Lääkkeiden hinnat valtioille ovat salaisuus, joka pitäisi paljastaa lakisääteisesti

Globaalit lääketehtaat tahkoavat joissakin tapauksissa miljardeja harvinaisten sairauksien lääkkeillä, joiden kehitystyö on tapahtunut osittain valtion tuella, mutta patentti on silti päätynyt kokonaan yksityisen lääketehtaan haltuun, ja hinnat on viritetty äärimmäisen korkeiksi.

Jokainen valtio neuvottelee lääketehtaiden kanssa erikseen, mihin hintaan lääkettä saadaan ostettua. Nämä sopimukset ovat salaisia, joten juuri kukaan ei tiedä, mikä on lääkkeen hinta kullekin valtiolle.

https://yle.fi/uutiset/3-11685310

Hetkinen, seis. Tuossa parturi-kampaajan ikkunassa lukee, paljonko hiusten leikkaus maksaa. Ei lukenut ennen vanhaan, mutta sitten laki määräsi että hintojen täytyy olla julkisia ja helposti vertailtavissa.

Missä olinkaan? Ai niin, globaalissa lääke-bisneksessä. Olisi palvelus tulevaisuuden yhteiskunnalle, jos saataisiin aikaan laki, joka määrää lääkkeiden (ja itse asiassa kaikkien tuotteiden ja palveluiden) hinnat julkiseksi tiedoksi. Vähintäänkin siten, että laki mitätöi mahdolliset salassapito-lausekkeet. Myyvä yhtiö voi kirjata sellaisen sopimukseen, mutta se olisi mitätön oikeudessa.

Jos tässä on tarkoitus uskoa markkinatalouden olevan ihmisten tie, totuus ja elämä, hintojen salassapito on yksi markkinatalouden selkeitä epäkohtia. Sehän vääristää avointa kilpailua. Yritykset suojautuvat vapaalta kilpailulta menemällä piiloon siltä. Markkinataloutta pitäisi kehittää tältä osin. Koska mehän haluamme sen kehittyvän paremmaksi ja oikeudenmukaisemmaksi, eikö? Vai miksi ne parturi-kampaajat määrättiin ilmoittamaan hintansa julkisesti näyteikkunassa?

Ei jokainen valtio samaa hintaa saisi, vaikka hinnat olisivat julkisia. Kaikki tietävät, että kehitysmaille myydään halvemmalla. Kun ei ole rahaa. Ehkä lääke-bisneksessä muotoutuisi sellainen kulttuuri, että myyjä yrittää sitoa hintoja kunkin valtion bruttokansantuotteeseen per henkilö. Tai jonkinlaisella indeksillä loivennettuun versioon siitä. Niistä lähtökohdista sitten lähdettäisiin vääntämään kättä myyjän ja ostajan välillä, joitakin prosentteja suuntaan tai toiseen.

Otan kantaa vielä tuohon toiseen näkökulmaan, joka linkitetystä YLE uutisesta nousee esiin. Onko oikein, että Suomen valtio haraa vastaan eikä tahtoisi maksaa noin sadan henkilön Suomessa sairastaman lääkityksen kustannuksia? Röyhkeästi ylihinnoiteltujen lääkkeiden. Niitä tarkkoja hintoja emme tosin edes tiedä, ne ovat salaisuus. Mutta yli 10 miljoonaa euroa vuodessa uppoaisi YLE uutisessa mainitun sairauden hoitoon Suomessa.

Tässä nimenomaisessa tapauksessa olen kyllä sitä mieltä, että maksetaan pois, kyllä valtion budjetista löytyy ihmisten terveyttä vähemmän tärkeitä kohteita 10 miljoonan euron edestä leikattavaksi, jotta ne rahat saadaan kokoon.

Mutta yleisemmällä tasolla on toki niin, että johonkin se raja on vedettävä. Jos näille lääketehtaille heittäytyy helposti myöntyväksi hintaneuvotteluissa, niin ne salaiset hinnat tulevat sitten olemaan sen mukaisia. Liikkeellä on korppikotkia, jotka haistavat rahan tuoksun.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu