Lääke polkupyörä-varkauksien ikuiseen ongelmaan: rekisteröinti?
Polkupyörien varastaminen on ehtymätön ongelma muutoin melko sivistyneessä yhteiskunnassa. Niitä varastetaan Suomessa noin 85,000 vuodessa. Poliisia ei jaksa kiinnostaa tällaisten rikosten selvittäminen, vaikka varastetun tavaran arvo on yleensä useita satoja, jopa yli tuhat euroa. Poliisi saa selvitettyä keskimäärin kolme prosenttia näistä rikoksista, joiden yhteenlaskettu arvo vuodessa lienee jossain 20 miljoonan euron nurkilla (olettaen, että varastetun pyörän arvo olisi keskimäärin vaikkapa 235 EUR). Ei ihan pieni sosiaalinen tulonsiirto köyhiltä ja keskiluokkaisilta narkkareille ja alkoholisteille.
https://yle.fi/uutiset/3-11447640
Polkupyörää harvoin varastetaan omaan tarpeeseen, vaan se on varainhankinnan väline, yleensä alkoholiin tai huumeisiin. Pyörä täytyy saada myytyä, jotta niiden varastelussa on jotain mieltä. Täytyy löytää ostaja. Ilmoitus nettiin, ja ostaja löytyy kyllä, jos hinta on kohdallaan. Kiinni jäämisen riskiä voi vähentää käyttämällä ilmoituksessa netistä bongattua toista valokuvaa vastaavasta uudesta tai käytetystä tuotteesta. Myös ulkoilma-kirpputoreilla kaupunkien puistoissa pyörii polkupyörän kauppaajia kesäisin.
Tuollaisen 20 miljoonan euron rikos-kokonaisuuden ehkäisemiseksi kannattaisi ehkä tehdä jotain. Lienee täysin selvää, että ongelma ei ole menossa pois itsestään, jos sille ei tehdä mitään. Minulta varastettiin ensimmäinen pyörä kun olin 16-vuotias. Eikä se ole jäänyt viimeiseksi varkaan matkaan lähteneeksi polkupyöräkseni. Varkaus aiheuttaa aina enemmän haittaa kuin on varastetun omaisuuden rahallinen arvo. Henkinen ahdistus ja v*tutus, listahinnaltaan minun papereissani vähintään 200 EUR, sekä mahdollisesti käytännön ongelma liikkumisessa silloin kun pyörällä piti juuri kulkea johonkin, ja uuden polkupyörän hankkimisen vaiva. Ehkä uuden ostamiseen ei ole edes varaa juuri sillä hetkellä, ja polkupyörättömyyden ongelma kroonistuu joksikin aikaa.
Rohkenen ehdottaa, että tämä vuositasolla noin 20 miljoonan euron (+ henkisistä kärsimyksistä ja käytännnön vaivasta toiset 20 MEUR, yhteensä 40 MEUR) rikollisuus laitettaisiin kuriin kansallisella polkupyörien rekisterillä. Jos ei nyt heti ensi alkuun laiteta rekisterikilpiä polkupyöriin, niin ainakin voisi määrätä pakolliseksi, että polkupyörän rungossa on oltava sarjanumero jota ei saa ylikirjoittaa jälkikäteen. Jos rungon sarjanumero on viilattu pois tai ylikirjoitettu, pyörällä ajaminen on laitonta ja se on hävitettävä.
Polkupyörien myynti-ilmoituksissa netissä tms. sarjanumero määrättäisiin pakolliseksi tiedoksi. Suuret kauppapaikat kuten tori.fi ja huuto.net voitaisiin jopa velvoittaa lähettämään uuden julkaistavan polkupyörän myynti-ilmoituksen sarjanumero kansallisen rekisterin tietokantaan, josta tulee vastaus OK jos kyseisen sarjanumeron polkupyörää ei ole ilmoitettu varastetuksi. Käytetyn (tai uudenkin) polkupyörän ostaja voi ilmoittaa rekisteriin olevansa pyörän uusi omistaja, ja myyntitilanteessa myyjä kirjaa rekisteriin luopuneensa pyörän omistajuudesta.
Tällä tavoin muuttuisi käytännössä mahdottomaksi, että polkupyöriä varastava deeku löytää hyväuskoisen ostajan, joka antaa ryysyissä kulkevalle myyjälle ”benefit of doubtin”, että pyörä mahdollisesti oli ihan laillisesti myyjän omaisuutta, jostain kirpputorilta varmaankin löydetty halvalla. Ostaja tietäisi varmuudella, jos hänen hankkimansa pyörä on varastettu. Silloin ostaja tietäisi myös varmuudella syyllistyvänsä itse rikokseen, varastetun tavaran kätkemiseen. Deekun markkinat romahtaisivat vähintäänkin kymmeniä prosentteja.
Lisäksi tulisi ongelma, että ensimmäinen vastaantuleva rehellinen ostaja voisi käräyttää deekun poliisille, koska hänellä ei olisi ainoastaan epämääräinen epäilys että hänelle kaupataan mahdollisesti varastettua pyörää, vaan varma tieto asiasta. Tämä kaventaisi deekun markkinoita vielä entisestäänkin, kun ostajiin ei voisi luottaa että he eivät käräytä myyjää varastetun tavaran välittämisestä.
Päästäisiin vihdoinkin tilanteeseen, että polkupyörän varastamisessa ja sen myymisessä eteenpäin kiinni jäämisen riski on huomattavan suuri ongelma, ja syy lopettaa tuo toiminta kannattamattomana.
Minkälainen pelote autojen rekisteröinti on autovarkaille?
Mitättömät rangaistukset pyörävarkaille ei motivoi selvittämään tahi ottamaan kiinni voroa. Rasisminpelkokin vielä.
Ilmoita asiaton viesti
Autojen varastaminen on vähän isompien poikien peliä kuin polkupyörien varastaminen. Pidän epätodennäköisenä, että Liettuasta tulee Suomeen liiga keräämään rekan perävaunun täyteen polkupyöriä, ja vie ne sitten ulkomaille myytäväksi. Jos se olisi todennäköistä, se toteutuisi jo nyt. Jos polkupyörän varastamisesta rangaistaan liian kevyesti, sitä voi tarkistaa, mutta kyllä se ongelma enemmänkin on siinä että vain 3% tapauksista jää kiinni, eli deeku saa myytyä 32 pyörää ennen kuin hän saa sakot yhdestä pieleen menneestä keikasta. Sitten taas seuraavat 32 pyörää puhdasta voittoa, kunnes tulee seuraava valitettava negatiivinen kirjaus kirjanpitoon.
Ilmoita asiaton viesti
”Cycle theft increasingly linked to organised crime, say police”
https://road.cc/content/news/258256-cycle-theft-increasingly-linked-organised-crime-say-police
https://www.dw.com/en/hamburg-police-uncover-1500-suspected-stolen-bicycles/a-38589521
Saksassa varastetaan pyörä/90 sekuntia.
Miksei kyse voisi olla myös ulkomaisesta järjestäytyneestä rikollisuudesta?
Ilmoita asiaton viesti
Voisi varmaan olla. Suomessa ei uskota olevan. Maantiede voi vähän auttaa tässä. Voisi olla vähän huono selittää Itämeren lautalla, miksi rekassa on tuhat käytettyä polkupyörää. Jotta lääke auttaisi kansainvälisen tason rikollisuuteen asti, rekisteröinti-pakon pitäisi olla vähintään EU:n laajuinen. Mutta tämä ongelma ei liene Suomessa kovin kansainvälinen luonteeltaan.
Ilmoita asiaton viesti
Pitääkö siellä selittää?
Ilmoita asiaton viesti
Rekkoja kannattaisi röntgen-kuvata rajoilla rutiininomaisesti, ja jos kuvan perusteella on syytä epäillä rikosta, kuten Suomesta poispäin matkalla satoja polkupyöriä, tai kontti täynnä ihmisiä, sitten rahti auki. Jos EU:n säännöt ja käytännöt estävät tällaisen tarkkailun, ei voi mitään. Tyhmästä päästä kärsii koko ruumis.
Ilmoita asiaton viesti
Näin taidetaan ainakin Venäjän rajalla tehdäkin.
Lauttasatamista en tiedä.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjän raja onkin EU:n ulkoraja, siinä on se ero.
Ilmoita asiaton viesti
Aattelin notta niitä cyckeleitä rahdattaisiin sinnepäin.
Ilmoita asiaton viesti
Polkupyörien anastuskohteeksi joutuminen korreloi suoraan niiden säilytystä. Näin ollen tilastoista on nähtävillä, että hyvin arvokkaita maantie- tai maastopyöriä (arvo 2000-10 000 euroa) ei juurikaan anasteta. Syy lienee siinä, että näitä pyöriä ei jätetä lojumaan nurkkiin, vaan ne säilytetään yleensä huolellisesti lukituissa tiloissa, yleesä asunnoissa sisällä.
Jokaikisessä polkupyörässä, joka on teollisesti tuotettu, on runkonumero joko meistettynä rungon keskiöön tai sitten hiilikuiturunkoisissa se on vahvalla liimalla liimatussa tarrassa samassa kohdassa.
Suurin osa polkupyörän ostajista ei tiedä pyöränsä runkonumeroa kysyttäessä. Näinpä rikosilmoitukseen kirjataan esim. punainen Insera eikä mitään muuta. Poliisilla on takavarikossa valtakunnallisesti satoja punaisia Inseroita, joille ei löydy omistajaa, kun nämä pässinpäät eivät ole tienneet runkonumeroa ilmoitusta tehdessään.
Monille rikosilmoitus on välttämätön paha, että saa vakuutuksesta korvauksen. Pyörä itsessään ei kiinnosta ketään. Tämäkin näkyy poliisin löytötavarapisteessä.
Jos vakuutusyhtiöt tiukentaisivat korvauslinjaansa ja vaatisivat korvausta vastaan aina pyörän runkonumeron, niin varkaudet puolittuisivat, tai ainakin puolet enemmän anastetuista pyöristä löytäisi oikean omistajansa.
PS. Aurajoesta löytyy joka vuosi naaraamalla vähintään 10% Turussa kadonneista pyöristä.
PS. Rekat kuljettavat Suomesta ulos jotain muuta kuin polkupyöriä, koska pyörät ovat kautta linjan muualla Suomea halvempia. Ei varastettuja pyöriä kannata rahdata minnekään.
Suurin osa pyörävarkauksista on liikkumista pisteestä A pisteeseen B, jonka jälkeen pyörä vain hylätään. Hyvänä kakkosena tulee puoliammattimainen toiminta, jossa pyöriä tai niiden osia anastetaan myyntitarkoituksella.
Sekään ei ole hyvä bisnes. Voitto (rikoshyöty) on huono suhteessa työmäärään.
Ilmoita asiaton viesti
Arvokkaita pyöriä tosiaan säilytetään parvekkeilla, ja jopa olohuoneissa. Minulla lähti yksi pyörä taloyhtiön yhteisestä pyörävarastosta.
Siitä tulee jotenkin slummi-tunnelma, että ihmiset pelkäävät omaisuutensa puolesta niin paljon että vievät polkupyörän kotiinsa. Siksi ongelmalle pitäisi tehdä jotain. Rekisterin olemassaolon kautta muodostuisi tietoisuus asiasta ja käytäntö, että se sarjanumero kannattaa lukea ja syöttää jonnekin talteen. Nyt se on mahdollista ottaa itselle talteen, mutta käytännössä se ei tule edes mieleen kovin monelle. Olen omistanut elämäni aikana aika monta pyörää, enkä ole ottanut talteen yhdenkään sarjanumeroa. Ei ole tullut edes mieleen että niissä on sarjanumero. Ei ole olemassa käytäntöä joka ohjaisi minua tietoiseksi sarjanumeron olemassaolosta, sekä lukemaan sen ja kirjaamaan sen ylös.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä ehdotus kuulostaa hyvältä ja toteuttamiskelpoiselta. Uusi järjestelmä vain pitää luoda ja velvoittaa uusia pyöriä myyvät pyöräliikkeet hoitamaan rekisteröinti. Rekisteröintiin liittyvä byrokratia vain pitää miettiä tarkkaan, ettei lisäkustannuksia synny liikaa.
Ilmoita asiaton viesti
Olen Gröhn’n kansssa samaa mieltä.
”Polkupyörien myynti-ilmoituksissa netissä tms. sarjanumero määrättäisiin pakolliseksi tiedoksi. Suuret kauppapaikat kuten tori.fi ja huuto.net voitaisiin jopa velvoittaa lähettämään uuden julkaistavan polkupyörän myynti-ilmoituksen sarjanumero kansallisen rekisterin tietokantaan, josta tulee vastaus OK jos kyseisen sarjanumeron polkupyörää ei ole ilmoitettu varastetuksi. Käytetyn (tai uudenkin) polkupyörän ostaja voi ilmoittaa rekisteriin olevansa pyörän uusi omistaja, ja myyntitilanteessa myyjä kirjaa rekisteriin luopuneensa pyörän omistajuudesta.”
Hyvä idea!
Lisäksi jokaisen polkupyörän hintaan pieni lisä, euro tai kaksi, jotka maksettaisiin rahastoon josta varastetun polkupyörän ilmoittajalle maksettaisiin kohtuullinen korvaus (50€?).
Yksi keino niin ikään ovat paikannuslaitteet.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi varastetun pyörän vihjepalkkio perittäisiin rehellisiltä, eikä niiltä varastajilta? Mieluummin rikosseuraamukseen rikosuhrimaksua lisää. Tämä on minun linjani yleisemminkin, että rikoksen tekijöiltä pitäisi nykyistä enemmän periä rikoksesta aiheutuneita kustannuksia, mm. automaattinen 200 EUR maksu aina rikoksen tekijältä rikoksen uhrille, riippumatta rikoksen tyypistä ja vakavuudesta. Mahdollisten sakkojen ja vahingonkorvausten päälle ylimääräisenä maksuna. Se on korvaus siitä harmista ja käytännön vaivasta, jonka rikoksen uhriksi joutuminen ja rikosilmoituken tekeminen jne. aiheuttaa vähintäänkin.
Ilmoita asiaton viesti
Mistä varaton rikollinen sen maksaisi. Mutta kun rehellinen ilmoittaja saisi korvauksen niin ilmoittaminen olisi varmasti monelle helpompaa.
Ilmoita asiaton viesti
Se maksaisi jolla on varaa, se menisi sakkovankeuteen jolla ei ole varaa. Kyllä palkkio on mahdollista järjestää jokaiselle ilmiantajalle, vaikka jokainen rikollinen ei maksaisi omaa osuuttaan. Joku valtion tukema rahasto siihen väliin.
Ilmoita asiaton viesti
Sitä kutsutaan yhdyskuntapalveluksi, käytetään vain melko raskaissa rikoksissa, joista tuomio olisi muutama kuukausi ehdotonta vankeutta:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Yhdyskuntapalvelu
Ilmoita asiaton viesti
Ei ”byrokratiaa”, eli viranomaisten tekemää työtä, vaan tietokanta, johon kirjaudutaan pankkitunnuksilla tms. tunnistautumisen menetelmällä. Valtion puolelta sitä ei juuri käydä selaamassa tai säätämässä.
Sinne voi syöttää oman pyöränsä sarjanumeron, jolloin syöttäjästä tulee pyörän laillinen omistaja. (Alkuvaiheessa usein laittoman pyörän ostanut, mutta tämä porsaanreikä alkaa umpeutua sitä mukaan kun polkupyörien nykyiset omistajat kirjaavat itsensä omistajiksi.)
Ilmoita asiaton viesti
Hienoa että olet jaksanut miettiä rekisteröintiä näin tarkkaan. Byrokratiaa ei tosiaan tarvita, kunhan järjestelmä/tietokanta on mietitty kunnolla.
Ilmoita asiaton viesti
Oikeaoppinen lukitus auttaisi suurimpaan osaan tapauksia. U-lukko mahdollisimman ylhäältä.
https://yle.fi/uutiset/3-9746855
Ilmoita asiaton viesti
Totta, osin. Välillä näkee, että eturengas on jäänyt telineeseen, muu osa pyörää viety.
Pojaltani hiljattain varastettiin nimenomaan eturengas (+vanne tottakai). Uusi maksoi reilun satasen. Mihin mahtoikaan tuo pojaltani varastettu vanne renkaineen päätyä?
Ilmoita asiaton viesti
Polkupyörävarkaudet ovat osa sosiaaliturvaa. Se on ”hyväksytty” tapa ”alempien” huumeiden käyttäjien rahoittaa toimintaansa. Syyn siihen luulen olevan sen yleisyys – joten ei haluta ruuhkauttaa pyörävarkauksilla oikeustaloja ja pyörän varastaminen on vähempi rikos, kun ryöstöt tai asuntomurrot.
Itselleni kävi niin, kun jo vuosia sitten pihasta vietiin pojan n. 1000€ pyörä. Vakuutusyhtiö laittoi rahat polkupyörän mallin ja vuosiluvun mukaan ovh. summan – joten sain hiukan enemmän, kuin olin tinkien maksanut. Rahat tulivat tilille heti rikosilmoituksen ja vakuutusyhtiölle ilmoituksen jälkeen. En tiedä, mistä saisi nopeammin rahat, kun polkupyörävarkaudesta?
Näin tapahtui pihallamme kolme kertaa peräkkäin, jossa viimeisessä vietiin kaikki irrotettavat, kuten pyörät, satulat, sarvet ja ketjulla telineeseen köytetty runko jäi. – mutta rahat tulivat aina heti. Sitten siirrettiin pyörä jo talliin, kun sitä ei voinut ketjuttaa joka osalta.
Vein sitten poliisille valvontakamerannauhan, jonka poliisin kanssa yhdessä katsoimme. Poliisi riemastui heti sanoen: ”tuttu kaveri, varastanut pyöriä jo 8 vuotta” – kunnes vakavoitui ja sanoi, että ongelmana on vain se, että syyttäjä ei lähde näitä syyttämään.
Sainkin myöhemmin päätöksen, jossa syyttäjä kirjoitti: Varas kiistää (vaikka oli kamera tallennus), syytettä ei nosteta ja Jämsä on saanut korvaukset vakuutusyhtiöltä. Joka kerää rahat takasin meiltä vakuutuksen maksajilta – eli maksetaan eräänlaista lisäveroa, jossa huumeiden käyttäjät ylläpitävät elämää, mutta eivät ehkä tee vakavampia rikoksia.
Ilmoita asiaton viesti
Opettavainen tarina. Kyllä tuo matopurkki olisi jo syytä aukaista. Eivät ne vakuutukset ilmaisia ole, kyllä se vakuutusyhtiö voittoa tekee. Arvaatko, keneltä se voitto otetaan? Vakuutuksen ottajalta tietysti, eli lopulta pyörän omistajalta, tavalla tai toisella vakuutusmaksuihin piilotettuna.
Ilmoita asiaton viesti
Polkupyörävarkaudet ovat lisäksi aika hyödytöntä rikollisuutta myös tekijöille, kun 1000€ uusi pyörä myydään varastettuna 50€ hintaan.
Ehkä vielä hölmömpää on uusi Ruotsista levinnyt ilmiö, jossa sytytetään parkkipaikoilla autoja tuleen. Suomen tapauksista ei ole kovin uutisoitu, ettei ilmiö leviäisi, vaikka niitä on tehty, mutta tämmöiset harrastukset nostavat ”syyttömien” vaakutuksia pian huimasti ja tekijät eivät hyödy edes 50 000€ autosta sitä 50€.
Ilmoita asiaton viesti
Siinäkin pitää olla kai kasko, että omistaja saa mitään autosta joka on poltettu. Ja jos saa jotain, eihän vakuutus koskaan korvaa 100%, siinä palaa omistajankin rahaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä, yleensä rahaa palaa omistajalta jo siinä vaiheessa ja lisää myöhemmissä vakuutusmaksuissa. Mutta osakasko (hirvi,varkaus,palo) riittää ja se on liki kaikilla. Lunastetusta autosta saa yleensä auton sen hetkisen myyntiarvon miinus omavastuu. Mutta, jos saanut ostettua auton halvalla, voi saada vakuutuksesta jopa enemmän, mutta ehkä nykyisin nettihintavertailuaikana niin käy harvemmin.
Ilmoita asiaton viesti
Tarvitsisin pyörän.
Mutta uutta polkypyörää ei ole varaa hankkia, käytettynä ostaminen tarkoittaa rikollisuuden tukemista +90% myynnissä olevista ollessa varastettuja.
Pyörävarkaudesta on tullut epidempia. Pyöriä varastavat kaikki, jopa huvikseen.
Läheisen kaverini työkaveri oli toimistolla ilmoittanut eräs päivä että hänellä olisi (toimistotalon pyöräkellarissa) myynnissä 6kpl polkupyörää ”joita hän ei tarvitse”. Siis vakituisissa kokoaikatöissä olevalla ihmisellä?!
En usko hetkeäkään etteikö olisi varastetuista pyöristä kyse.
Ilmoita asiaton viesti
Et ole kuitenkaan tehnyt rikosilmoitusta siitä tyypistä, eikä varmaan kukaan muukaan tehnyt, koska vahva epäilys on kuitenkin heikompi kuin varma tieto. Siinä on se ero. Näin turvalliseksi pyörävaras tuntee olonsa nykyisessä tilanteessa.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä ja oikea huomio.
Ilmoita asiaton viesti
Ja sitten rekisteröidään potkulaudat ja skeittilaudat ja lopulta tennaritkin.
Kun pitäisi kasvattaa kakarat kunnioittamaan muiden omaisuutta ja antaa kun sapiskat kiinnijoutuneille.
Ilmoita asiaton viesti
Rekisteröinti on hankalaa ja turhaa.
Fillari voidaan purkaa ja myydä osina jolloin jokainen osa pitäisi rekisteröidä erikseen. Rungossa saattaa olla numerointi jo nyt(en tiedä varmaan, voi oikaista onko niin)?
Ilmoita asiaton viesti
Kuulemma rungoissa on sarjanumero jo nykyään. Tuo varaosien myyminen on jo ennen blogin kirjoittamista huomioitu, sen takia puhutaan ”rungon sarjanumerosta”, ei ”pyörän sarjanumerosta”. Keskitytään vain runkoon. Varaosien kysyntä on kyllä pientä erikseen. Jos ihmisellä ei ole pyörää, niin ei se varaosia lähde ostamaan, se tarvitsee koko pyörän. Ilman runkoa ei ole pyörää, ja varas ei saa kustannustehokkaasti hankittua mistään laillista runkoa, jotta hänen varastamistaan varaosista saisi koottua pyörän myytäväksi voitolla.
Ilmoita asiaton viesti
Runkonumero on kai ollut ”ikuisesti” polkupyörissä. Ainakin niin kauan kuin muistan ja tiedän.
Ilmoita asiaton viesti
Runkonumero on kai ollut ”ikuisesti” polkupyörissä. Ainakin niin kauan kuin muistan ja tiedän.
Ilmoita asiaton viesti
Perheemme omistaa yhteensä kolme polkupyörää. Joka vuosi yksi pyörä varastetaan. Uutta pyörää ei enää kannata ostaa, niin suuri riski varkaus on tällä hetkellä.
Olen päätynyt ostamaan aina käytetyn pyörän kierrätyksestä esim Kaarinassa ”Recycykel”, jossa pyörien hinnat ovat 100 eurosta alaspäin.
Kaupassa ja kirjastossa käynteihin aivan riittävän hyviä pyöriä, eikä varkaita kiinnosta selvästi käytetty pyörä.
Netissä näin ilmoituksen polkupyörän varashälyttimestä hinta noin 28 e. Se päästää pahan ja kuuluvan äänen murron yrityksestä. En ole vielä itse kokeillut.
Ilmoita asiaton viesti
Päivitys polkupyörän varashälyttimeen: Varashälytin polkupyörään
Aktivoituu, jos pyörää liikutellaan
Erittäin kestävä
Hälytyksen voimakkuus 120 dB
Herkkyys säädettävissä
Hinta 15,90 eur.
alv 24 % | 0 %
Ilmoittaja
asiakaspalvelu@verkkokauppa.com
Ilmoita asiaton viesti
Mitähän maksaisi sopiva, pieni jäljityslaite?
Ilmoita asiaton viesti
TKStar polkupyörän takavalo GPS-paikantimella
★★★★★★★★★★4 – Lue tuotearvostelut
59.95 € Sis. ALV 24%
tai 4€ /kk Klarna
Määrä:
1
Lisää toivelistalle
Saapuvassa erässä jäljellä: yli 5 kpl
Arvioitu toimitus: 18.7. – 1.8.
Saatavuus
Myymälät: Mäntsälä 2 kpl
Lisätietoa
Kysyttävää tuotteesta?
Soita: 09 4272 0660
Tai lähetä sähköpostia:
asiakaspalvelu@e-ville.com
Aiemmin löysin Youtubista videon jossa tämän ja kilpailevan laitteen ominaisuudet testattiin. En pannut muistiin osotetta.
Tarvitset myös ilmeisesti SIm kortin esim elisalta
Mielestäni pitää olla valmis nopeaan takaa ajoon jos mieli saada pyörä ehjänä takaisin varkaalta!
Ilmoita asiaton viesti