Lääkäri määräsi opiaattia pieneen vaivaan, edes mainitsematta sitä potilaalle

Kävin eilen näyttämässä kipeää olkapäätä lääkärille. Hän kirjoitti reseptin kahteen eri lääkkeeseen, joista toista otetaan päivällä, ja toista ennen nukkumaan menoa. Tarina olisi voinut päättyä onnellisesti tässä kohtaa, hyvien päivän jatkojen toivotteluun, mutta niin ei käynyt.

Kysyin lääkäriltä, miksi tarvitaan kahta eri lääkettä, ja mitä ne lääkkeet tekevät? Lääkäri totesi, että päivällä riittää tavallinen särkylääke, mutta laitetaan yöksi tällaista vahvempaa opiaatti-pohjaista kipulääkettä, niin nukkuminen sujuu paremmin.

Kiitin ja poistuin. Ostin apteekista vain sitä päivällä käytettävää lääkettä. Yölääkkeen reseptin jätin käyttämättä. Riittää että Yhdysvalloissa on suorastaan epideeminen opiaatti-kriisi, emme tarvitse Suomeen sitä samaa.

https://www.cfr.org/backgrounder/us-opioid-epidemic

Tästä aiheesta kirjoitinkin blogin aikoinaan, mutta en löydä nyt kovin helposti linkkiä siihen, kun Puheenvuoron oma hakukone ei taida toimia ollenkaan, eikä Googleen tartu sopivia osumia lyhyellä kokeilemisella. Se mitä kirjoitin aikoinaan, oli että terveydenhoidossa pitäisi siirtyä enemmän siihen suuntaan, että lääkäri kertoo vaihtoehdot, millä erilaisilla riski vs. hyöty -odotuksilla vaivaa voidaan hoitaa, ja potilas valitsee sitten itse, kuinka tehokasta lääkityksen hyötyä hän haluaa tavoitella, huomioiden myös kuinka korkeita riskejä siihen sisältyy.

Ne opiaatit jäävät sinne apteekkiin, nyt ja jatkossakin. Joku matalamman riskitason vaihtoehto olisi voinut kiinnostaakin, mutta vaihtoehtoja ei asetettu tarjolle. Sellainen ei ole käytäntönä. Hyvä että tuli edes puheeksi, vahingossa, mitä se lääkitys olisi ollut.

IonMittler
Vapauden liitto Vantaa
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Vapauden Liitto, Uudenmaan vaalipiiri, ehdokasnumero 461. Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja. Kansan tahto on moniulotteinen, ja pääsee kunnolla oikeuksiinsa vain jos myös päätöksenteko on riittävän moniulotteista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu