Lasikatto ei murru: nyt myös YLE piilottaa vaalikoneesta kysymyksen, kannattaako ehdokas NATOa
Ne ihmiset ovat harvassa, joiden mielestä NATOn jäseneksi liittyminen ei ole yksi merkittävimmistä poliittisista päätöksistä Suomessa viimeiseen sataan vuoteen. Vaalikoneiden julkaisijoiden mielestä se ei kuitenkaan ole aihe eikä mikään. Suurten medioiden julkaisemat vaalikoneet, nuo pyyteettömät ja neutraalit demokratian palvelijat, eivät ole kysyneet ehdokkailta, kannatatko Suomen liittymistä NATOn jäseneksi.
Yksi suuri media poikkesi ruodusta, ja kysyi tätä ehdokkailta suoraan ja kiertelemättä. Nimittäin YLEn vaalikone. Kysymys numero 15 / 50 oli otsikoitu: ”Suomen on liityttävä Natoon”. Ehdokkaat saivat vastata tähän joko ”täysin eri mieltä”, ”jokseenkin eri mieltä”, ”jokseenkin samaa mieltä”, tai ”täysin samaa mieltä”. (Jostain syystä YLEn vaalikone ei salli ehdokkaiden jättäytyä neutraaliksi: keskimmäistä vaihtoehtoa ääripäiden puolivälissä ei ole tarjolla missään kysymyksessä.)
Tämä ei ole ollut mikään valtionsalaisuus, että YLE esitti tämän kysymyksen ehdokkaille. Melkein kaikki ehdokkaat ovat vastanneet YLEn vaalikoneeseen jo viikkoja sitten, toiveikkaista poliitikon aluista aina vaikutusvaltaisimpiin eduskunnan konkareihin asti. Kaikki tiesivät että sellainen kysymys on esitetty, ja vastaukset ovat tulossa julkiseksi maaliskuun alussa.
Silti töpseli vedettiin irti seinästä ilmeisesti vasta viime hetkellä, tänään. Eräs Vapauden Liiton ehdokas oli ottanut kuvakaappauksen kaikista omista vastauksistaan YLEn vaalikoneeseen. Myös tästä NATO-aiheisesta kysymyksestä. Hän väittää kuulleensa tänään aamulla uutisissa maininnan tästä kysymyksestä YLEn vaalikoneessa, ja että ehdokkaiden vastaukset olivat ”erilaisia” kuin vuonna 2019. Tuolloin enemmistö vastusti liittymistä NATOn jäseneksi, mutta nyt varmaankin enemmistö kannatti sitä. Uutisissa ei mainittu prosenttilukua, kuinka suuri osuus ehdokkaista kannattaa NATOn jäseneksi liittymistä.
Sitten töpseli vedettiin irti seinästä. Sitä kysymystä ei ole YLEn vaalikoneessa. YLE esitti ehdokkaille 50 kysymystä, jotka on lueteltu alla mainitussa uutisessa 8.2.2023. YLE julkaisi näistä kysymyksistä kuitenkin vain 30. Loput 20 kysymystä YLE pitää omana tietonaan. Ehkä nuo loput kysymykset ovat tarpeettomia. Tai kuka tietää, ehkä jopa haitallista tietoa?
Jotkut poliitikot, kuten esimerkiksi Jussi Halla-aho, ovat esittäneet julkisuudessa toivomuksen, että NATO-jäsenyydestä ei muodostuisi vaaliteemaa näihin vaaleihin. Vallan vahtikoirat tottelevat poliitikkoja varsin nöyrästi tällä kertaa. Hyvä on, ei tehdä siitä vaaliteemaa. Piilotetaan kysymys ja tilasto ehdokkaiden antamista vastauksista. Hys hys, puhutaan jostain muusta aiheesta näissä vaaleissa.
Ion: ”Siellä ei ole yhtäkään kysymystä, jossa mainittaisiin NATOa sanallakaan.”
Tein just Ylen vaalikoneen. Siellä on kysymys ”Suomeen tulisi sijoittaa pysyvä Naton tukikohta.”
Ihmettelen miten tuohon saa hajontaa, jos ehdokkailta ei kysytä Natosta mitään.
Ilmoita asiaton viesti
”Suomeen tulisi sijoittaa pysyvä Naton tukikohta.”
Just tuollasia ovat vaalikonekysymykset… ihan tyhmä. Eihän suomalaiset kansanedustajat saa Natoa perustamaan pysyvää tukikohtaa jos Nato ei halua. Tulisi -sanan sijaan olisi käytettävä voisi -sanaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tulisi sen ehkä olla voisi, mutta tuo on enempi yksityiskohta. Voihan kansanedustaja olla sitä mieltä että tukikohta tulisi perustaa vaikka ei siitä päätäkään.
Ionin väite oli että vaalikoneessa ei ehdokkaiden kysymyksissä mainita Natoa sanallakaan, epäilen väitettä kun tuollainen kysymys on yleisölle.
Ilmoita asiaton viesti
Hmm, siinä on todellakin alussa 14:n kysymyksen vaihe, jossa on tuo tukikohta-kysymys, joka löytyy muidenkin suurten medioiden vaalikoneista. Mutta suora kysymys jäsenyyden kannattamisesta on esitetty vain YLEn vaalikoneessa. Eikä sitä kysymystä ole nähtävänä.
Korjaanpa blogia sen verran, että NATO mainitaan kyllä ohimennen. Blogia laatiessa tarkistin sen 30:n kysymyksen listan, joka löytyy eri kohdasta vaalikonetta, kun etsitään omaa ehdokasta.
Ilmoita asiaton viesti
Hmm niin. eli väite ”Siellä ei ole yhtäkään kysymystä, jossa mainittaisiin NATOa sanallakaan.” olikin ihan roskaa.
Kummallista jos et sitä tiennyt, olettaen että olet ylipäätään tehnyt vaalikoneen. Vai uskotko vain mitä muut sanovat?
Pitäisikö olla huolissaan?
Ilmoita asiaton viesti
Yritä nyt pitää ajatus koossa. Kysymyksiä on 50, ja niistä osa on piilotettu. Blogista löytyy linkki YLEn uutiseen, joka luettelee ne kaikki 50 kysymystä. Epäselvää ei ole, mitä on kysytty, vaan mitkä niistä on piilotettu tästä versiosta, joka on julkinen kaikelle kansalle.
Ilmoita asiaton viesti
Olennaista on, että valehtelit vaikka kuinka kiemurtelisit.
”Siellä ei ole yhtäkään kysymystä, jossa mainittaisiin NATOa sanallakaan.” on vale ja jokainen, joka viitsii avata Ylen vaalikoneen voi sen todeta.
Ilmoita asiaton viesti
Tiedottessa oli asiavirhe, joka on nyt oikaistu. Siellä on eri setti kysymyksiä eri kohdissa käyttöliittymää. Mikä lieneekin syy siihen.
Ilmoita asiaton viesti
Missä tiedotteessa?
Ilmoita asiaton viesti
Tässä minun blogissani. En viitsinyt sanoa tätä uutiseksikaan.
Vaalikoneen alussa on sivu ”löydä puolueesi”, jossa on linkki ”Siirry suoraan ehdokkaisiin”. (Läppärillä ei näe tässä näkymässä, että alempana sllä sivulla on myös 14 kysymystä, joista yksi koskee NATOn tukikohtia.)
https://vaalit.yle.fi/ev2023/puoluekone/fi/02.html
Siirryin tuosta suoraan ehdokkaisiin, jolloin päädytään 30 kysymyksen listaan, jossa ei mainita NATOa sanallakaan. Siinä voi varsin realistisesti muodostua käsitys, että ne julkaistut kysymykset ovat nämä 30 tässä.
https://vaalit.yle.fi/vaalikone/eduskuntavaalit2023/2/kysymykset/?lang=fi
Ilmoita asiaton viesti
”Tiedottessa oli asiavirhe” on kyllä vielä parempi kiertoilmaisu valehtelemiselle kuin ”puhua muunneltua totuutta” tai ”puhun vain niin totta kuin osaan.”
Politiikkoainesta.
Ilmoita asiaton viesti
Olet jo toinen tänään, joka kehuu että osaan hyvin kiemurrella vastaamatta esitettyyn kysymykseen. Kyllä tämä tästä.
Ilmoita asiaton viesti
”Mutta suora kysymys jäsenyyden kannattamisesta on esitetty vain YLEn vaalikoneessa.”
Miksi sitä enää kysyttäisiin: eduskunta hyväksyi Suomen Nato-jäsenyyden äänin 184–7.
Ilmoita asiaton viesti
Jotain on valmisteltu pöytälaatikkoon, mutta nyt valittavien kansanedustajien täytyy vielä painaa sitä Jaa-nappulaa, jossain vaiheessa. Siinä mielessä ei ole totta, että ”päätös on jo tehty”.
Ilmoita asiaton viesti
Niinkö? TP Niinistö on sanonut aikovansa vahvistaa kansallisen Nato-lainsäädännön heti, kun eduskunta on sen hyväksynyt..
Ilmoita asiaton viesti
Toisekseen eduskuntaan on kyllä pyrkimässä useampikin ehdokas, joka tekisi heti uransa alussa aloitteen tuon lain kumoamisesta, joten vastaava äänestys saatetaan nähdä vielä uudestaan ennen kesää. Ei sillä että äänestyksen lopputulos olisi suuresti epäselvää.
Ilmoita asiaton viesti
Vastaan kysymykseen : Jos Suomeen tulee NATO tukikohta sijainnin pitää olla lähimpänä Leningradia että edes jotain säilyy —…..
Ilmoita asiaton viesti
Tsekkasin muuten sinun vaalikonevastauksesi. Kielitaitosi tekee kyllä vaikutuksen: ”espanja, ruotsi, englanti, saksa, ranska, venäjä, suomi, joku muu.”
Saako kysyä, mikä tuo joku muu on hallitsemasi seitsemän muun kielen lisäksi? Vai onko tiedotteessa asiavirhe?
Ilmoita asiaton viesti
Heprea, olin Israelissa 18 kk vapaaehtoistyössä nuorempana. Toki myös koinee-kreikka, koska Uusi Testamentti on kirjoitettu sillä, mutta se on kuollut kieli, ja nykykreikka ei oikein aukea sen kautta.
Ilmoita asiaton viesti
Olen kyllä vaikuttunut, olet varmaan ainoa ehdokas jonka kielitaito kattaa yhdeksän kieltä, Respect!
Ilmoita asiaton viesti
Yhdeksän kieltä on kieltämättä varsin massiivinen saavutus. Voitat sillä jopa marsalkka Mannerheimin, joka puhui kahdeksaa kieltä. Iltapuhteeksi tietokilpailukysymys: tiedätkö/arvaatko mitkä ne kielet olivat? Yhden pisteen vihje: kuusi ensimmäistä on helppo keksiä, pari viimeistä ehkä himpun verran vaikeampia.
Ilmoita asiaton viesti
En tiedä, enkä googlaa, mutta arvaan.
Suomi, ruotsi, venäjä, saksa, englanti, ranska, viro, karjala.
Jos äidinkieltä ei lasketa, lisätään listalle espanja.
En viitsinyt ehdottaa tanskaa tai norjaa erillisinä kielinä tähän.
Ilmoita asiaton viesti
Elä huoli, kaikilta tahtoo mennä kaksi viimeistä väärin. Oikea vastaus: puola ja latina.
Ilmoita asiaton viesti
Google-kääntäjän aikakaudella kielitaidon määrällä ei ole enää mitään merkitystä.
Jos englannilla ei reissussa pärjää niin pitäkööt tunkkinsa.
Ilmoita asiaton viesti