Laitetaan muut tänään töihin, jotta saiturilla olisi joulu

Jouluna on muotia kertoa joulupukki-satujen lisäksi myös opettavaisia yhteiskunnallisia ja moraalisia tarinoita ahneudesta ja tekopyhyydestä. Kuten vaikka klassikko-tarinaa Saiturin joulusta.

En ole kertaakaan elämässäni tehnyt palkkatyötä jouluaattona, enkä juuri muinakaan juhlapyhinä. Mutta koko yhteiskunta ei voi pysähtyä vuorokaudeksi, on paljon välttämättömiä palveluita jo ihmisten hengen ja turvallisuudenkin takaamiseksi ja hoitamiseksi. Ja sen päälle vähemmän välttämättömiä mutta silti mukavia lisäpalveluita, kuten vaikka pääkaupunkiseudun Prismat ja Citymarketit, jotka ovat auki vuoden jokaisena päivänä.

Jo teini-iästä lähtien suomalainen yhteiskunta ja erityisesti sen työelämä on näyttänyt minun silmissäni räikeän ja tarpeettoman epätasa-arvoiselta farssilta. Hyvin palkattujen lääkärien lakot palkkojensa korottamiseksi edelleen ovat erityisesti syöpyneet nuoreen mieleeni lähtemättömästi, vaikka en politiikkaa seurannutkaan nuorena.

Hiljentykäämme jouluaattona muistelemaan niitä kansalaisia, jotka tekevät tänään palkkatyötä koska heitä käsketään, eikä muuta vaihtoehtoa ole. Eikä sitä hyvitetä kuukauden työaikaa lyhentävinä palkallisina lomapäivinä muulloin. Auta armias mikä haloo siitä syntyisi jos me IT-työläiset joutuisimme töihin jouluaattona. Jotkut joutuvatkin, ja saavat siitä sievoiset korvaukset rahana tai vapaana.

Ihmiset eivät ole tasa-arvoisia. Eivät edes jouluaattona. Siitä pitävät huolen työväen liikkeiden ajattelutavat ja toimintatavat, jotka pyrkivät viipaloimaan kakusta leveämpiä siivuja itselleen, täysin tietoisina siitä että näin he saavat itselleen vähän leveämmän siivun kuin olisi lopputulos, jos he vaatisivat yleissitovia lakeja työehdoista, jotka koskisivat tasapuolisesti kaikkia työntekijöitä valtion alueella. Ja jättävät vähän kapeamman siivun muille työntekijöille.

Kuten vaikka niille kassatädeille, jotka palvelevat tänään jouluaattona meitä vähän parempaa väkeä, joille tämä päivä on palkallinen lomapäivä. Kaupan kassatätiä ei odota palkallinen ylimääräinen lomapäivä joskus toiste vuoden aikana.

Kylläkin pitäisi.

IonMittler
Vapauden liitto Vantaa
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Vapauden Liitto, Uudenmaan vaalipiiri. Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja. Kansan tahto on moniulotteinen, ja pääsee kunnolla oikeuksiinsa vain jos myös päätöksenteko on riittävän moniulotteista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu