Lasikatto ei murru: YLE ei suostu kertomaan pienpuolueiden kannatusta

Tuoreen kannatusmittauksen mukaan kilpailu on tasainen pääministeri-puolueen asemasta tulevissa vaaleissa.

https://yle.fi/a/74-20020367

YLE jättää tahallaan kertomatta monia asioita puolueiden kannatuksesta. Liike Nytin jälkeen tulee vain ”Muut”. Tämä on melkein sama kuin jos YLE uutisoisi jääkiekon tai jalkapallon sarjataulukon siten, että taulukon puolivälin jälkeen on vielä yksi rivi lisää, jossa on ”Muut” summattuna yhteen. Näin ei toimita urheilussa, koska siihen ei ole mitään poliittista motiivia. Politiikassa tällainen uutisointi on kuitenkin systemaattista. Lasikatto ei murru: pienpuolueista ei uutisoida, eikä niiden kannatusta haluta kertoa tarkasti.

YLE tekee nyt sellaisen poikkeuksen, että Liberaalipuolue saa armon tulla mainituksi ihan nimeltä, ja sen kannatuskin kerrotaan luultavasti noin 0.1 desimaalin tarkkuudella. YLE mainitsee Liberaalipuolueen olevan ”suurin nousija” pienpuolueista, ja saavan ”kolmasosan” ryhmän Muut kannatuksesta 3.4 %. Siis noin 1.1 %.

Nämä molemmat tiedot voivat olla totta, ilman että Liberaalipuolue olisi eniten kannatettu puolue ryhmässä Muut. Uutisessa kun ei väitetä, että Liberaalit olisivat ”suurin” puolue ryhmässä Muut. Sanatarkka lausunto on, että se on suurin ”nousija” (verrattuna edelliseen mittaukseen) ryhmässä Muut.

Avoin ja neutraali uutisointi ilman poliittisia taka-ajatuksia ei kuulu YLEn käytäntöihin.

IonMittler
Vapauden liitto Vantaa
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Vapauden Liitto, Uudenmaan vaalipiiri, ehdokasnumero 461. Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja. Kansan tahto on moniulotteinen, ja pääsee kunnolla oikeuksiinsa vain jos myös päätöksenteko on riittävän moniulotteista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu