Li’n YLE vaalitentti on sossu-pummin unelma, mutta hallitus voisi kaatua (yes!)

Miten taivutetaan etunimi Li genetiivissä? Virallisesti Lin, mutta en malttanut olla korostamatta i:n pituutta ylimääräisellä heittomerkillä blogin otsikossa.

Väitetään, että vain Perussuomalaiset on populistinen puolue, mutta Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson tarjosi myös aika makeaa herkkua sossun rahojen varassa eläville äänestäjille YLEn vaalitentissä. Saatte paljon kaikkea lisää, eikä maksa mitään. Otetaan siihen rahat rikkailta. Kuulostaa tutulta, Sanna Marin jo lupaili samaa viime viikolla.

https://yle.fi/uutiset/3-11925318

Li Anderssonin mielestä kuntien pitäisi korottaa hoitajien palkkoja, jotta työ houkuttelisi enemmän. Tämä on virkistävää vaihtelua hänen tuuraajansa Jussi Saramon puheisiin edellisessä YLEn tentissä, jossa hoitajien pula luvattiin paikata maahantuomalla halpaa työvoimaa ulkomailta. Kumpi linja on Vasemmistoliiton linja? Vai onko nyt vaalien alla eri linja kuin pian vaalien jälkeen? On syytä muistaa, että palkan suuruus ei ole ainoa eikä ehkä edes suurin ongelma hoitajien työssä jaksamisessa. Hoitajien pieni määrä verrattuna työtaakkaan on ehkä se isoin ongelma.

Li Andersson puhuu myös koulutuksesta, jolla taataan yrityksille osaavaa työvoimaa. Ihan kuin olisi ihan eri puolue asialla kuin Jussi Saramon tentissä, kun Li ei mainitse taaskaan työvoiman tuontia ulkomailta. Onko tämä puolueen linja, vai onko se vain kuntavaalien erikoispainos puolueen linjasta? Hyvin vaiettu maahanmuutosta kuntavaalien alla.

Vasemmistoliitto lupaa paljon kaikenlaista, esimerkiksi lisää henkilökuntaa suurinpiirtein kaikkiin kuntien toimialoihin, mutta hintalappua niille ei lasketa. Tulopuoli ei ole Vasemmistoliiton juttu. He ovat puolueena erikoistuneet rahan kuluttamiseen, ei sen tienaamiseen. Kuinka suureksi julkinen sektori saataisiin paisutettua, ja kuinka korkeiksi verot korotettua, jos Vasemmistoliitto saisi yksin päättää asioista?

Li Anderssonin haastattelun paras osuus on vaatimus yritysten verojen korottamisesta. Li ei tyydy ujosti toivomaan sitä, vaan hän vaatii sitä. Yritysten verotus ”pitää avata” hallitus-ohjelmassa. Tässä voi kuitenkin olla pientä kuntavaalien populismia mukana. Li tulee todennäköisesti loiventamaan tuota tomeraa vaatimustaan heti vaalien jälkeen. Muussa tapauksessa me saisimme pian kilistellä maljat Li’n kunniaksi. Hallituksen kaatumisen muistolle, kun Keskusta lähtisi ovet paukkuen. Siinä menisi pieleen myös hallitus-ohjelmaan kirjattu pakkoruotsin laajennus. Så synd.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja: Suomesta Sveitsi 2.0.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu