Laki ulkomaisen työvoiman riistämisen kriminalisoimisesta

Närpiön vihannes-keisarin nöyrä esiintyminen valtakunnan uutisissa tänään aamulla oli inspiroivaa luettavaa. Niin inspiroivaa, että keksin juuri lakiesityksen.

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/ionmittler/narpion-ongelma-halpatyovoimaa-ulkomailta-tanne-ja-heti/

Nykyään tilanne on se, että ulkomaiselle työvoimalle on maksettava TES-aloilla vähintään sitä palkkaa kuin TES määrää. Tosin valvonta vuotaa, eikä rikkoneita juuri rangaista. Näiden ongelmien lisäksi myös TES-palkan laskutavassa on kehittämisen varaa.

Ulkomaisen halpatyövoiman lähtömaissa, kuten vaikka Ukrainassa, on (epä)ammattimaisia työnvälittäjiä, jotka veloittavat työntekijöiltä tonnin tai pari, jotta nämä pääsevät listalle odottamaan mahdollisia työtilaisuuksia ulkomailla. Sitten kun työtä löytyy, sieltä lennetään Suomeen työskentelemään niin pienellä palkalla, että suomalainen istuu mieluummin työttömänä kotona sosiaaliturvan varassa.

TES-palkkaa tulkitaan siitä rahasummasta, jonka työntekijä saa käteen Suomessa. Ehdotan lakia, jonka mukaan TES-palkka tulkitaan erotuksesta, joka työntekijälle jää käteen kun Suomessa maksetusta palkasta vähennetään työnvälityksen palkkiot. Ei kuitenkaan kodin ja työpaikan välisiä matkakuluja, eli käytännössä lentolipun hintaa, jos sellainen sisältyy työnvälityksen palveluihin ja palkkioon.

Tällä olisi se vaikutus, että Suomeen tuleva työntekijä ihan oikeasti saa käteensä vähintään minimipalkkaa, eikä mahdollinen ihmiskauppias siinä välissä ryöstä muuta kuin suomalaisen työnantajan, jolle muodostuu velvoite maksaa korkeampaa palkkaa (tai ehkä mieluummin: välitysfirman palkkion kertakorvauksena), jotta palkka miinus työvälityksen kustannukset ylittäisivät TES-palkan rajan.

Näin ollen suomalaiselle työnantajalle muodostuisi motiivi löytää yhteistyökumppaniksi ulkomailla vastuullisia ja kohtuullisesti hinnoiteltuja toimijoita, ja toiminta muistuttaisi kokonaisuutena arvioiden vähemmän kansainvälistä orjakauppaa tai ihmiskauppaa kuin se nyt muistuttaa.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu