Lääkäri määräsi opiaattia pieneen vaivaan, edes mainitsematta sitä potilaalle
Kävin eilen näyttämässä kipeää olkapäätä lääkärille. Hän kirjoitti reseptin kahteen eri lääkkeeseen, joista toista otetaan päivällä, ja toista ennen nukkumaan menoa. Tarina olisi voinut päättyä onnellisesti tässä kohtaa, hyvien päivän jatkojen toivotteluun, mutta niin ei käynyt.
Kysyin lääkäriltä, miksi tarvitaan kahta eri lääkettä, ja mitä ne lääkkeet tekevät? Lääkäri totesi, että päivällä riittää tavallinen särkylääke, mutta laitetaan yöksi tällaista vahvempaa opiaatti-pohjaista kipulääkettä, niin nukkuminen sujuu paremmin.
Kiitin ja poistuin. Ostin apteekista vain sitä päivällä käytettävää lääkettä. Yölääkkeen reseptin jätin käyttämättä. Riittää että Yhdysvalloissa on suorastaan epideeminen opiaatti-kriisi, emme tarvitse Suomeen sitä samaa.
https://www.cfr.org/backgrounder/us-opioid-epidemic
Tästä aiheesta kirjoitinkin blogin aikoinaan, mutta en löydä nyt kovin helposti linkkiä siihen, kun Puheenvuoron oma hakukone ei taida toimia ollenkaan, eikä Googleen tartu sopivia osumia lyhyellä kokeilemisella. Se mitä kirjoitin aikoinaan, oli että terveydenhoidossa pitäisi siirtyä enemmän siihen suuntaan, että lääkäri kertoo vaihtoehdot, millä erilaisilla riski vs. hyöty -odotuksilla vaivaa voidaan hoitaa, ja potilas valitsee sitten itse, kuinka tehokasta lääkityksen hyötyä hän haluaa tavoitella, huomioiden myös kuinka korkeita riskejä siihen sisältyy.
Ne opiaatit jäävät sinne apteekkiin, nyt ja jatkossakin. Joku matalamman riskitason vaihtoehto olisi voinut kiinnostaakin, mutta vaihtoehtoja ei asetettu tarjolle. Sellainen ei ole käytäntönä. Hyvä että tuli edes puheeksi, vahingossa, mitä se lääkitys olisi ollut.
Samaan aikaan toisaalla. Potilaat, joilla on esimerkiksi oikeat ja parantumattomat hermovauriokivut, joutuvat koko ajan selittämään, miksi heillä on opiaattilääkitystä.
Ilmoita asiaton viesti
Tasan ei mene onnen lahjat. Ansaitsematon onni yksillä, vaikeuksia vaikeuksien perään toisilla.
Ilmoita asiaton viesti
On tavallinen tarina että kipuklinikalla säädetään oikea annostus opiaatteja mutta paikallinen terkkari alkaa heti pienentää määrää.
Toinen kansallinen onnettomuus on että kipuklinikka ei hyväksy kannabispohjaisia lääkkeitä ollenkaan, vaikka niistä saisi paremman avun kuin opiaateista.
Ilmoita asiaton viesti
–Toinen kansallinen onnettomuus on että kipuklinikka ei hyväksy kannabispohjaisia lääkkeitä ollenkaan, vaikka niistä saisi paremman avun kuin opiaateista.
Nåytä minulle jokin tieteellinen tutkimus, jossa tämä on todettu.Kannabista ei ole Suomessa hyväksytty minkään sairauden hoitoon.Kannabistiporukan väitteet eivät ole mitään tieteellisiä tutkimuksia. Nykyaikana lääkärin pitäisi noudattaa näyttöön perustuvaa lääketieteellistä käytäntöä.
Ilmoita asiaton viesti
No olen kerran kuunnellut kipuklinikan luennon ja siinä luennoitsija totesi että niin alas he eivät ole vajonneet että kannabista edes mietittäisiin. Samaan aikaan opiaattien käyttö on runsasta.
Väitätkö että maissa joissa kannabispohjaista kivunlievitystä käytetään yhä enenevässä määrässä, niiden käyttö perustuu muuhun kuin kokemukseen tai tietoon niiden tehosta? Ettäkö vain Suomessa noudatetaan tieteellisiä metodeja?
Ilmoita asiaton viesti
Mitä pahaa opiaateissa on? Edelleen totean, että lääkärin tulee toimia tieteellisten tutkimusten antamien tulosten, ja perusteellisen kliinisen kokemuksen mukaan. Kannabistit tietysti uskovat kannabiksen parantavan kaikki sairaudet. Suomessa noudatetaan suomalaista hoitokäytäntöä, ei esim. pohjoiskorealaista. Siellä kannabista varmaankin käytetään paljon.
Ilmoita asiaton viesti
Miten Saksa. He laillistavat ja siellä lääkekannabis on jo oikea lääke jotka saa kipujen hoitoon. Opioidit on hyvä lääke mutta vain lyhyeen hoitoon. Opiodi ei myöskään paranna vaivaa.
Ilmoita asiaton viesti
Joo ei paranna minun selkäkipujakaan, kuin leikkaus, myutta en ole antanut leikata, koska, isälläni ja veljelläni leikattiin selkä eikä se auttanut vaan pahensi tilannetta. Niin kauan kuin näillä eväillä pärjään ei leikata.
Ilmoita asiaton viesti
Vastaukseksi kysymykseen ”mitä pahaa opiaateissa on”:
https://en.wikipedia.org/wiki/Opioid_epidemic_in_the_United_States
Ilmoita asiaton viesti
Tuollaisia ongelmia ei ole Suomessa.
Ilmoita asiaton viesti
Syynä lienee se, että meillä ei määrätä opiaatteja niin herkästi kuin tehtiin Yhdysvalloissa 1990-luvulla. Ottakaamme siitä opiksi, ja välttäkäämme sitä virhettä jatkossakin.
Ilmoita asiaton viesti
En usko, että suomalaiset kollegat olisivat niin seteliselkärankaisia. Kannabislääkäritkin saatiin kuriin.
Ilmoita asiaton viesti
Minulla ei ole tällaista käsitystä, että suomalaisuus tekisi lääkäreistä jotenkin erilaisia ihmisiä kuin amerikkalaisuus tekee heistä. Kuten poliittisesta kentästäkin voidaan havaita, on ideologisesti monenlaista suomalaisuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Jenkit syövät innokkaasti kaikkia pillereitä, ja tosiaan kuluttajille mainostetaan reseptilääkkeitä suoraan. Lääkkeiden määräminen on Suomessa myös hyvin kontrolloitua. Ei meillä ole ollut opiaattiongelmaa, paitsi sodan jälkeen.
Ilmoita asiaton viesti
Minulla on ollut 20 vuotta ja on edelleen lääkekassissa, kolme eri opiaattipohjaista lääkettä selkäkipuihin. Sitten on erikseen voimakkaita muita särkylääkkeitä. Sen lisäksi lihaksia rentouttavia lääkkeitä.
Kun kipu iskee, voin itse valita otanko lyhytvaikutteisen 50 mg vai 150 mg pitkävaikutteisen ( jos otan tuon 150 mg pitkävaikutteisen seuravana päivänä ei ajella autolla) ja olo on aika huonontuntuinen. Minulla on mennyt parhaillaan ettei noita lääkkeitä tarvinnut ottaa kolmeen vuoteen, ja sitten on aikoja, että menee kuukausia, ettei tarvitse ottaa noita lääkkeitä. Vaikka olen entinen alkoholisti, ei se ole laukaissut mitään lääkeriippuvuutta. Noudattaa vaan lääkärin ohjeita. Kyllä noihin lääkkeisiin aika nopeasti tottuu ja jää koukkuun, jos niitä syö päihtymistarkoituksessa. Sama koskee ”bameja” eli bentsot ovat yksi parhaimmista katkolääkkeistä, lyhyen viikon kahden jaksona. Ei kannata verrata jenkkilän opiaattiongelmaa Suomen opiaattiongelmaan.
Jenkkilässä näitä opiaattipohjaisia lääkkeitä haettiin etupäässä päihtymistarkoitukseen, koska ne oli laillinen huume, kuitenkin väärinkäytettynä.
Näinhän se on suomessakin, väärinkäytetynä, ilman reseptiä, lääkärin ohjeesta poiketen se muuttuu huumeeksi. Kyllä lääkkeitä uskaltaa käyttää turvallisesti, kun noudattaa lääkärin ohjeita, ei se riippuvuus yhdestä yötä vasten oteusta pilleristä synny.
Ilmoita asiaton viesti
Jos ihmisellä on vähääkään tahdonvoimaa, niin ei jää riippuvaiseksi pari kertaa otetusta rauhoittavasta.
Eli en pidä vaarallisena tuota.
Ilmoita asiaton viesti
Itse olen siinä asemassa että todennäköisesti saan morfiinia siirtyäkseni täältä pois helpommin. Tai sairastan sellaista sairautta johon annetaan morfiinia hyvin usein terminaalivaiheessa. En tosin aio kiirehtiä kohtaloani ja keskimäärin ikäiseni miehet elävät Suomessa vielä n.13 vuotta. Olemassa olevani sairauden heittäytymistä aggressiiviseksi en tosin voi ennustaa ja eivät asiantuntijatkaan. Ja voin jäädä rekan alle jo huomenna jos huonosti varianssi kohtelee minua.
En aio kieltäytyä morfiinista vaikka tiedän hyvin Mika Waltarinkin olleen siihen addiktoitunut.
Ja Amerikassa opiaattiongelmakin taisi enemmän olla muilla kuin laastari olkapäässä riutuvilla- En tiedä asiaa.
Ilmoita asiaton viesti
Herran jumala! Lääkäri määräsi lääkkeitä! Fiksu potilas kuitenkin päätti, ettei ota niistä kuin toista. Tarvitaanko lääkäreitä ylipäätänsä?
Ilmoita asiaton viesti
Saattaa olla, että on olemassa epäkohtia, joista et ole tietoinen, tai joita et halua uskoa todeksi. Tutustu vaikka tähän Wiki-sivuun, niin ehkä sinulle valkenee että lääkärien määrämä lääke voi muodostua jopa kansalliseksi ongelmaksi. Niin suureksi, että aiheesta keskustellaan politiikan korkeimmalla tasolla asti.
https://en.wikipedia.org/wiki/Opioid_epidemic_in_the_United_States
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa määrätään opiaatteja liian vähän. USA:sssa lääketehtaat mainostavat reseptilääkkeitä suoraan kuluttajille. jotka sitten pyytävät niitä. Hyvä vaihtoehto Panacodin tilalle olisi tietysti ollut pieni annos väsyttävää masennuslääkettä, esim. mirtatsapiinia 1-3 mg tai doksepiinia samalla annoksella.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä tarkoittaa, että määrätään ”liian vähän”? Minkä ongelman se aiheuttaa, että ei määrätä tarpeeksi paljon?
Puheena olevassa tapauksessa opiaatit olisivat olleet täysin tarpeettomia. Olen nukkunut yöni makeasti ilmankin.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa kipu jätetään usein hoitamatta. Tulehduskipulääkkeiden runsas käyttö on meillä ongelma, ei opiaatit. Niihin oikeasti kuolee ihmisiä. Tottakai kipua pitää hoitaa muillakin menetelmillä. Ruotsissa minulle opetettiin, että selvää lievitystä kroonisiin kipuihin saadaan myös kognitiivisen käyttäytymisterapian menetelmillä, jopa puolelle kroonisista kipupotilaista. Placebon tehokin on ollut joissakin tutkimuksissa jopa 20% luokkaa. Sitä suuremmalla syyllä ei ole kannabistakaan mitään aihetta käyttää kivun hoitoon.
Ilmoita asiaton viesti
> Placebon tehokin on ollut joissakin tutkimuksissa jopa 20% luokkaa.
> Sitä suuremmalla syyllä ei ole kannabistakaan mitään aihetta käyttää
> kivun hoitoon.
Paitsi jos kannabis nimenomaan toimii placebona?
Ilmoita asiaton viesti
Kannabis on liian vaarallista, eikä sen tehosta kivun hoidossa sinänsä ole mitään tieteellistä näyttöä.
Ilmoita asiaton viesti
Lääketehtaat ovat hiukan laiskoja tekemään tutkimusta kun luonnonlääkettä ei voi rekisteröidä eikä se ole aina sama, laatu riippuu kasvupaikasta ym. Luonnonlääkkeellä ei voi lääketehdas tienata.
Vaarallisuusväitettä vastaan puhuu se että kannabis on vapautettu monissa valtioissa. Se osoittaa että se ei ole niin vaarallista kuin on väitetty. Hallitusten päätöksiä tehtäessä on käytetty myös lääketieteen asiantuntijoita, ei niitä päätöksiä hatusta ole vedetty.
Ilmoita asiaton viesti
Puheenvuoro täyttyy blogeista, joissa korostetaan kannabiksen vaarattomuutta ja hyötyjä kivun lievitykseen. Ne hyödyt voivat olla placeboa, mutta vaarattomuudesta tai vaarallisuudesta lienee olemassa tieteellisiä selvityksiä. Opiaattien riskit tunnetaan hyvin, esimerkiksi USA:n opioidi-kriisissä. Voidaanko kuvitella, että kannabis aiheuttaisi mittakaavaltaan vastaavia ongelmia? Millä tavoin opiaatit näyttäytyvät riskittömämpänä vaihtoehtona, verrattuna kannabikseen samoilla kriteereillä?
Ilmoita asiaton viesti
Ne eivät aiheuta psyykkisiä häiriöitä, esim. psykooseja, riippuvuutta toki. Kannabiksen käytösä kivun hoitoon on äärimmäisen vähän tutkimuksia. Mitä ihmeen haittaa oikein käytetyistä opiaateista on? Ummetusta toki tulee.
Ilmoita asiaton viesti
Jostain syystä lääkekannabiksen suosio vaan jatkuu ja jatkuu. Seuraavana asiallisen keskustelun aloittaa Japani.
https://cannabishealthnews.co.uk/2022/06/01/story22-japan-opens-up-debate-on-medical-cannabis/
Ilmoita asiaton viesti
Kannabistien aikaansaama poliittinen paine on varmasti melkoinen.
Ilmoita asiaton viesti
Kannabisnistit ovat tässä tapauksessa niskan päällä. Sinun ”kannabis on liian vaarallista”-linjan takana seisoo enää Venäjä, Kiina ja muutama muu takapajula.
Jos sinun uskomuksissa on vähänkin perää, tullaan Thaimaassa ja Saksassa näkemään ennennäkemätön piikki psykooseja.
10 vuoden kokemus Kanadasta ei tuonut tällaista, eikä missään muuallakaan ole tällaista todettu.
Eli sinun puheesi kannabiksesta ovat puhdasta uskomuksista koottua humpuukia.
Ilmoita asiaton viesti
Millätavoin kannabis on vaarallista?
Ilmoita asiaton viesti
Entä yhdistelmä: luonnonkama (jalostamaton kannabis (tmva)) ja plasebo? Jos (?)huijauksena(?) parantaa ihmisen vointia, onko väärin sammutettu?
Käytäntö olisi kieltämättä kinkkinen, jos kannabikseen liittyy vaaroja.
Ilmoita asiaton viesti
Lääkäri määräsi opiaattia pieneen vaivaan, edes mainitsematta sitä potilaalle
Lääkäri totesi, että päivällä riittää tavallinen särkylääke, mutta laitetaan yöksi tällaista vahvempaa opiaatti-pohjaista kipulääkettä, niin nukkuminen sujuu paremmin.
————————————-
Kyllähän lääkäri mainitsee asiasta, että lääke on opiaatti-pohjaista.
Ilmoita asiaton viesti
Ei maininnut ennen kuin kysyin sitä, siinä vaiheessa kun olisi yhtä hyvin voitu sanoa hyvät päivän jatkot.
Ilmoita asiaton viesti
Ei kuulosta lääkärin salajuonelta.
Ilmoita asiaton viesti
Korkeintaan lääketehtaita on epäilty varsinkin Yhdysvalloissa opiaattien riskien vähättelystä. Yksittäiset lääkärit tuskin juonittelevat mitään, kunhan noudattavat sitä mitä heille on opetettu lääkärin koulutuksessa.
Ilmoita asiaton viesti
Olen joskus voinu saada vastaavia rauhottavia, enkä ole jäänyt koukkuun.
Uskon, että lääkäri puhui totta.
Ilmoita asiaton viesti
Mittlerillä on pahimman laatuinen narkofobia. Tutkimusten mukaan noin puolet ihmisistä saa niistä mitään kiksejä ylipäätään ja lääkkeitä saa syödä pitkän aikaa ennen kuin nekin jotka kuuluvat siihen toiseen puoleen tulevat riippuvaisiksi.
Mutta omapahan on asiasi. Jos pärjäät ilman niitä niin mikäpäs siinä.
Ilmoita asiaton viesti
Hah, Makkonen puhuu läpiä päähänsä tapansa muikaan.
Ilmoita asiaton viesti
Karisella on niin suuri tarve nälviä ettei se jaksa keksiä edes perusteluja mistä syystä nälvii. Mutta huvinsa kullakin.
Ilmoita asiaton viesti
Eihän tuo kurtturuusu koskaan mitään asiallista kirjoita. Siksi se onkin jäänyt seinäruusuksi.
Jos siltä kysyy selvää ja yksinkertaista asiaa se alkaa selittää että ei sen tarvitse kaikkiin kommentteihin vastata. Ja itse se kommentoi vain silloin kun sen kommenttia ei kukaan kaipaa. Milloin joku sitten kaipaisi, se on jo vaikeampi kysymys.
Ilmoita asiaton viesti
Minusta Makkonen puhuu asiaa. Itselle ainakin iso annos tietynlaista opiaattipohjaista lääkettä tekee seuraavna päivän niin huonovointiseksi ettei sitä halua otta kuin pakon edessä. En ole saanut yhtään kiksiä, vaikka olen entinen alkoholisti ja monet entiset dokut pelkäävät kaikkia lääkeitä. koska nämä on kuultua ja luultua teoriaa, tietyssä ryhmissä.
Ilmoita asiaton viesti
” lääkkeitä saa syödä pitkän aikaa ennen kuin nekin jotka kuuluvat siihen toiseen puoleen tulevat riippuvaisiksi.”
Tähän väittämään Makkosella ei ole minkäänlaisia lääketieteellisiä perusteita.
Riippuvuus voi syntyä yksilökohtaisesti hyvinkin pienistä annoksista.
Ketjussa ei myöskään puhuta vierotusoireista, joita opiaattilääkkeiden käytön lopettaminen saattaa aiheuttaa ja pidempiaikaisen käytön jälkeen aiheuttavatkin. Ne voivat olla niin voimakkaat, etteivät addiktoituneet uskalla lopettaa opiaattien käyttämistä viekkareiden pelossa.
Tosin vielä pahemmat vieroitusoireet syntyvät pitkäaikaisesta bentsodiatsepaamien käytöstä.
Ilmoita asiaton viesti
Tähän väittämään Makkosella ei ole minkäänlaisia lääketieteellisiä perusteita.
————————————-
Opiaatti lääkkeet ovat mietoja verrattuna heroiiniin. Siksi niihin addiktoituu, jos addiktoituu, vasta pitemmän ajan jälkeen.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa opiaatteja pitäisi määrätä enemmän. Tulehduskipulääkkeetkin ovat kaikkea muuta, kuin vaarattomia. Niiden sivuvaikutuksiin oikeasti kuolee ihmisiä, opiaattien ei.
Ilmoita asiaton viesti
Varmasti tarkotuksena oli juuri, että pystyisit nukkumaan.
Ilmoita asiaton viesti
Minusta tämä blogi on törkeä virkaa tekevää lääkäriä kohtaan. Olisiko syytä poistaa.
Ilmoita asiaton viesti
Jos tästä laadittaisiin joku yleispätevämpi linjaus, että jos ”kritisoi ammatin tai roolin X edustajaa, mainitsematta henkilön nimeä”, blogi on syytä poistaa, pahoin pelkään että blogien poistamiselle ei sen jälkeen näkyisi loppua. Montakohan prosenttia kaikista blogeista katoaisi bittiavaruuteen?
Sananvapaudella on hyvät puolensa.
Ilmoita asiaton viesti
Minusta on hyvä että asioista puhutaan. Mukana keskusteluissa on myös lääkäri, joka voi kertoa sen asian toisen puolen. Hyvä blogi. Ehkä tämä tipittaa ne ”möröt” hartioilta joidenkin osalta.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen suosituimmat yskänlääkkeet:
Apteekkarin yskänlääke, Katapekt ja Recipect.
Myytävänä apteekeista ilman reseptiä, mutta vain yksi pullo per asiakas.
Kyytipoikana kodeiini.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Kodeiini
Apteekkarin yskänlääkepullossa oleva kodeiinimäärä vastaa n. 5-6 Panacod tablettia, jos ymmärrät, mitä tarkoitan.
Aktiivikäyttäjät eivät ilmavaivoista piittaa ja sehän käy pienestä lenkistä, kun kiertää useamman apteekin kerralla.
Ilmoita asiaton viesti
Olenkin joskus ihmetellyt..
Siitä on ainakin 30 vuotta aikaa, kun olen itse viimeeksi ostanut yskänlääkettä eikä niillä silloinkaan tuntunut olleen mitään vaikutusta. Yskä ja yskiminen tuntuu muutenkin olevan katoavaa kansaperinnettä. Rykiminen on vielä jotenkin hyväksyttyä.
Siitä on kai yli 50 vuotta aikaa, kun vastaan tuli heikkokuntoiselta vaikuttava nuori mies, joka pyysi minua ostamaa hänelle viereisestä apteekista yskänlääkettä ”tasoittamaan” tai jotain. Oli aika erikoista enkä suostunut.
Niin, että ostaako kukaan enää yskänlääkkeitä?
.
Kun tuota wikipedian sivua tarkemmin lukee, niin aika vähäiseltä kodeiinin väärinkäyttöpotentiaali vaikuttaa, kun sitä on vaikeaa tai melkein mahdotonta ottaa suoraan suoneen. Oksikodoni, josta USA:n opioidikriisi sai alkunsa, on vahvempaa ja soveltuu IV-käyttöön ainakin paremmin ja sen vaikutusta voi myös nopeuttaa murtamalla (oxycontin- tai vastaavan) tabletin kuoren.
Ilmoita asiaton viesti
Kannattaako antaa ojeita väärinkäyttöön?
Ilmoita asiaton viesti
Opiaattikoukkuun jääneet useimmiten ovat ja pysyvät koukussa koko loppuelämänsä.
Tunsin erään, joka veti apteekin opiaatteja päivittäin ehkä noin 30 vuotta kuolemaansa asti.
Opiaattiriippuvuus on vahvuudessaan heroiinin ja metamfetamiinin luokkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvinkin totta, koska Heroiini ON opiaatti
(vähän sama kun sanoisi, että nikotiiniriippuvuus on vahvuudessaan samaa luokkaa tupakkariippuvuuden kanssa) =)
Ilmoita asiaton viesti
Pekka Toivonen mahdollisesta hoitovirheestä on omat valituskanavat. Jos minä menen terveyskeskukseen lääkäriin oletan lääkärin toimivan lääkärin virkavastuulla.
Voit tietysti saivarrella sanaa virkavastuu.
Ilmoita asiaton viesti
Puhuiko lääkäri alkoholin käytöstä samaan aikaan kun opioidi kuuri päällä?
Ilmoita asiaton viesti
Ei puhunut mitään. Sehän ei olisi alunperin edes maininnut, että lääkkeessä on opioideja. Lopulta mainitsi sen, mutta ei selittänyt että pitäisi huomioida jotain elämäntavoissa lääkityksen aikana. Olisiko lääkkeen omissa käyttöohjeissa jotain, ja luottaisiko lääkäri siihen että tottahan kansalainen nyt sen kilometrin pituisen pienellä painetun lapun lukee läpi huolellisesti.
Ilmoita asiaton viesti