Laittoman rasistisen viestin toistaminen ei olekaan rikos?

Juha Mäenpään vieraslaji-kommenttia koskeva julkinen uutisointi sisältää varsin omituisia piirteitä, joita on vaikea ymmärtää lakiteknisesti.

Netin foorumien ylläpitäjillä on lakisääteinen velvollisuus estää käyttäjiä levittämästä laittomia viestejä fooruminsa kautta. Jos esimerkiksi täällä Puheenvuorossa joku blogisti kirjoittaisi artikkelin, jonka sisältö täyttää kansanryhmään kohdistuvan vihapuheen tunnusmerkit, Uuden Suomen ylläpidolla olisi lakisääteinen velvollisuus poistaa viesti palvelusta, eli estää viestin levittämisen jatkuminen.

Jos Juha Mäenpää olisi tuonut vieraslajeja koskevat kuuluisat ajatuksensa julki kirjoittamalla blogin tänne Puheenvuoroon, ylläpito olisi todennäköisesti poistanut blogin välittömästi, välttyäkseen joutumasta itse syytteeseen sellaisen viestin levittämisen sallimisesta, joka on vähintäänkin laillisen ja laittoman rajamailla. Ja siksi riski blogipalvelulle joka sallii viestin levittämisen julkisesti.

Nyt on vielä epäselvää, ylittyykö laittomuuden raja kyseisen viestin kohdalla. Todennäköisesti emme saa koskaan tietää vastausta tähän kysymykseen, koska lopullinen totuus kuultaisiin oikeudenkäynnissä. Joka ei tule toteutumaan, koska eduskunta ei tule hyväksymään syytteen nostamista riittävällä enemmistöllä.

Valtakunnan media sen sijaan toistelee Mäenpään sanomaa koko ajan, huolettomasti. Kuten esimerkiksi kansallinen sukukalleutemme YLE tänään, uutisessa joka siteeraa Mäenpään ajattelun olennaiset kohdat pariinkin kertaan:

https://yle.fi/uutiset/3-11172099

Aika usein uutispalveluiden näkee uutisoivan vihapuheesta samanlaiseen tyyliin kuin minä olen tehnyt tässä blogissa. Loukkaavaa asiaa ei tarkenneta, eli laiton loukkaus jätetään toistamatta taas uudelle yleisölle. Mäenpään tapauksessa media ei ole toiminut näin, vaan toistaa iloisesti sitä loukkaavaa ajatusta, jonka jotkut tulkitsevat olevan lainvastainen. Mutta näköjään medialle suodaan erivapauksia.

Vihapuheen levittäminen on määrätty laittomaksi sen takia, että sen uskotaan aiheuttavan haittaa kohteelleen. Sen takia minä putoankin tässä kohtaa kärryiltä, mikä lopulta on laillista ja laitonta, ja minkä takia, ja kenelle yhteiskunnassa, kun valtakunnallinen uutistoimistomme kertaa yleisölle juuri ne ajatukset, joiden väitetään olevan laittomia, ja joista Mäenpää haluttaisiin syytteeseen. Mutta hänen sanomaansa toistavaa mediaa ei kuitenkaan.

Hups, annoin linkin YLEn uutiseen. Selustani ei sittenkään ole turvattu, jos mainittu viesti todellakin tulkittaisiin lainvastaiseksi.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu