Laki tasa-arvoisesta huoltajuudesta

Lasten huoltajuuden kohdalla lainsäädäntö on soutanut ja huovannut edestakaisin. Joskus kauan sitten mies omisti sekä vaimon että lapset. Viimeisen sadan vuoden aikana puolestaan nainen on ollut oikeuskäytännössä etusijalla lasten huoltajana, kun avioerot yleistyivät, eivätkä monet miehet ole menneinä vuosikymmeninä olleet edes kovin kiinnostuneita lasten huoltajuudesta avioeron toteutuessa.

Naisvaltainen hallitus on paistatellut kansainvälisen median parrasvaloissa, mutta jotain kansainvälisesti kiinnostavia poliittisia päätöksiäkin tarvitsisi kohta saada aikaan, jotta kupla ei lässähdä.

Maailman ensimmäinen (tai korkeintaan toinen, Kalifornian jälkeen) täysin tasa-arvoinen huoltajuuslaki voisi olla sellainen. Laki joka määrää, että avioeron tapauksessa lasten huoltajuus on oletusarvoisesti 50%-50% osapuolten kesken, siten että heidän välillään ei ole ”lähivanhemman vs. etävanhemman” käsitettä, vaan molempien kohdalla käytetään samaa keskenään tasavertaista yhteisvanhemmuuden käsitettä.

Epätasavertaiseen ”lähivanhempi vs. etävanhempi” käsitteistöön siirryttäisiin ainoastaan siinä tapauksessa, että jompi kumpi vanhemmista vapaaehtoisesti haluaa siirtyä tasavertaisesta vanhemmasta etävanhemmaksi, tai lastensuojelu määrää niin, painavista ja poikkeuksellisista lastensuojelullisista syistä johtuen.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu