KymSoTe avasi Venäjän rajan korona-turisteille: ei heidän ongelmansa, kun nuo matkaavat muualle Suomeen

Korona-epidemiasta en kirjoita enää mitään kovin herkästi. Ei jaksaisi enää. Kaikki on jo nähty ja kuultu niin moneen kertaan. Mutta tämä on taas uudenlainen typeryyden Suomen ennätys, että KymSoTe päästi eilen noin tuhat suomalaista turistia Venäjältä Suomeen ilman testausta, ja ilman kontrolloitua velvollisuutta mennä testiin heti kotiseudullaan. Sairaaloiden värväämät koronan jäljittäjät ovat kuulemma jääneet tyhjän pantiksi viime aikoina. No nyt saadaan taas uutta jäljitettävää, täysin sokkona.

https://yle.fi/uutiset/3-11994378

Suomen rajoja on valvottu jo pidemmän aikaa kissojen ja koirien kanssa, niin tiukalla seulalla, että Viron hallituskin jo hermostui Suomelle. Eikä pelkästään Suomen ulkorajoja, vaan ei Suomessa pääse edes huvipuistoon tai moneen muuhun paikkaan antamatta yhteystietojaan tallennettavaksi, jotta he voivat soittaa sitten perään, jos alueella on todettu altistuminen korona-virukselle.

Sen takia tällainen hieman ketuttaa, kun kansalaisten elämää kontrolloidaan ja rajoitetaan kuin Orwellin teoksessa konsanaan, jotta me saisimme siitä kansallisesta uhrautuvaisuudesta palkkioksi korona-epidemian väistymisen pois keskuudestamme. Sitten ne rajoitukset voidaan purkaa, ja saamme elää taas onnellisempaa elämää.

Ja sitten joku molopää avaa portit ja päästää valtion alueelle taas mahdollisesti satoja korona-tartuntoja, joita ei vaivauduta testaamaan eikä jäljittämään mitenkään. Ainoa hyvä puoli tässä on se, että jouduin selaamaan sanakirjoista, mitä on criminal negligence suomeksi. Sille ei ole virallisessa käytössä sellaista suomennosta, joka olisi yhtä selkeä ja naulan kantaan kuin tämä englanninkielinen vastine. Suorastaan rikollinen huolimattomuus. Se on siinä. Mutta sen sijaan lainsäädäntö (ja usein joku uutinen) puhuu ”tuottamuksellisesta teosta”. Joka tarkoittaa samaa asiaa kuin suorastaan rikollinen huolimattomuus, mutta sillä erolla, että ”tuottamuksellista tekoa” kadun kansa ei ymmärrä yhtä selkeästi, mitä se tarkoittaa.

Vaalimaalle kertyi siis eilen yllättävä ruuhka, lain velvoittaman korona-testauksen takia, johon varatut resurssit eivät pystyneet käsittelemään suurta maahan saapuvien joukkoa kohtuullisessa ajassa. Korona-epidemian ja jalkapallon EM-kisojen tässä vaiheessa tulee jo mieleen kuolematon vertauskuva ”talvi yllätti autoilijat”. Venäjältä takaisin Suomeen matkustavat jalkapallo-turistit yllättivät rajavartijat. Onneksi sieltä tuli vain humalaisia suomalaisia rajan yli. Ettei mitään sotilaallisempaa yllätystä.

Okei, tilanne oli siis päällä Vaalimaalla, eikä siinä viisastelu olisi auttanut. Yritettiin noudattaa lakia, ja testattiin aluksi jokainen rajan ylittäjä, mutta pian huomattiin, että siihen tarkoitukseen oli varattu liian niukasti henkilökuntaa suhteessa tulijoiden määrään. Mitä vaihtoehtoja näillä rajaseudun ydinfyysikoilla oli siinä tilanteessa?

  1. Noudatetaan lakia kirjaimellisesti, ja mennään näillä eväillä jotka on tarjolla. Raja menee kiinni yöksi silloin kun se menee, ja loput suomalaiset humalaiset joutuvat notkumaan yön raja-asemalla, tai palaamaan lähimpään venäläiseen kaupunkiin josta löytyy kiireesti hotellihuone.
  2. Noudatetaan lakia kirjaimellisesti, mutta hälytetään paikalle kiireellisenä hätäapuna lisää henkilökuntaa testaukseen. Taskulaskin käteen, millä vauhdilla jonoa pystytään purkamaan tällä hetkellä, ja kuinka paljon nopeammin sitä pitäisi purkaa jotta kaikki on testattu ennen rajan sulkeutumista. Niin moninkertaisesti enemmän testaajia rajalle ja heti.
  3. Noudatetaan lakia kirjaimellisesti, mutta keksitään sellainen luova ratkaisu, että kaikki saavat tulla kipin kapin rajan yli Suomen puolelle, ja jonotus jatkuu sitten Suomen puolella vaikka koko yön yli. Raja menee kiinni illalla, mutta se ei ole ongelma, koska kaikki ovat jo päässeet rajan yli. Korona-testauksen jonon ei tarvitse mennä kiinni missään vaiheessa. Jos joku ei halua jonottaa koko yötä, tarjotaan mahdollisuus yöpyä lähimmässä hotellissa omaan laskuunsa, asetettuna karanteeniin siihen asti kunnes väsynyt matkamies vaivautuu hotellihuoneestaan takaisin siihen korona-testauksen jonoon.
  4. Sovelletaan lakia luovasti ja joustavasti. Päästetään tulijat rajan yli testaamatta heitä heti siinä, vaikka laki niin vaatii, mutta otetaan rekisteriin jokaisen nimi, osoite ja puhelinnumero, ja asetetaan heille yhtä ehdoton velvoite mennä testiin kotiseudullaan (tai missä tahansa) viimeistään seuraavana päivänä, kuin oli voimassa rajaa ylittäessä. Korona-kätyri soittelee seuraavana päivänä, ja tarkistaa onko testissä käyty. Jos ei, se on sitten poliisiasia.
  5. Sovelletaan lakia luovasti ja joustavasti. Päästetään tulijat rajan yli testaamatta ja rekisteröimättä heitä. Eivät he kuitenkaan KymSoTen alueella asu, vaan ajavat alueen läpi jonnekin muualle. Ei ole meidän ongelmamme: mitään ongelmaa ei ole.

Näistä mahdollisista vaihtoehdoista tuli valituksi vaihtoehto 5. Kyllä tässä tekee mieli pohdiskella sitä criminal negligencen määritelmää, soveltuisiko se tähän tapaukseen, ja olisiko joku asiasta päättänyt virkamies laillisessa vastuussa tekemästään päätöksestä (joka on minun käsittääkseni lainvastainen, ja yleisen käsityksen mukaan vahingollinen)? Vai annetaanko mennä huomautuksella tällä(kin) kertaa, kunhan tämä ei toistu enää (kovin usein)?

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu