Kuuba tarvitsee moniulotteista demokratiaa, mutta USA ajaa pakotteita ja vallankumousta

Albert Einstein sanoi kerran, että on hulluutta toistaa samaa asiaa uudestaan ja uudestaan, ja odottaa saavansa erilaisia tuloksia. Yhdysvallat ei suostu ymmärtämään tätä viisautta, ainakaan Kuuban politiikassaan. Kauppasaarto on osoittautunut toimimattomaksi jo 60 vuoden ajan, sen USA:n tavoitteen edistämiseksi, että Kuuban kommunistinen hallinto kaatuisi. Siitä huolimatta samaa keinoa kokeillaan yhä uudestaan ja uudestaan.

Ei toiminut viime vuonna. Eikä viime vuosikymmenellä. Eikä sitä edellisillä viidellä vuosikymmenellä. Mutta entäs nyt? Toimisiko se nyt? Tai nyt? Entä nyt?

https://yle.fi/uutiset/3-12018663

https://yle.fi/uutiset/3-12018743

https://yle.fi/uutiset/3-12019888

Latinalaisessa Amerikassa on useita valtioita, joissa kansa on jakautunut jyrkästi kahteen leiriin, vasemmistolaiset (ehkä suorastaan kommunistit) ja oikeistolaiset. USA kärkkyy niiden ympärillä siinä toivossa, että epämieluisa vasemmistolainen hallitus kaatuisi jollain keinolla, vaikkapa talouspakotteiden horjuttamana. Latinalaisen Amerikan vasemmiston sieluun on polttomerkitty vuosikymmenten takaiset muistot niistä oikeistolaisista hirmuhallinnoista, joita USA on nostanut valtaan vain siksi, että liian vasemmistolainen kansan valitsema hallinto saataisiin pois tieltä.

Maltillista konsensusta on vaikea saada muodostettua Latinalaisessa Amerikassa. Luottamus oikeiston ja vasemmiston välillä on liian heikkoa, ja siihen on historiallisia syitä. Se osapuoli joka on vallassa, olipa oikeisto tai vasemmisto, unohtaa kaikki demokratian pelisäännöt, ja keskittyy puolustamaan omaa valtaansa keinolla millä hyvänsä. Jos valta luovutettaisiin toiselle osapuolelle, se toimisi todennäköisesti samoin heti kun saa vallan haltuunsa.

Latinalainen Amerikka olisi mitä otollisinta maaperää moniulotteiselle demokratialle, vähemmistöjen autonomialle, jossa vaalien voittaja ei vie kaikkea poliittista valtaa, vaan jokainen osapuoli saa niin suuren osuuden yhteisestä kakusta, kuin se sai ääniä vaaleissa. Kuuba, Venezuela ja niin edelleen kannattaisi jakaa kahteen tai useampaan itsehallintoon, yksi oikeistolle ja yksi vasemmistolle. Mutta niin fiksua porkkanaa USA ei ole keksinyt tarjota 60 vuoteen, että kommunistit voisivat luopua diktatuurista menettämättä kaikkea valtaansa. USA kokeilee edelleen toimisiko sellainen, että vaaditaan talouspakotteiden uhalla vasemmistolaista hallintoa luopumaan vallasta kerralla ja kokonaan.

Ei toiminut viime vuonna. No toimisiko se nyt? Entä nyt? Tai nyt? Eikö vieläkään? Entäs nyt? Tai nyt? Entäs nytten? Tai nyt?

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu