Lakeihin perustuva maailmanjärjestys on vaihtumassa vahvimman oikeudeksi

Maailmaa on aina hallittu vahvimman oikeudella, ainakin isoissa kysymyksissä. Mutta 1900-luvulla harrastettiin paljon myös sääntöpohjaista (eli lakeihin ja sopimuksiin perustuvaa) maailmanjärjestystä. Se perinne on viime vuosina alkanut rapautua kiihtyvällä tahdilla. Asioita sallitaan tai kielletään lisääntyvässä määrin taas puhtaasti sotilaallisella voimalla, piittaamatta kansainvälisistä laeista ja sopimuksista.

Maailman kaupan sääntöjä on valvonut suorastaan diktaattorin ottein jo vuosikymmeniä WTO, eli maailmankauppajärjestö. Jäsenyys tuossa järjestössä on avannut ovet helppoon ja melko vapaaseen kaupankäyntiin lähes kaikkien maailman valtioiden kesken. Mutta myös sitonut valtioiden kädet noudattamaan järjestön sanelemia sääntöjä, että bisnestä täytyy tehdä reilun pelin hengessä (siten kuin järjestö määrittelee ”reilun pelin”, joka on vähän enemmän oikeistolaista ja vähemmän vasemmistolaista).

USA on jo pidemmän aikaa ollut kyllästynyt WTO:n sääntöjen noudattamiseen, jotka kieltävät esim. aiheettomat tullit, jotka ovat viime aikoina nousseet USA:n uus-protektionistisen ajattelutavan suosimaksi työkaluksi. Niinpä USA on keksinyt porsaanreiän, miten WTO:n säännöistä ja tuomioista päästään eroon, ilman että täytyy erota järjestöstä ja sen tuomista hyödyistä. WTO:n tuomioistuimen tuomarit täytyy hyväksyä riittävällä kannatuksella, joten USA keksi joitakin vuosia sitten lopettaa hyväksymästä mitään WTO:n tuomarien nimityksiä koskaan. Sitten vain odottelemaan, milloin tuomarien toimikaudet päättyvät. Ei enää WTO:n tuomareita, joten ei enää WTO:n tuomioita sääntöjen rikkomisesta. Problem solved. WTO:n viimeinen tuomari ripusti hanskat naulaan eilen 10.12.2019. Nyt WTO:lla ei ole enää toimivaa tuomioistuinta.

https://www.verkkouutiset.fi/wto-kokee-takaiskun-toimivin-osa-lakkautetaan/

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/kl/3f38a6af-29bb-4f77-94dd-94f754529928

https://yle.fi/uutiset/3-10315467

Sääntöpohjainen maailmanjärjestys on rapautunut myös muilla osa-alueilla, erityisesti merialueiden ja niiden luonnonvarojen omistajuutta koskevissa kiistoissa. Kiina on ominut itselleen ns. Etelä-Kiinan meren saaria jo vuosia, puhtaasti sotilaallisella voimalla. Muut alueen rantavaltiot valittivat Kiinan toimista Haagin tuomioistuimeen, joka totesi Kiinan toimet kansainvälisen lain vastaisiksi, mutta Kiinalla ei ole aikomusta noudattaa Haagin tuomioistuimen päätöstä.

https://yle.fi/uutiset/3-10948340

Jos Kiina kuulostaa kaukaiselta ongelmalta toisella puolella maapalloa, myös Euroopassa on meneillään vastaava operaatio merialueiden ja luonnonvarojen kaappaamiseksi, vastoin kansainvälisen oikeuden periaatteita. Turkki omii itselleen Kreetan ja Kyproksen välistä merialuetta ja siellä sijaitsevia kaasuesiintymiä.

Kansainvälisen oikeuden mukaan Turkin edustalla olevat merialueet pitäisi jakaa Kreikan ja Kyproksen kanssa siten, että jokainen valtio hallitsee omasta rantaviivastaan merialueita tietylle etäisyydelle asti, ja jos rantaviivat ovat tätä lähempänä toisiaan, sitten raja kulkee rantaviivojen puolivälissä. Turkki on keksinyt omasta hatusta kartan jolla ei ole mitään tekemistä kansainvälisen lain kanssa, ja jonka mukaan lähes koko meri kaasuesiintymineen kuuluu Turkille, ja Kreikka ja Kypros nuolkoot näppejään tai saavat maistaa tykin kuulaa.

https://yle.fi/uutiset/3-11113378

https://fi.wikipedia.org/wiki/Aluevesi

Sääntöpohjaisen maailmanjärjestyksen arkkuun nauloja lyö myös Israel rakentamalla koko ajan lisää siirtokuntia palestiinalaisten maille, Kiina nieltyään aikoinaan hyökkäyssodalla valloittamansa Tiibetin nykyään jo kokonaan pois kartalta, Marokko hallitessaan edelleen valloittajana Länsi-Saharaa ihanine öljyesiintymineen, Venäjän seikkailut Krimillä, ja niin edelleen.

Vahvimman oikeus tekee vahvaa paluuta maailmanpolitiikkaan.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu