Le Monde esittää huolen elokuva-alan tulevaisuudesta

Ranskan suurin sanomalehti Le Monde esittää tämän päivän pääkirjoituksessaan huolen elokuva-alan tulevaisuudesta, käyttäen esimerkkinä Martin Scorsesen uutta elokuvaa The Irishman. Maailman kuuluisimpiin lukeutuvien näyttelijöiden ja ohjaajan teos, jota ei esitetä elokuvateatterissa juuri lainkaan. Esim. Suomessa Finnkino kieltäytyy esittämästä sitä, mutta jokunen pieni paikallinen teatteri esittää sitä.

https://www.lemonde.fr/idees/article/2019/11/30/the-irishman-sur-netflix-symbole-d-un-cinema-mondial-en-peril_6021168_3232.html

https://www.theguardian.com/film/2019/nov/07/why-martin-scorseses-the-irishman-wont-be-coming-to-a-cinema-near-you

Miten tähän on tultu, ja mihin elokuva-alan kehitys johtaa tästä eteenpäin? Kyse on samasta ongelmasta, josta riideltiin Finnkinon ja suomalaisen Yösyöttö-elokuvan tekijöiden välillä vuonna 2017: suuret elokuvateatterien ketjut haluavat varmistella markkinoidensa toimivuutta käytännöllä, että elokuvaa ei saisi julkaista missään muussa formaatissa alle puolen vuoden kuluttua ensi-illasta elokuvateattereissa, jotta mahdollisimman moni haluaisi nähdä sen elokuvateatterissa hyvään hintaan, ennen kuin elokuva tulee tarjolle DVD:llä tai streaming-palveluissa edullisempaan hintaan.

https://yle.fi/uutiset/3-9985123

Mutta maailma muuttuu. Jättimäiset streaming-yhtiöt kuten Netflix eivät ole mitään pieniä tekijöitä, vaan raskaan sarjan pelureita, joilla ei ole tarvetta kuunnella elokuvateattereiden markkinajohtajien vaatimuksia. Niinpä Netflix otti ja julkaisi The Irishman -elokuvan streaming-palvelussaan heti kun elokuva oli valmis. Heillä oli parempi tarjous elokuvan tekijöille kuin elokuvateattereilla. Riita oli valmis, ja suuret elokuvateatterien ketjut kieltäytyivät näyttämästä elokuvaa lainkaan.

Tämä on tuskin ensimmäinen tai viimeinen riita, joka nähdään elokuva-alalla. Minun näkemykseni on ollut kirkas jo vuosia: kannattaisi olla laki joka kieltää kytkökset sisällön tuotannon ja jakelun välillä. Mieluiten yhtiöt pitäisi pilkkoa siten että sama omistaja ei saa omistaa sekä tuotantoa että jakelua. Sen kannattaisi olla laitonta että joku elokuva julkaistaan yksinoikeudella vain Netflixissä, ja joku toinen elokuva yksinoikeudella vain Viaplayssa, ja näitä suuria toimijoita on tulossa markkinoille useita muitakin.

Jos tämän kehityksen sallitaan jatkua tämän näköisenä, lopputulos käy kuluttajan kannalta kalliiksi: pitäisi pumpata rahaa taskuistaan lopulta kaikkien suurten toimijoiden kuukausimaksuihin yhtä aikaa, saadakseen nähdä kaikki kiinnostavat uudet elokuvat, joita eri jakelijat alkavat julkaista yksinoikeudella vain omien streaming-palveluidensa kautta.

Se on likaista peliä kyynärpäitä käyttäen, joka kannattaisi viheltää poikki pian.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu