Lähteekö hallitus populistiselle laukalle rankaisemalla riskialueille matkustavia?
YLE uutisten kyselyssä 76 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että valtion ei pitäisi maksaa korvauksia tulonmenetyksestä henkilölle, joka määrätään karanteeniin siksi että hän on matkustanut sellaiseen valtioon, johon matkustamista Suomen hallitus ei suosittele tällä hetkellä, koronavirus-tilanteen takia.
52 prosenttia vastaajista eväisi henkilöltä oikeuden korvauksiin tulonmenetyksestä vain yllä mainitulla perusteella. 24 prosenttia vastaajista haluaisi evätä korvaukset myös minkä tahansa muun hallituksen suosituksen noudattamatta jättämisen perusteella.
https://yle.fi/uutiset/3-11507359
Kansa on puhunut. Kuten arvata saattaa, hallitus selvittää mahdollisuuksia muuttaa lakia tähän suuntaan jo ensi viikolla.
Perustuslain asiantuntija Pauli Rautikainen huomauttaa YLEn toimittajalle, että valtio saattaisi ampua itseään jalkaan kieltämällä ansionmenetysten korvaamisen niiltä jotka eivät ole noudattaneet suosituksia, koska se poistaisi ihmisiltä motiivin ilmoittautua viranomaisille kun he tietävät altistuneensa korona-virukselle. Henkilön oman taloudellisen edun kannalta olisi motivoivinta vain olla hiljaa tapahtuneesta, ja jatkaa töissä käyntiä normaaliin tapaan yhdessä työkavereiden kanssa, ihan kuin mitään ei olisi tapahtunut. Tämä olisi varsin huono skenaario korona-viruksen leviämisen riskien kannalta.
Perustuslain asiantuntijat huomauttavat myös, että suositukset ovat vain suosituksia. Ne eivät ole laillisesti velvoittavia. Ne eivät ole lain edessä oikein yhtään mitään. Nyt on suositeltu kasvomaskin käyttöä joukkoliikenteessä. Ensimmäisenä päivinä arvioin maskin olevan noin joka toisella matkustajalla HSL:n lähijunassa, jossa matkustin. Toisena päivänä arvioni putosi noin 25% tasolle, ja samaa uutisoitiin valtakunnan mediassakin. Tänään sanoisin että enää 10% matkustajista HSL:n junissa käyttää kasvomaskia. Suosituksen teho on laskenut kuin lehmän häntä. Miksi kukaan ottaisi vakavissaan hallituksen, joka ei julkaise määräyksiä, vaan suosituksia? Ei suositusten julkaiseminen ole mitään johtamista.
Kansalla on oikeus mielipiteeseensä, ja kansa haluaisi rangaista niitä jotka eivät noudata ”suosituksia”. Lienee liikaa vaadittu, että kansa vaatisi ensin hallitusta julkaisemaan lainvoimaisia määräyksiä, suositusten sijasta, ennen kuin niiden noudattamista aletaan vaatia ihan oikeasti. Mutta olkoon asia niin. Kansa saakoon mitä tahtoo. Sitä kutsutaan demokratiaksi. Joskus sitä kutsutaan populismiksi. Onko näillä kahdella joku selkeä ero, sitä en tiedä.
Suomen hallitus on linjannut, että matkustamista ei suositella sellaisiin maihin, joissa on ollut uusia korona-viruksen tartuntoja enemmän kuin 8 kpl sataa tuhatta asukasta kohden viimeisten kahden viikon aikana. Asun HUS-sairaanhoitopiirin alueella, jossa tartuntoja on ollut viimeisten kahden viikon aikana 217 kpl, mikä tekee 1.7 miljoonan asukkaan väestössä 12 kpl sataa tuhatta asuakasta kohden. Hallitus siis suosittelee, että Helsingin seudun asukkaiden kannattaa mieluummin oleskella kotimaassa, alueella jossa on uusia tartuntoja 50% enemmän kuin joissakin sellaisissa ulkomaissa, joihin matkustamista ei suositella. Ilmankos nämä ovat vain suosituksia eikä määräyksiä, koska tässä ei ole ihan täysin selkeää logiikkaa mukana.
https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006608327.html
Mutta kaikki edellä sanottu on lopulta vain toisarvoista, sivuseikkoja. Iso ja mielenkiintoinen kysymys on, pitäisikö samaa ajattelutapaa soveltaa muihinkin tilanteisiin, joissa Suomen kansalainen nauttii valtion kustantamaa terveyspalvelua tai sosiaaliturvaa, jonka tarve on aiheutunut siitä että henkilö on jättänyt noudattamatta valtion suosituksia? 20% Suomen väestöstä juo alkoholia enemmän viikossa kuin THL suosittelee, 15% tupakoi vaikka THL ei suosittele sitä, ja 60% suomalaisista syö enemmän ruokaa rasvarenkaiksi vyötärölle kuin THL suosittelee. Silti he kaikki ovat oikeutettuja varsin kalliiseen terveydenhoitoon, jos maksa rasvoittuu, keuhkosyöpä iskee, tai nivelet kuluvat ylipainoisen taakan alla. Ja sosiaaliturvaan, jos nuo terveys-ongelmat vievät työkyvyn.
Myös huumeiden käyttäjät ovat oikeutettuja valtion maksamaan terveydenhoitoon ja sosiaaliturvaan, liittyen terveydellisiin ongelmiin tai työkyvyttömyyteen joiden syynä on huumeiden käyttö. Vaikka tässä tapauksessa kyse ei ole edes ”suosituksen” laiminlyömisestä, vaan lain rikkomisesta. Edes rikoksen tekeminen ei vie Suomen kansalaiselta oikeutta valtion kustantamaan terveydenhoitoon ja sosiaaliturvaan, vaikka niiden tarve aiheutuisi henkilön tekemästä rikoksesta.
Olen tietyiltä osin kovan linjan miehiä alkoholi-politiikan kohdalla. Haluaisin että valtio lopettaisi viinan maksamisen sosiaaliturvan muodossa alkoholisteille. Valtio maksaa alkoholisteille heidän viinansa, eli käytännössä valtio kustantaa ja ylläpitää sairautta, joka tuhoaa heidän elämänsä. Siinä mielessä en ole täysin eri suuntainen ajattelultani kuin ne kansalaiset, jotka ovat vastanneet edellä mainittuun YLEn kyselyyn. Minäkin olen sitä mieltä, että valtion maksama sosiaaliturva voitaisiin joiltakin osin sitoa vastuulliseen elämäntapaan. Taitaa olla kuitenkin niin, että alkoholismi, tupakointi ja ylipaino ovat liian merkittäviä kansanterveydellisiä ja taloudellisia ongelmia yhteiskunnallemme, jotta kansa haluaisi lähteä sellaisia ratkomaan leikkaamalla sosiaaliturvaa niiltä, joiden elämäntavan valinnat eivät noudata suosituksia.
Niinpä saamme todistaa populistista näytelmää, jossa suuri väenpaljous on löytänyt jonkun pienen marginaalisen vähemmistön paheksuttavaksi ja sosiaaliturvan leikkausten kohteeksi. Saavat ansionsa mukaan, mokomat jotka eivät noudata suosituksia.
Yhtä lailla tämäkin hallitus kompastelee perustuslain kanssa kuin edellisetkin.
On se vaan kumma.
X
Ilmoita asiaton viesti
Yrittää kävellä yli, jos ei kompastu.
Ilmoita asiaton viesti
Perustuslaista on pidettävä tiukasti kiinni. Sitä vartenhan se on olemassa että sitä ei muuteta suhdanteitten mukaan.
Karanteenikorvaukset ovat niin pieniä kuitenkin kokonaiskustannuksiin nähden.
Olin keväällä Espanjassa 8 viikkoa ulkonaliikkumiskiellossa. Se oli tiukkaa aikaa. Tulin toukokuussa kotimaahan ja sain sitten kaksi viikkoa lisää vapaaehtoista karanteenia. En ymmärrä mistä se virus olisi iskenyt kun Espanjassa matkustin taksilla lentokentälle ja kuskilla oli maski. Lentokentällä kaikilla oli maski ja samoin koneessa! Ensimmäinen maskiton oli suomalainen taksikuski!
Olen eläkkeellä ja en saanut enkä saisi mitään korvausta mistään. Asia ei koske minua.
Sain toki toukokuussa valtion laskuun taksikyydin Helsinki Vantaan lentokentältä. Ensin ajattelin että maksan taksin itse kun muutenkin olisin mennyt taksilla kotiin Helsinkiin. Mutta kun täällä Puheenvuorossa näin Raimo Ilaskiven paheksuvan sitä että valtio maksaa taksikuluja niin muutin heti mieleni ja päätin minäkin tehdä valtion piikkiin 37€ matkan. Ila
Ilmoita asiaton viesti
Eivät ne kansanmaskit täyttä suojaa anna. Muutenhan tauti pysähtyisi kuin seinään maissa, joissa käytetään paljon maskia. Vaan ei pysähdy. Jos valtio maksaa taksikulut, täytyyhän se hyödyntää.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta pointti maskeista oli se että kun olin jo Espanjassa kahdeksan viikkoa karanteenissa niin miksi minun piti sitten Suomessa olla vielä kaksi viikkoa vapaaehtoisessa karanteenissa?
Ilmoita asiaton viesti
Vapaaehtoisessa karanteenissa ei ole pointtia. Jos siinä olisi pointti, se ei olisi vapaaehtoinen.
Ilmoita asiaton viesti
”Perustuslain asiantuntijat huomauttavat myös, että suositukset ovat vain suosituksia. Ne eivät ole laillisesti velvoittavia. Ne eivät ole lain edessä oikein yhtään mitään.”
Vedän johtopäätöksen: maan tapa ei ole yhtään mitään, kuten eivät myöskään lainsäädännön pohjustustekstit – vai kuuka +in
Ilmoita asiaton viesti
Lainsäädännön tietämykseni loppuu kyllä tuossa leikissä. Ja hyvä että loppuu, niin pystyn edustamaan edes jollain tavalla tavallista kansalaista.
Ilmoita asiaton viesti
Eihän sellaista lakia kannata ottaa käyttöön, jonka noudattamista ei kohtuullisin toimin voi valvoa. Vai laitetaanko joka rappuun virallinen valvoja kirjaamaan ihmisten kulkemiset.
Kunhan nyt hallitus saisi edes ne testit rajoilla käyttöön, ettei tulisi kevät kiireet uudelleen pöydälle ja turhat selittelyt.
Ilmoita asiaton viesti
Lehdistöstä olemme voineet lukea, että kyllä suomalainen naapuriin voi luottaa. Siihen että naapuri käräyttää. Tästä naapuri-sopu ja asumisen yhteisöllinen kokemus aivan uuteen lentoon. Siitä on paljon puhuttukin viime vuosina.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä. Mutta en ole soittanut poliisille vaikka tiedän että naapurini moottoripyörä on äänekkäämpi kuin laki sallii. Siihen asiaan haluaisin nähdä jonkun ihan oikean ratkaisun, joka hoitaa ongelman kuntoon muidenkin kuin minun naapurini osalta.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmeisesti ei ole tarpeeksi tappava poliitikkojen mielestä, kun antavat vain suosituksia mutta ei lainvoimaisia määräyksiä. Eikä kansan mielestä, josta vain 10% käyttää junissa maskeja vaikka sitä suositellaan.
Ilmoita asiaton viesti
Se testikin on vapaaehtoinen!
Ilmoita asiaton viesti
Huumeiden ja alkoholin, jopa tupakan kanssa vaarannetaan kyllä aika isosti myös läheisten ihmisten elämän mielekkyys ja turvallisuus. Alkoholismiin ja huumeiden käyttöön liittyy lasten pahoinpitelyä ja heitteillejättöä, kun isä tai äiti on ihan tillin tallin, ja saattaa saada väkivaltaisen raivokohtauksen. Kun ei auton rattiin lähtisi, vaan jotkut tekevät vielä senkin. Tupakointi taas aiheuttaa sivullisillekin syöpää.
Alkoholistin tapauksessa voisi toimia kokonaisen läänin julistaminen alkoholista vapaaksi alueeksi. Sellaisia kuntia oli aikoinaan Pohjanmaalla, jossa ei myyty alkoholia. Alkoholismin diagnosoiva lääkäri määrää pakkohoitona Kuusamoon, ja kielto poistua sieltä. Perinteinen pakkohoito on paljon suljetummassa laitoksessa, tämä on tällainen normaalilta elämältä enemmän näyttävä versio, jossa suljetun osaston tiiliseinien sijasta eristävänä tekijänä toimii iso maantieteellinen etäisyys ja liikkumiskielto läänien välillä.
Ilmoita asiaton viesti
”Alkoholismin diagnosoiva lääkäri määrää pakkohoitona Kuusamoon, ja kielto poistua sieltä”
https://www.youtube.com/watch?v=cphoFXBdJBs
Ilmoita asiaton viesti
Ei pöllömpi paikka. Voittaa minkä tahansa suljetun osaston mennen tullen.
Ilmoita asiaton viesti
Passiivisen tupakoinnin kanssa on edistytty huimasti. Teini-iässä pelasin biljardia paljon, ja salilta kotiin tullessa vaatteet löyhkäsivät tupakalle, kun biljardi-saleissa sai tupakoida ja ne olivat aina täynnä tupakansavua. Passiivisesta tupakoinnista on jäljellä enää kotona tai autossa tupakointi, jos henkilö ei asu yksin.
Ilmoita asiaton viesti
Kansalaisten on ymmärrettävä vastuunsa. Kansalainen voi vaikuttaa Suomen talouden tilaan käyttäytymällä järkevästi, eli ottamalla huomioon riskin sairaustua koronaan ja tartuttaa sitä eteenpäin. Käytännössä olemme kansalaisina vastuussa Suomen talouden tilasta sillä mikäli annamme tartunnat kasvaa holtittomasti, talous syöksyy väistämättä. Onko siis pakko lomailla ulkomailla ja pitää juhlia kun tilanne on mikä on? Miksi emme rauhassa odota sitä rokotetta? Missä ihmisten kärsivällisyys? Hyvää (juhlia ja matkoja) kannattaa odottaa…
Ilmoita asiaton viesti
Vielä, ovatko ne ihmiset, jotka viis veisaavat tartunnoista, valmiita veronkorotuksiin ja palveluiden heikennyksiin kun talous syöksyy heidän käytöksensä johdosta?
Ilmoita asiaton viesti
Veronkorotuksia on kyllä tulossa, koska hallitus haluaa lahjoittaa 8 miljardia euroa Etelä-Eurooppaan.
Korona ei ole ensimmäinen eikä viimeinen tauti, johon voi sairastua omien valintojensa kautta. Jotkut retkeilevät luonnossa ja jopa asuvat saaristossa, vaikka siellä on kohonnut riski saada punkin purema ja vakava hermostollinen sairaus. 13% väestöstä tupakoi, vaikka siitä voi saada keuhkosyövän. Seksin harrastaminen ilman ehkäisyä on maan tapa, ja niinpä seksitaudit ovat ikuisuus-ongelma joka ei lopu nähtävästi koskaan.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö tartuntalaki merkitse mitään?
Ilmoita asiaton viesti
Selasinpa tuossa lämpimikseni tartuntatauti-lain läpi alusta loppuun. Kyseinen laki ei mainitse sanallakaan matkustusrajoituksia, suosituksia tai määräyksiä esim. kasvosuojaimen käyttöön. Pakollinen rokote ja karanteeni ovat ainoita pakkokeinoja, jotka laki mainitsee. No nyt olemme paljon viisampia kuin ne onnettomat, jotka tuota lakia aikonaan kirjoittivat. Rokotetta ei ehkä ole olemassa, ja epidemiaa saatetaan haluta rajata matkustuksen rajoituksilla tai kasvomaskeilla jne.
Ilmoita asiaton viesti
I.M:”Haluaisin että valtio lopettaisi viinan maksamisen sosiaaliturvan muodossa alkoholisteille.”
Muuhun oikein ota kantaa, mutta kysyisin kuitenkin että mihin me alkoholistit laitetaan anomus että saadaan niitä viinapulloja?
PS eräs läheiseni laittoi koko tm-tukensa ja kaikki käytettävissä olleet tulonsa sähkölaskuihin(rästeihin, oma vika). Nyt saa sossusta 8€/pv maksusitoumuksen kauppaan. Ei tupakkaa, ei alkoholia osteta, jne.
Ilmoita asiaton viesti