro tunaroi lehmäkaupoillaan monet mahdollisuudet (esim. lääketieteeseen liittyvät) liittoutumalla Venezuelan kanssa (öljy vs. lääketiede). Kommunismin virheitten tunnustaminen ja hatun käteen ottaminen ovat edessä. Ehkäpä jopa anteeksipyyntöjäkin tullaan kuulemaan.
Ilmoita asiaton viesti
Noin puolet kansasta kannattaa sosialismia, puolet vastustaa sitä. Siitä ei ole helppoa tietä eteenpäin, pattitilanne.
Ilmoita asiaton viesti
Omat havainnot ja keskustelut osin vapautuneen yrittäjyyden myötä (esim. taksi – majoitustoiminta (taksin saa ostaa omilla rahoillaan vaikka Japanista), jopa sikaarinviljelystä saa 10% myydä omiin nimiin) on kyllä sen suuntaiset, että kommunismin kannattajien määrä laskee. Suhde Venezuelaan ei ole kovassa kurssissa. Sieltä ei köyhän apua tule. Kunhan maa-alueitten, kiinteistöjen yms. omistus vapautuu enemmän ulkomaalaisille, niin pyörät alkavat pyöriä. Eikä siihen jenkkejä välttämättä tarvita. Meidän kotimarkkina-alueelta (EU) löytyy kyllä halukkuutta. Ja kyllä vaurastumisen ilon soisi kuubalaisille. Hieno ennen kommunismin aikaa vallitseva kulttuuri kuultaa kaduilla ja kapakoissa. Omat kokemukseni ovat kolmen vuoden takaa.
Ilmoita asiaton viesti
Mistä muka tiedät? Kuubassa ei pidetä vapaita vaaleja ja tuskin on mielipidekyselyjäkään. Toisinajattelijat viruvat vankilassa.
Ilmoita asiaton viesti
Vuonna 2015 amerikkalaisen tahon tekemä kysely Kuubassa antoi tuloksen, että 39 % oli tyytyväinen hallintoon, ja 34 % täysin tyytymätön hallintoon.
https://www.cubastandard.com/analysis-cuba-poll-handle-with-care/
New Republic -lehti keksi eräällä toisella kerralla tehdä vertauksen, että 52 % kuubalaisista on tyytymättömiä hallintoonsa, mutta toisaalta 65 % amerikkalaisista on tyytymättömiä omaan hallintoonsa. Joten on vähän tulkinnanvaraista, mitä kyselyn vastauksesta pitäisi tulkita, Kuubassa tai USA:ssa.
https://newrepublic.com/article/121502/cuban-poll-shows-more-political-satisfaction-americans
Niin kauan kuin oikeiston ja vasemmiston kannatus pysyy edes suurinpiirtein samalla hehtaarilla, diktatuuri löytää keinot pysyä vallassa. Näin on asia Venäjällä, Valko-Venäjällä, Pohjois-Koreassa, Kuubassa, Venezuelassa, Syyriassa, Persian Lahden uskonnollisissa diktatuureissa, ja missä vain.
Ilmoita asiaton viesti