Laki suuren yrityksen työntekijöiden ikäjakaumasta

Ikäsyrjintä työelämässä on iso aihe, koska ikääntyviä työntekijöitä on koko ajan enemmän, ja heidän työllistymisensä ongelmat rasittavat nykyisenkin hallituksen mahdollisuuksia saada työttömyysprosentti viilattua luvatulle tasolle.

Kaikenlaisia kepulikonsteja on ehdotettu. Työnhaku ilman nimeä ja henkilötietoja. CV:stä voi kuitenkin päätellä kaiken mitä puuttuvat henkilötiedot eivät kerro. Ja tuskinpa henkilöä kuitenkaan palkattaisiin ilman henkilökohtaista haastattelua, jossa ikä selviää suurinpiirtein, jos ei meikkitaiteilija ole yltänyt aivan ihmeisiin.

Jos tarjolla on yhtä pätevä nuori ja vanha työntekijä, nuoruus kiehtoo työnantajia monesta syystä. IT-alalla työnantajia kiinnostaa se että koulutus on tuoretta ja ajan tasalla. Ei ole kertynyt ikälisiä rasittamaan työnantajan kukkaroa. Mikä on työntekijöiden tilastollinen sairaspoissaolojen määrä eri ikäluokissa, löytyykö sieltä matemaattista aihetta ikäsyrjintään? Mitä lähempänä eläkeikää ollaan, sitä varmemmin työhön perehdyttämiseen käytetty investointi valuu hukkaan tietyn ajan kuluessa. Vaikka eivät ne kaikki nuoretkaan ikuisesti pysy samassa työpaikassa.

Yrityksillä saattaa olla paljon todellisia tai kuviteltuja etunäkökohtia, joiden takia vältetään iäkkäimpien ikäluokkien palkkaamista. Eikä se ongelma tule poistumaan itsekseen. Jos kovin helposti millään kepulikonsteillakaan.

Suuria yrityksiä olisi mahdollista lakisääteisesti velvoittaa jonkunlaiseen tilastolliseen harmoniaan työntekijöiden ikärakenteessa. Pakko ratkaisisi sen ongelman, että työttömyys kasautuu iäkkäimpiin ikäluokkiin. Löytyisikö hallitukselta yhtään rahaa tämän todellisen tai kuvitellun haitan kompensoimiseen työnantajille, se on sitten toinen juttu. Siinä tapauksessa jonkun pitäisi laskea, mikä tuo kuviteltu haitta on euroissa. Ja onko mitään haittaa olemassakaan, vai onko se pelkkää mielikuvitusta.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu