Laitetaan muut tänään töihin, jotta saiturilla olisi joulu
Jouluna on muotia kertoa joulupukki-satujen lisäksi myös opettavaisia yhteiskunnallisia ja moraalisia tarinoita ahneudesta ja tekopyhyydestä. Kuten vaikka klassikko-tarinaa Saiturin joulusta.
En ole kertaakaan elämässäni tehnyt palkkatyötä jouluaattona, enkä juuri muinakaan juhlapyhinä. Mutta koko yhteiskunta ei voi pysähtyä vuorokaudeksi, on paljon välttämättömiä palveluita jo ihmisten hengen ja turvallisuudenkin takaamiseksi ja hoitamiseksi. Ja sen päälle vähemmän välttämättömiä mutta silti mukavia lisäpalveluita, kuten vaikka pääkaupunkiseudun Prismat ja Citymarketit, jotka ovat auki vuoden jokaisena päivänä.
Jo teini-iästä lähtien suomalainen yhteiskunta ja erityisesti sen työelämä on näyttänyt minun silmissäni räikeän ja tarpeettoman epätasa-arvoiselta farssilta. Hyvin palkattujen lääkärien lakot palkkojensa korottamiseksi edelleen ovat erityisesti syöpyneet nuoreen mieleeni lähtemättömästi, vaikka en politiikkaa seurannutkaan nuorena.
Hiljentykäämme jouluaattona muistelemaan niitä kansalaisia, jotka tekevät tänään palkkatyötä koska heitä käsketään, eikä muuta vaihtoehtoa ole. Eikä sitä hyvitetä kuukauden työaikaa lyhentävinä palkallisina lomapäivinä muulloin. Auta armias mikä haloo siitä syntyisi jos me IT-työläiset joutuisimme töihin jouluaattona. Jotkut joutuvatkin, ja saavat siitä sievoiset korvaukset rahana tai vapaana.
Ihmiset eivät ole tasa-arvoisia. Eivät edes jouluaattona. Siitä pitävät huolen työväen liikkeiden ajattelutavat ja toimintatavat, jotka pyrkivät viipaloimaan kakusta leveämpiä siivuja itselleen, täysin tietoisina siitä että näin he saavat itselleen vähän leveämmän siivun kuin olisi lopputulos, jos he vaatisivat yleissitovia lakeja työehdoista, jotka koskisivat tasapuolisesti kaikkia työntekijöitä valtion alueella. Ja jättävät vähän kapeamman siivun muille työntekijöille.
Kuten vaikka niille kassatädeille, jotka palvelevat tänään jouluaattona meitä vähän parempaa väkeä, joille tämä päivä on palkallinen lomapäivä. Kaupan kassatätiä ei odota palkallinen ylimääräinen lomapäivä joskus toiste vuoden aikana.
Kylläkin pitäisi.
Tuli tässä mieleeni sananlasku:
Älä suotta tee tänään sitä minkä voit huomenna teettää jollakin toisella.
Ilmoita asiaton viesti
Jaa työväenliikkeen ajattelun vuoksi ovat Prismat ja Citymarketit läpi joulun auki? Mitenhän tuo mahtaa olla?
Rauhallista joulua nyt kumminkin.
Ilmoita asiaton viesti
Kannatan sitä että palveluita on tarjolla myös viikonloppuisin ja juhlapyhinä, kuitenkin huomioiden sen että kokonaisuutena katsoen kaupan kassalla olisi yhtä monta palkallista vapaata vuodessa kuin toimistorotalla.
Ilmoita asiaton viesti
Vuonna 1984 mentiin lakkoon kun nakkikioskin myyjän tuntipalkka yöllä oli parempi kuin päivystävän apulaislääkärin.
Ilmoita asiaton viesti
Satiiria?
Ilmoita asiaton viesti
Ihan totta. Ei päivystävä lääkäri sairaalassa yöllä mitään tuplapalkkaa saa.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoittaako ”tuplapalkka” nakkikioskin myyjälle sitä että se on parempi kuin lääkärin normaali tuntiliksa?
Kun en ole lääkäri enkä tiedä palkkajärjestelyjä niin en voi muuta sanoa kuin mitä ”puhutaan”.
”Puhutaan” että kun lääkäri on viikonlopun päivystyksessä, niin se on sama tai parempi kuin viikon palkka?
Ilmoita asiaton viesti
En nyt ihan ymmärtänyt aloittajaa. Tokihan meillä kassan tädeillä on lakisääteiset / työehtosopimuksissa määritellyt vapaat. Mikä tässä on ongelma?
Ilmoita asiaton viesti
Aloittajalla on sellainen mielikuva, että eri ammattialoilla palkallisten lomapäivien määrä vuodessa vaihtelee. Toki myös se vaihtelee, saako ne lomapäivät suojellusti nimenomaan vuoden tärkeimpinä juhlapäivinä kuten jouluna vai ei, mutta tämä vaihtelu on käytännön välttämättömyys. Se vaihtelu puolestaan ei ole välttämättömyys, että palkallisten lomapäivien kokonaismäärä vuodessa vaihtelisi työväestön keskuudessa. Jaksotyö on aihe erikseen, erityisen raskaat työjaksot vaativat erityisen raskaat huvit ja vapaa-ajat.
Ilmoita asiaton viesti
Ns. arkipyhäkorvaukset, eli palkallisten vapaapäivien määrä vaihtelee ymmärtääkseni. Kyseessähän on ns. arkipyhäkorvaus? Jos joulu ja uusivuosi sattuvat sunnuntaille niin ei taida tulla korvauksia? Tai juhannus.
Ei tullut ainakaan ennen aikaan.
Ilmoita asiaton viesti
Onni täällä vaihtelee.
Ilmoita asiaton viesti
Sitten on ne joilla on niin löysät hommat että pitivät vapaata maanantainakin.
Ilmoita asiaton viesti